Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

99% tych postów odnośnie dopłat było w formie żartu, ale jak kto kołek w doopie ma to widać nie zrozumiał

Nic do Ciebie nie mam, bo piszesz raczej sensownie, więc wyjmij ten kołek jak Cie uwiera.. W formie żartu to było może 10%.

Opublikowano

Niektórzy w poprzednich latach to w 200 - 300zł to ogarniali całe nawozenie na ha, np w jednej małej dawce mocznika. A teraz pierwsi już czekaja na 1000, a najlepiej 2000/ha. Niezle jaja, oby ta dopłata nie weszła, bo będzie więcej szkody jak pożytku. 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

99% tych postów odnośnie dopłat było w formie żartu, ale jak kto kołek w doopie ma to widać nie zrozumiał

U nas dopłaty nie pomogą bo tym razem nawozy z placu były sprzedane. 

Wcześniej była wstrzymana sprzedaż. 

W ciągu paru dni sprzedali 😂

1 minutę temu, driver24 napisał:

Niektórzy w poprzednich latach to w 200 - 300zł to ogarniali całe nawozenie na ha, np w jednej małej dawce mocznika. A teraz pierwsi już czekaja na 1000, a najlepiej 2000/ha. Niezle jaja, oby ta dopłata nie weszła, bo będzie więcej szkody jak pożytku. 

Jak by weszła to raczej z planem nawozowym. 

Opublikowano
14 minut temu, pawelek98 napisał:

Tak to działa, lepsza stabilizacja niż nie wiadoma przyszłość, jeszcze z tym dawaniem ten  czy tamten polityk wyciągnął z własnej kieszeni i dał nie ma takich

Dokładnie, jesli by dali to zapłacimy za to dwa razy, raz za droższy nawóz, a drugi raz jak będą od nas ściągać tą jałmużnę w postaci podatków i podwyżek 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Karol6130 napisał:

U nas dopłaty nie pomogą bo tym razem nawozy z placu były sprzedane. 

Wcześniej była wstrzymana sprzedaż. 

W ciągu paru dni sprzedali 😂

Jak by weszła to raczej z planem nawozowym. 

Celowa zagrywka, jak mawia HEKTAR WIEDZY,,próba wywołania paniki na rynku" sam też chciałem kupić jak zobaczyłem że  ceny u niekturych 4-_tyś ale na szczęście nikt nie chciał handlować bo podwyżki i wyszło że czekam spokojnie i obserwuję.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
52 minuty temu, miwigos napisał:

Sprawdź dobrze dobre 5%,

Ale wy nie kumaci jaja z was robią , najlepszy 29 i 30 luty, większość podstawówki nie skończyła , albo szkoła specjalna ,takich chyba teraz nue ma przepychają wszystkich , za moich czsów nazywała się rakietówa, 

Właśnie sprawdź dobrze, bo w rolnictwie jest 54,51%

Screenshot_20220106_100631.jpg

Opublikowano

Co do dopłat do nawozu, mają być dotowane do ha jeśli kupiliście minimum ciężarówkę naeozu z GA, i wyprodukowane zboże paszowe z tych nawozów z przeznaczeniem dla świń i tyle w tym temacie

Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

Tak jak pisałem o ile będzie dopłata to tylko do zakupionego nawozu po Nowym Roku

Bez sensu czyli jak kupiłem przed Świętami to niby dopłaty nie będzie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Były dopłaty do jałówek hodowlanych, jałówki z dnia na dzień z 7500 tys netto skoczyły na 10tys, dali dopłaty do wapnowania, wapno w górę. Na co wy liczycie... Lepiej niech już nic nie dają 

są dopłaty do materiału siewnego, wiadomo o ile podrożał hahaha

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz3512 napisał:

Właśnie sprawdź dobrze, bo w rolnictwie jest 54,51%

Screenshot_20220106_100631.jpg

Tez mi sie tak wydaje. A te pytanie do agresta to było z ciekawości bo praktycznie z pomocy de minimis nie korzystam a moze na wapno uda sie zwrocic z tych pieniędzy. Nie chodziło mi w ogóle o zabezpieczanie czegokolwiek na przyszla doplate widmo do nawozów :) ale juz wiem ze to bylo żartobliwe stwierdzenie ze strony "Agrest" ze da sie jakos zabezpieczyc te srodki z de minimis na gospo :)

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, ZELKOW napisał:

Co do dopłat do nawozu, mają być dotowane do ha jeśli kupiliście minimum ciężarówkę naeozu z GA, i wyprodukowane zboże paszowe z tych nawozów z przeznaczeniem dla świń i tyle w tym temacie

Co Ty gadasz, gospodarstwom z hodowlą pomoc nie będzie przysługiwać ze względu na produkcję obornika/gnojowicy.

• Confused 1
Opublikowano

dla mnie mogą i.o 3.

naprawdę wierzycie w jakąś tarczę i jakąś sprawiedliwość 😂😂😂

Opublikowano (edytowane)

Ja nie chce żadnej dopłaty, mam trochę kredytu gotówkowego już się umówiłem u konkurencji na kredyt konsolidacyjny ze stałą stopą i co najlepsze z mniejszym oprocentowaniem o 1,7% niż obecnie mam, kwota nie duża ale po co przepłacać, a jak stopy dalej będą rosnąć to jeszcze więcej trzeba będzie oddać.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Michal014d napisał:

O co chodzi z tym zaklepaniem limitu na gospodarstwo? I skad juz takie zuzycie limitu na poczatku roku pięćdziesiąt pare %%?

Limit jest na 3 lata , czyli obecnie 2020+2021+obecny . 1 stycznia 2022 "skasowała się" cała pomoc z 2019roku

UFF podrożał od dziś z 1450brutto na 1690brutto.

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
20 minut temu, HF86 napisał:

dla mnie mogą i.o 3.

naprawdę wierzycie w jakąś tarczę i jakąś sprawiedliwość 😂😂😂

Dla mnie też mogą wzrosnąć stopy % , niech się martwią ci co siedzą w bankach z kredytami które wzięli ze zmienną kwotą oprocentowania.

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
strzechu napisał:

15 godzin temu, Michal014d napisał:

O co chodzi z tym zaklepaniem limitu na gospodarstwo? I skad juz takie zuzycie limitu na poczatku roku pięćdziesiąt pare %%?

Limit jest na 3 lata , czyli obecnie 2020+2021+obecny . 1 stycznia 2022 "skasowała się" cała pomoc z 2019roku

UFF podrożał od dziś z 1450brutto na 1690brutto.

Żeby tak pszenica czy bydło drożało...

Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał:

Dla mnie też mogą wzrosnąć stopy % , niech się martwią ci co siedzą w bankach z kredytami które wzięli ze zmienną kwotą oprocentowania.

jeżeli inflacja jest 8% , a stopy załóżmy że 5% to kto jest do przodu bank czy klient czy ten co trzyma kasę na koncie,  

gdyby inflacja 8% a stopy  10 % to odwrotnie?

tak mi się wydaje

Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał:

A to brałeś te kredyty nieopłacalne z stała stopa?? 

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

ja tam nie ukrywam że  korzystam z kredytów. A czemu tak płaczesz, że nawozy drogie jak mogłeś kupić w lipcu-wrześniu po taniości.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

Tak powiadasz to zapewne 80 % ludzi tak ma w Polsce a Rolnicy  to na pierwszym miejscu .

A ile teraz zaciągnie kredytów na nawozy .

Opublikowano
2 minuty temu, XTRO napisał:

ja tam nie ukrywam że  korzystam z kredytów. A czemu tak płaczesz, że nawozy drogie jak mogłeś kupić w lipcu-wrześniu po taniości.

przecież dziś kredyt to jest tak samo jak zakup nawozów, ważne aby rozsądnie i nie przeholować, oczywiście że bezpieczniej bez 

Opublikowano

dokładnie. Ale weź dzisiaj odłóż przykładowo 500 tys na kombajn albo i więcej. To jest nie możliwe, chyba że ktoś pracuje gdzieś jeszcze na ważnym stanowisku albo ma jakąś inną firmę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v