Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
hubertb napisał:

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Panie, za te pieniądze... 🤷🏻‍♂️🤔

Ja to liczę tak: 160zł wydane 2 razy przez dwa lata = 320zł

To wolę wydać 320 raz na 5 lat. 

11 lat temu kupiłem klucze proline nasadki i płasko oczkowe i dają radę do tej pory ale wam powiem że tyle rozprawiać o takich rzeczach co tu to 🤦‍♂️🤦‍♂️🤪🤭

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

11 lat temu kupiłem klucze proline nasadki i płasko oczkowe

będąc uczniem w technikum 2006 roku kupiłem zestaw 96czesci yato służył wiernie 10 lat, potem padła mała grzechotka kupiłem więc yato służyła niecały miesiąc. 

Opublikowano

grzechotka to już któraś z kolei za często sie rury używa 🤭

teraz mam taką mocniejszą rozsówaną...

https://allegro.pl/oferta/grzechotka-teleskopowa-1-2-klucz-treszczota-440mm-12540639748 rękojeść w takiej ostatnio ułamałem przez lenistwo 🤦‍♂️🤭

Opublikowano

Grzechotki polecam jonnesway'a można się na nich wyżywać a jak pierdolną to można kupić oryginalny zestaw naprawczy. Ogólnie jonnesway to twarde narzędzia i można kupić pojedyncze elementy jakby się w razie zgubiło z zestawu.

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

zalezy jak często korzystasz, ja do odkręcania trudnych śrub nie używam grzechotki

Grzechotką odkręcam bez wcześniejszego poluzowania śruby m6 czyli jakieś 15Nm. W tamtej konkretnej padła blacha zamykająca mechanizm i bebechy wypadły na wierzch. 

Rozsuwanego mam facoma na 1/2. Na 1/4 z obrotowa rękojeścią(super sprawa w trudno dostępnych miejscach), 3/8 mam bahco z bardzo małą głownią. Do tego zdublowane płaskooczkowe (dwa zestawy 6-36) dwa zestawy dwa razy giętych, dwa różne zestawy kluczy do rurek, zestaw kluczy typu c. Nasadowych nawet nie chce mi się liczyć ale około 500szt nasadek metrycznych, calowych 6, 12 katnych, spline, torx, ribe. A i tak czasem jak naprawiam samochód to mnie coś zaskoczy.  

Opublikowano

1 godzinę temu, jahooo napisał:

https://sprzedajemy.pl/zetor-9540-mocniejszy-od5245-62-72-7745-wspoma-4-nowe-opon-lukow-2-e30984-nr67128770

u mnie często dobra część znajduje przedłużkę w postaci rurki , albo jest gięta na gorąco do specjalnych zastosowań

w miare normalna cena za ciągnik tej mocy z tamtych roczników, szybko zejdzie, jak 7245 itp potrafią być tyle wystawione, wczoraj tato mi zajżał w komputer akurat jak takiego rodzynka oglądałem i podsumował " niech ci spekulanci wrócą do paliw bo starego sztrucla w takiej cenie kupić to na prawdę trzeba nie równo pod kopułą mieć " 

a co do kluczy, jestem za średnio półkowymi, yato neo czy inne tego pokroju, nie uwali się na pierwszej lepszej śrubie, jak 2-3 razy przywalisz młotkiem czy założysz rure też się nie powinno nic stać i specjalnie do zastosowań specjalnych będzie walizeczka z kluczami 3/4, tego przynajmniej nie tak łatwo ułamać a co do płaskich to zasada podobna ale znajomy ma komplet tych do pobijania młotkiem a u mnie chyba jeszcze takiej śruby nie trafiłem, dopiero siłowniki ale to się grzechotkami i innymi patentami skręca/rozkręca   

Opublikowano
7 minut temu, Grzechooo napisał:

Grzechotki polecam jonnesway'a można się na nich wyżywać a jak pierdolną to można kupić oryginalny zestaw naprawczy. Ogólnie jonnesway to twarde narzędzia i można kupić pojedyncze elementy jakby się w razie zgubiło z zestawu.

Zgadza się zwykła 1/4 cala jest "tania i dobra" 

3 minuty temu, igor10246 napisał:

a co do kluczy, jestem za średnio półkowymi, yato neo czy inne tego pokroju

Zaraz zrobie porównanie cenowe wydziwionych grzechotek 1/4:

GRZECHOTKA OBROTOWA RĄCZKA TRESZCZOTKA 1/4 60Z R6602 za 194 zł z Biała Podlaska - Allegro.pl - (12706526709)

Grzechotka obrotowa rękojeść 1/4' R.360PB Facom R.360PB za 185 zł z Kraków - Allegro.pl - (10559247119)

Grzechotka Obrotowa głowica 1/4' 72T 25lat gw NEO T582 za 82,98 zł z Wieluń - Allegro.pl - (12593095640) (tu trzeba zaznaczyć obrotowej rękojeści brak jest inny system)

Yato ma nie omal tą samą cenę jak neo 

BAHCO 8120-1/4 GRZECHOTKA OBROTOWA 1/4'' 8120-1/4 za 158 zł z Warszawa - Allegro.pl - (12503997637)

Przy zwykłych wygląda to podobnie z tym że jest rodzynek: 

GEDORE GRZECHOTKA DWUKIERUNKOWA 1/4 72 2093U-3 6170590 za 65,90 zł z Jędrynie - Allegro.pl - (11892047565)

W przypadku uszkodzenia grzechotki facom wymieniana jest od ręki na nową. 

Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

Odpryski dyskwalifikują młotek - dostać czymś takim w oko to kalectwo, nieraz rekę skaleczy. Młotek musi być stosunkowo miękki

4 godziny temu, hubertb napisał:

Pefridny żeliwny odlew. Ja mam taki który jeszcze sam wypiłowałem sobie na praktykach w szkole, stalowy. Do tego jeden montażowy i kawałek mosiądzu jako wykorzystywanego jako "pośrednik" w uderzaniu w różne elementy. 

Szczerze to z tych, które mam to najlepsze są takie stare stare. Z nowszych to w sumie nie kupowałem nic droższego, ale następny napewno będzie jakiś lepszy. Z tych co mam, to np neo jest spoko - mam kilka różnych i ani się nie sklepuje za łatwo, ani nie ma odprysków. Yato z kolei na drewnianym trzonku były beznadziejne - jeden odpryskiwal, a drugi moment się poluzował. 

4 godziny temu, bratrolnika napisał:

od pięciu lat w lewej ręce mam kawałek młotka, wciśniety gdzieś pomiędzy kości, ścięgna i żyły pomiędzy palcem wskazującym a środkowym, na SORze nie chcieli wyjąć, kazali mi na operację się umawiać

Jak w zetorku skrzynie robiliśmy, to zabijałem jakieś łożysko z walka - od góry trzymałem za szerszą część (tryb), pod nim było szersze od niego łożysko i zbiajlem je w dół. Jedno uderzenie chybilem i trafiłem w tryb - ząb zaden nie pękł, ani nic się nie ukruszylo, sale takie naprężenie poszło, że palec wskazujący tak dostał, że teraz w jednym miejscu jak go nacisne, to czuję mrowienie i drętwieje cały. A bezpośrednio niczym nie dostał.

2 godziny temu, Grzechooo napisał:

miało być 29 a nie 27 mój błąd🫣

O panie...29to nawet nie wiem czy jakiś mam.

2 godziny temu, hubertb napisał:

Ja to liczę tak: 160zł wydane 2 razy przez dwa lata = 320zł

To wolę wydać 320 raz na 5 lat. 

Z tych kluczy, które kupowałem w ciągu ostatnich 5lat - ani jeden się nie zniszczył. 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to 🤦‍♂️🤦‍♂️🤪🤭

To od tego jest forum żeby powynieniac się doświadczeniami. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, daron64 napisał:

są takie stare stare

Kowalskie są młotkami kutymi.  Jak chcesz drogi Darku to taki młotek ci zrobić i wysłać. Powiedz tylko jakiego zastosowania ma być. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Zwykły "ślusarski". 0.5kg, 1kg, 1.5kg tych co 90% rzeczy używam. Przy czym w sumie najmniejszy dużo nie dostaje, także najbardziej 1.0 i 1.5

Spoko. Zamówienie przyjęte.

Opublikowano
hubertb napisał:

Zaraz zrobie porównanie cenowe wydziwionych grzechotek 1/4:  (tu trzeba zaznaczyć obrotowej rękojeści brak jest inny system)

Z wydziwionych grzechotek to mam 1/4 i 1/2 z obrotową rączką z firmy Asta i daje radę( mam parę narzędzi tej firmy) Te z obrotową rączką to piękna sprawa w ciasnych miejscach ale luzować śrub nimi się nie odważę ale zwykłą jonneswayem pracuje na codzień i zdarza się że nogą się pomaga i przez 10lat raz tylko zestaw naprawczy wymieniałem a gumowa rączką już się sypie ale nie z leżenia tylko z pracy.

• Like 1
Opublikowano

Facomem luzuje normalnie. Jak widzę że zakręcone bardzo mocno albo zapieczone to biorę pokrętkę i luzuje. Jakość grzechotek to można oceniać po płasko oczkowych z grzechotką, te marnych firm lecą w oczach. 

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Ostatnio chyba taka moda, już któreś ogłoszenie w ciągu ostatnich tygodni gdzie wystawiane jest z mniejszą ceną, a następnego dnia cena z 91 na 96, czy ze 104 na 106tys.zł, albo z 88500 na 95000

inflacja tak zapier....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v