Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Trudno cokolwiek doradzić, sytuacja jest dynamiczna.

Musisz podjąć ryzyko nie kupując teraz lub kupując.

W mojej ocenie warto mieć chociaż 1 dawkę. Ale tak jak napisałem wyżej to indywidualna decyzja każdego z nas. 

Opublikowano

@shiftman : Prawie się nie zdarza, żeby ceny jakiegos produktu spadały w momencie gdy zaczyna się "sezon zapotrzebowania" na niego...

Od pażdziernika zarzekają sie niektórzy, ze nie kupią a cena ciągle krokiem wprawdzie pełzającym ( oprócz akcji przed Wigilią ) idzie w góre.

Ja jestem zdania, ze dopiero w kwietniu/maju bedą obniżki. O cenie za saletre 1000-1200 zł/t to zapomnij na długie lata. 

Rolnicy jeszcze mają pieniądze, dopiero jak zostana "wyssane" oszczedności i spadnie popyt ( dodatkowo pszenica w cenie  800 zł/t ) to nastąpi zluzowanie ceny. 

Dasz 300 kg zaksan , koszt 1000zł . Gwarantuje Ci, ze urośnie wiecej niz koszt nawożenia. A orać, siać, pryskać na chwast  musisz tak samo, bo grzybówke to można zrezygnować. Pomału ludzie się przyzwyczaili do cen, jedyną niewiadomą jest cena zboż/rzepaku w 2022 r. Bo jak Chiny nie wezmą to rekordowych cen nie bedzie.

Biznes to biznes. To nie tylko cena gazu ma wpływ, nasi tak tłumaczą sie. Egipt nadal produkuje na tanszym gazie i jakoś nie widzę statków z saletra w polskich portach. 

• Like 2
Opublikowano

@zetorr6441

Coś źle policzyłeś NPKCaO 8(raczej mniej bo gdzieś wcześniej podawali 6)-4-9-12. To żeby fosfor i potas przyrównać dawka x 3,5 w porównaniu do polifoski 6, niby azotu sporo bo 24 kg. Trzeba by się dopytać czy czasami zawartości nie są podane dla 1000 kg tak jak w oborniku, a nie 100 kg jak w nawozach sztucznych. Cena u nich było 350 zł/t tu z transportem 650.

Opublikowano

300 kg nawozu to może dać taki janusz co do roboty chodzi na etat

żeby mieć dobry plon to tone trzeba sypnąć razem z PK do tego  2 000 czynszu 40 % wzrost pozostałych kosztów , a to podzielić przez niską cene sprzedaży albo anomalie pogodowe i pozamiatane

te 40 % podwyżek na  pozostałe koszty mogą co niektórych dziwić , ale  one mogą być nawet większe jak dobrze policzy i tu jest problem

Opublikowano

Skoro będę chętni płacić 3 tys to oczywiście, że nie stanieje nawet jak gaz będzie po 100zł bo niby czemu miało by stanieć? Chyba rolnicy mają jednak za dużo kasy i rzeczywiście trzeba to od nich wyssać do 0.  No fajnie sobie tu liczycie jaka to super opłacalność przy saletrze za 3tys i pszenicy 1500zł, ale nie bierzecie pod uwagę jednaj rzeczy, wysokie nawożenie = niska cena zboża.  Ograniczenie nawożenie zaowocuje na pewno wzrostem cen i to sporym. W mojej ocenie ceny zboża w przyszłym sezonie na poziomie 1300zł możecie sobie między bajki wsadzić. Chiny wiecznie tych nadwyżek kupować nie będą już maja 1,5 zapasu. , a jak przestaną to wracamy z cenami na 800zł.

• Like 7
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie interesowal mnie namiar bo nie stosuje jednego i drugiego. 

Kolega pracujący na budowie w Hamburgu, zaczerpnął takich informacji dla mnie, po tym jak usunęli post kolegi. 

Znasz region, szukaj. 

Tak jak myślałem. Czyli wrzucasz niepotwierdzone nie sprawdzone informacje, równie dobrze ja mogę napisać koledze że kupiłem saletrę po 1400 i mamy cenę o połowę niższą cenę niż w twoim Hamburgu w Niemczech.

A że było to zamówionego w lipcu to już nie istotna informacja, przecież dojechał wczoraj, .

Której nie podawaj.

Tak się manipuluje informacją.

10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie interesowal mnie namiar bo nie stosuje jednego i drugiego. 

Kolega pracujący na budowie w Hamburgu, zaczerpnął takich informacji dla mnie, po tym jak usunęli post kolegi. 

Znasz region, szukaj. 

Więc proszę podawać sprawdzone informacje ceny, które można zweryfikować

Opublikowano

Moim zdaniem azot teraz systematycznie powoli będzie drożał, niestety. O ile nic spektakularnego się nie wydaży. Pierwsze dawki rozpoczną się za 2 miesiące. Myślę że do końca kwietnia nie ma szans na obniżki cen, ale w dzisiejszych czasach nie da się niczego przewidywać z dużym prawdopodobieństwem. 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, maczopestka napisał:

Właśnie obejrzałem fragment programu w tvpis i według jednego gościa z PiS receptą na drożejące nawozy są...rośliny motylkowe:) cyk i problem rozwiązany, a i jeszcze chyba wcześniejsze wybory się zbliżają bo znów jest gadka w stylu: miliony miliardów milionów złotówek płyną szerokim strumieniem na polską wieś.

Mam nadzieję ze zniżą ceny nawozów bo zbliżają  się wybory saletra 3040 brutto .

Opublikowano
10 godzin temu, VonVegans napisał:

Cena saletry +/- 3000 już raczej zostanie na długi czas

Nie zostanie! Do lata tak ale później spadnie, dlatego że w tej chwili gaz dla firm jest o ok 100% droższy od oleju opałowego więc są 3 scenariusze:

1 gaz w Europie stanieje - ceny nawozów spadną

2 firmy w Europie przerzucą się na olej opałowy - ceny nawozów spadną

3 najmniej prawdopodobny ceny ropy i gazu na świecie wyrównają się z cenami gazu w Europie- ceny nawozów nie spadną

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, dzemik61 napisał:

Nie zostanie! Do lata tak ale później spadnie, dlatego że w tej chwili gaz dla firm jest o ok 100% droższy od oleju opałowego więc są 3 scenariusze:

3 najmniej prawdopodobny ceny ropy i gazu na świecie wyrównają się z cenami gazu w Europie- ceny nawozów nie spadną

Gaz teraz to jest rekordowo tani.. a oni tłumacza się kontraktami  podpisanymi w dobie najwyższych cen.. pytanie jest jedno kto tym steruje, bo ewidentnie jak Pan co chce nam zrobić tylko pod górkę, a samemu miliony zarobić.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Ile mauzerów potrzebujesz na cysternę? 20szt chyba wystarczy ?

Długo trwa wyładunek, są jakieś straty przy przenoszeniu węża?

Ważysz auto przed i po?

Nie ważę. Są plomby więc tutaj raczej Cie nie oszukają 

Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Po ile i od kogo? 🙈

2650 🤦 zwoleń. 

• Root Admin
Opublikowano

Do tych wszystkich, którzy zarzucali kasowanie postów o cenie nawozów za granica i że rzekomo specjalnie itp itd, nie mowie już jakie epitety.

Wiecie, za co post poleciał z forum? Za język, jakim został napisany.

Wklejam screen z tego posta.

A później macie pretensje, że jest język, jaki jest. Gdyby Arek nie wyzywał w swoim poście to nie byłoby problemu, ale każdy widzi problem tam, gdzie chce zobaczyć.
Dwa posty dalej był wpis Arka, bez wycieczek personalnych do innych osób i już ten wpis widnieje po dzień dzisiejszy. Ale oczywiście to wina moderacji i administratora, że post Arka, gdzie wyzywa innego kolegę został ukryty.

Przepraszam za lekki off-top, ale chciałem tę sprawę wyjaśnić.

Wszystkim nam powinno zależeć na konstruktywnej, a nie chamskiej, przepełnionej wulgaryzmami i obelgami dyskusji. Każdy ma prawo do swojego zdania, ale po co wyzywać kolegów / innych uczestników forum.

Wróćmy do meritum sprawy, czyli do cen nawozów. Pozdrawiam i proszę o grzeczniejszą dyskusję.

image.png

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
52 minuty temu, Kubawww napisał:

Gaz teraz to jest rekordowo tani.. a oni tłumacza się kontraktami  podpisanymi w dobie najwyższych cen.. pytanie jest jedno kto tym steruje, bo ewidentnie jak Pan co chce nam zrobić tylko pod górkę, a samemu miliony zarobić.

Gdzie to wyczytałeś???

W Europie jest drogi, nawet po spadkach w ostatnich dniach jest 5 razy droższy niż w poprzednich latach.

W Polsce jest obecnie dla firm też 5 razy droższy zapytaj kogokolwiek kto kupuje gaz na firmę !!!

Opublikowano
1 godzinę temu, dzemik61 napisał:

Pożyjemy zobaczymy, równie dobrze może być problem na bliskim wschodzie i np blokada cieśniny Ormuz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v