Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Wg mnie ten nowy jest lepszy, napewno mneijsze straty są

Zależy kiedy chcesz go siać ,pogłównie nie stosuje mocznika , jedynie pod kuku ,ale ten nowy jest gorszy pod kuku ,

Opublikowano
55 minut temu, jacor73 napisał:

Mówisz o Kropce? Byłem tam kiedyś oglądać MF, te co stały przygotowane do sprzedaży, to wszystko pucowane i malowane. Zajechałem rano i jeden był odpalony nieprzygotowany, w takim stanie jak przyjechał, ale niestety nie pozwolili go obejrzeć bo "jeszcze nie gotowy". Z naczepy te co przyjechały z Francji, to wszystko wyciągane.

Jak jest teraz to nie wiem, ja tam byłem ze 3 lata temu. Znając sytuację, to raczej lepiej nie jest, zachód zaczyna się robić "coraz uboższy" w starsze ciągniki.

Dokladnie o nim mowie ee to chyba odpuszcze myslalem ze cos w miare godnego uwagi ma pomalowac moge sobie sam i wyczyscic polarke tez zaakceptuje ale ze caly malowany to nie dla mnie 

Ciezko cos znalezc a mial ktos moze ciagnik sprowadzony z holandii ? Podono lepsze i abrdziej poszanowane niz z Francji

55 minut temu, jacor73 napisał:

Mówisz o Kropce? Byłem tam kiedyś oglądać MF, te co stały przygotowane do sprzedaży, to wszystko pucowane i malowane. Zajechałem rano i jeden był odpalony nieprzygotowany, w takim stanie jak przyjechał, ale niestety nie pozwolili go obejrzeć bo "jeszcze nie gotowy". Z naczepy te co przyjechały z Francji, to wszystko wyciągane.

Jak jest teraz to nie wiem, ja tam byłem ze 3 lata temu. Znając sytuację, to raczej lepiej nie jest, zachód zaczyna się robić "coraz uboższy" w starsze ciągniki.

Dokladnie o nim mowie ee to chyba odpuszcze myslalem ze cos w miare godnego uwagi ma pomalowac moge sobie sam i wyczyscic polarke tez zaakceptuje ale ze caly malowany to nie dla mnie 

Ciezko cos znalezc a mial ktos moze ciagnik sprowadzony z holandii ? Podono lepsze i abrdziej poszanowane niz z Francji

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Dobra panowie.

GRUBA                 KRESKA

Nie ma żadnych dopłat do nawozów, są tylko jakieś urojone pomysły izb rolniczych. Wszystko co było tu napisane to żarty.

Kto podjął temat na poważnie niech się uśmiechnie do lustra i zacznie myśleć, czy choćby z wyszukiwarki korzystać i czytać.

A szkoda....A już dawałem 2 tyś zł do ha i chciałem od 6 rano zbierać wnioski....

Opublikowano
11 minut temu, miwigos napisał:

Zależy kiedy chcesz go siać ,pogłównie nie stosuje mocznika , jedynie pod kuku ,ale ten nowy jest gorszy pod kuku ,

Kazdy mocznik poglownie to slaby pomysl

• Haha 3
Opublikowano
16 minut temu, masa24 napisał:

A ty czasem nie mówiłeś ze siejesz tylko pszenice rzepak , potem dodałeś buraki a teraz jeszcze okazuje się ze i kuku siejeszz 

Odtego roku sieje

Opublikowano
14 minut temu, przemek28_28 napisał:

Co znaczy ,,duzo” miedzy stała stopą a zmienną w czerwcu było 80 złotych. To jest dużo?

Nie dużo. Te stałe oprocentowanie to może być przez pierwsze 5 lat? Później już zmienne?

Opublikowano

Dopłata do zakupu nawozów mineralnych? 500 zł do hektara?

Łódzki samorząd rolniczy zwrócił się do ministerstwa rolnictwa z wnioskiem, aby wzorem dopłaty do paliwa rolniczego wprowadzić system wsparcia związany z zakupem nawozów mineralnych.

20 grudnia 2021 roku odbyło się V w VI kadencji Walne Zgromadzenie Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego z udziałem wiceministra rolnictwa Krzysztofa Ciecióry. W czasie posiedzenia głos zabrał między innymi Krzysztof Nowak – delegat z Rady Powiatowej IRWŁ powiatu zduńskowolskiego, który

poprosił, aby rząd RP interweniował w sprawie ASF, wysokich cen nawozów i innych środków do produkcji rolnej.

Prezes IRWŁ Bronisław Węglewski stwierdził, że w ostatnim półroczu na terenie województwa łódzkiego, ale także na terenie całego kraju, wystąpiły trudności z zakupem nawozów mineralnych, głównie azotowych i wieloskładnikowych, ale także nawozów z grup fosforowych i potasowych. Prezes wnioskował, by tak jak w przypadku paliwa rolniczego, wprowadzić rekompensatę do zakupu nawozów mineralnych przynajmniej 500 zł pomocy do 1 ha. Odpowiadając na te wnioski Krzysztof Ciecióra, stwierdził, że będzie udzielona pomoc poszkodowanym rolnikom. Prowadzone są również rozmowy z Grupą Azoty, które uruchomią sprzedaż nawozów bezpośrednio rolnikom.

Opublikowano
5 godzin temu, XTRO napisał:

dokładnie. Ale weź dzisiaj odłóż przykładowo 500 tys na kombajn albo i więcej. To jest nie możliwe, chyba że ktoś pracuje gdzieś jeszcze na ważnym stanowisku albo ma jakąś inną firmę. 

Otóż to, chcieć coś się dorobić w dzisiejszych czasach bez wsparcia kredytem ciężko. A czekać i trzymać w skarpecie kilka lat to lipa. Miałem  tak w tamtym roku, zbierałem kasę na siewnik, na początek roku były  ceny znośne potem jak zaczęły  się  podwyżki żałuję że nie wziąłem części w lizing, powoli bym spłacił A maszyna już  by robiła na gospodarstwie.

@galan99 gadka gadką...Co z tych rozmów wynikło? Gdzie jakieś postanowienia decyzję itd? Po co drążyć temat jak na razie widzę pusta gadka urzędasów aby uspokoi temat a konkretów jak nie było  tak nie ma dalej.

Opublikowano

kredyt hipoteka stały gwarantowany procent 5 lat to jak abonament na tel 5 lat 

to jest powszechne na zachodzi, można sobie zagwarantować stały procent przez 5 lat, jak ktoś taki odnowił w dołku rata im teraz nie skoczy 

minus jest taki że taki kredyt nie można wcześniej spłacić bez kary 

znowu kredyt vario to procent zmienny do rynku albo pójdzie do góry albo na dół, można spłacić wcześniej całość bez kary, coś takiego jak telefon na kartę bo nima terminu minimum 

Opublikowano

Izby cały rok nie robią nic. Nadażyła się okazja zabłysnąć medialnie z chwytliwym tematem na koniec roku i cel osiągnęli. 

Jest głośno wśród części chłopów, a miasto już i tak gniew swój na rolnika skieruje. Choć nic nie dostał to przecież w mediach było że dostanie 500 do ha lub tysiąc do tony.  

Opublikowano

Ludzie którzy nie maja kredytów uważają ze ci co je maja to pójdą z torbami bo ich kredyt zje. 

Gdzie by była moja gospodarka bez kredytów nigdzie nie było by jej. W latach 90+ pierwszy kredyt i początek przygody.  W tamtym czasie w gminie byli rolnicy co mieli więcej ciągników niż my hektarów(gospodarka rodzina) a w gminie były takie gospodarki miały więcej jak  150 ha własności(ustawienie jeszcze za komuny) Nawet 1 ar ziemi nie został kupiony za gotówkę. A z sprzętu to za gotówkę to się kupowało widły taczkę co najwyżej.  

Gdyby były robione rankingi gospodarstw w połowie lat 90 to może byśmy się załapali w pierwszej setce na gminie kto wie. 

Ludzie się mili jak kupywalismy rozpadające, się budynki po PGR jak braliśmy w dzierżawe zarośnięte pola i jak przepłacaliśmy za ziemie x2. Teraz wiemy jedno jak będzie możliwość kupienia jakiegoś z największych gospodarstw na gminie to trzeba będzie  to poważnie rozważyć  i tez na kredyt no chyba ze odłoży, się te 10 mln.

Kredytem i ciężka praca rolnicy się bogacą.

Jeżeli macie wątpliwości wytłumaczę wam szybko na moim przykładzie który łatwo zestryfikować chociaż cześć. Półtora roku temu zamawiałem ciągnik wartość ciągnika 380 tys. Oczywiście na kredyt i teraz były dwie możliwości albo fabrycznie finansowanie albo z banku, żeby porównać 2 oferty bo przecież niuanse finansowe zawsze gdzieś, są to przedstawili mi całkowitą kwotę spłaty kredytu liczona od wartości brutto. wyszło ze musiałbym spłacić około 40 tys więcej przy kwocie brutto prawie 500 tys. 

I teraz najciekawsze jeżeli byście zamawiali ten ciągnik teraz to już byście musieli za niego zpalacic myślę ze 420 do 440 tysięcy.

I mnie zastanawia jedna podstawowa rzecz jeżeli ja im spłacę ten kredyt to za te same pieniądze co oni mi pożyczyli plus odsetki nie będą wstanie kupić tego samego ciągnika bo te pieniądze nie będą miały takiej samej wartości. i to już zaobserwować przy spłacie wcześniejszych kredytów gdzie jak się brało kredyt to się mówiło o jacie tak duzo i kiedy to się spłaci a jak przychodziły do spłaty ostanie raty to człowiek się śmiał z tych rat bo to były śmieszne pieniądze.

świat idzie do przodu wartość pieniądza cały czas spada i się zmienia żeby zarabiać i nie tracić trzeba inwestować żeby inwestować a nie dziadować (Bo ceny szybciej i w rzeczywistości nie jest w stanie się odłożyć trzeba pożyczyć i zainwestować) trzeba brać kredyt i tak w kołko.

Ceny nawozów będą wysokie ale ceny płodów rolnych nie wrócą do wcześniejszych stawek dlaczego bo nawet ci co tak głośno krzyczą A CO BĘDZIE JAK CENA PSZENICY BĘDZIE PO 800 Lub JESZCZE LEPIEJ PO 600. TO ja powiem co będzie oni pierwsi będą krzyczeć ze za tanio i nie sprzedadzą a ze cła światowa  nadprodukcja zbóż  to zaledwie kilka procent. Wiec wystarczy tylko przytrzyma© 1/10 zbiorów i zaczyna się głód na świecie. 

Ktoś zaraz powie bo przeczytał ze chiny maja zapasy na 1,5 roku gówno prawda chiny skupują bo produkują mniej jak potrzebują a do tego oni tez chcą jeść mięso anie ryz z szczawiem wiec nawet jak nakupują to przerobią to na pasze na świnie w tych wielkich hotelach świńskich.

Na pierwsza dawkę zamówiłem po 3 tys nawóź a na droga zamówię nawet jak będzie po  4 tys. Chociaż mam nadzieje ze sprawdza się słowa przedstawiciela i będzie 2 z przodu.

Miłego panowie i panie mam nadzieje ze nie zanudziłem

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

Nie ma bata, nie dam mojej krwawicy krawaciarzom zarabiającym miliony i tyle, nie nie i nie :P

@NieMadry  a tak nieco poważniej jak ktoś nie potrafi odłozyć w 2-3 lata na ciągnik i potrzebuje na to zaciągać kredyt na 10 lat to sie powinien zastanowić czy ta cała działalność ma sens i czy aby na pewno musi kupowac nowy za 500tys...

Cytat

Ceny nawozów będą wysokie ale ceny płodów rolnych nie wrócą do wcześniejszych stawek dlaczego bo nawet ci co tak głośno krzyczą A CO BĘDZIE JAK CENA PSZENICY BĘDZIE PO 800 Lub JESZCZE LEPIEJ PO 600. TO ja powiem co będzie oni pierwsi będą krzyczeć ze za tanio i nie sprzedadzą a ze cła światowa  nadprodukcja zbóż  to zaledwie kilka procent. Wiec wystarczy tylko przytrzyma© 1/10 zbiorów i zaczyna się głód na świecie. 

A pamiętasz podobny kryzys z roku 2008? Tam było niemal identycznie i co ceny nie wróciły do wcześniejszych? Gwarantuje Ci, że będziemy jeszcze sprzedawać z 7 z przodu...

Edytowane przez Dastan
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Otóż to, chcieć coś się dorobić w dzisiejszych czasach bez wsparcia kredytem ciężko. A czekać i trzymać w skarpecie kilka lat to lipa. Miałem  tak w tamtym roku, zbierałem kasę na siewnik, na początek roku były  ceny znośne potem jak zaczęły  się  podwyżki żałuję że nie wziąłem części w lizing, powoli bym spłacił A maszyna już  by robiła na gospodarstwie.

@galan99 gadka gadką...Co z tych rozmów wynikło? Gdzie jakieś postanowienia decyzję itd? Po co drążyć temat jak na razie widzę pusta gadka urzędasów aby uspokoi temat a konkretów jak nie było  tak nie ma dalej.

No właśnie. I zanim nazbierasz to za te lata maszyna podrożeje może nawet więcej niż na odsetkach naleci. A najważniejsze że masz czym już robić.

Masz groch na siew ? 😀

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.01.2022 o 07:28, Dastan napisał:

Jedni mówią, że ceny nawozów już nie spadną. Inni, że ceny płodów rolnych też już nigdy nie spadną i będą tylko zyskiwać. Nie wydaje mnie się. W 2007 roku MAX ceramiczny kosztował ponad 8zl nawet, na cement były zapisy. Kilka lat temu płaciłem za MAXA 2.20.

Szkoda tylko, że nie ma gwarancji, że przy tej cenie nawozów nie ma zagwarantowanej ceny zbóż z przyszłych zbiorów.

Na ten sezon na obniżki nawozu bym nie liczył, scenariusz jest już dawno napisany.

Edytowane przez Peron
Opublikowano
10 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

Dlaczego jest już wykożystane 54% de minimis zaledwie w 3 dni robocze?

Limit pomocy de minimis co roku się zmienia w 2021 było 283 mln a w 2022 jest 161mln?

Dokładniej czytaj

Aktualne wykorzystanie limitu pomocy de minimis w rolnictwie na dzień 07.01.2022 wynosi 161 317 616,55 euro, co stanowi 54,51%

Opublikowano
35 minut temu, XTRO napisał:

No właśnie. I zanim nazbierasz to za te lata maszyna podrożeje może nawet więcej niż na odsetkach naleci. A najważniejsze że masz czym już robić.

Masz groch na siew ? 😀

Mam tyle że nie za dużo. W wolnej chwili zważę i zobaczę ile będę miał na zbyciu. Dużo potrzebujesz?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Dokładniej czytaj

Aktualne wykorzystanie limitu pomocy de minimis w rolnictwie na dzień 07.01.2022 wynosi 161 317 616,55 euro, co stanowi 54,51%

Co by nie było i tak jest początek stycznia a tu już ponad 50 % nie ma 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v