Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kizak napisał:

3 minuty temu, Pomorzanin1222 napisał: Ile warta jest taka przyczepa przerobiona do bel? https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-rama-platforma-laweta-CID757-IDRslpR.html?reason=ip|cf  To ma raptem niech te 160 szerokości ,przerobisz do 2 ,35,trochę cię to pociągnie ,powzmacniasz i masz ładownośc niech 2 t ,czyli 10 bel słomy ,lub 4 bele kiszonki  ,

a jak bela waży około tony 🤔🤪

Opublikowano
31 minut temu, jahooo napisał:

daj fotki, co poprzerabialeś, może ja coś będę kombinował w zimie, bo zaprawianie 2-3t ziarna w betoniarce przestaje mi się podobać

W samej żmijce dużo przeróbek nie ma. To co było zgięte odciąłem i skróciłem na końcu dałem łożysko samonastawne jako podporę, przymocowałem kosz z jakiegoś starego śrutownika i dorobiłem zasuwę aby móc kontrolować ilość przesyłu zboża. Do żmijki zaraz za koszem dospawałem rurkę z uchwytami do przymocowania rozpylacza. Samo dozowanie zaprawy zrobiłem że starego opryskiwacza ręcznego, a w nim wywaliłem ręczną pompkę i w jej miejsce dorobiłem flansze z reduktorem tak aby podłączyć sprężarkę i regulować ciśnienie. Lanca z opryskiwacza po małej modyfikacji z przeróbką na końcówkę z opryskiwacza polowego (dysza płaskostrumieniowa 03) I to zapinam w żmijkę za pomocą gumki. A jeszcze założyłem przełącznik lewo-prawo ale to zbędny gadżet

20221025_115625.jpg

20221025_115430.jpg

20221025_115420.jpg

20221025_115406.jpg

Opublikowano

@KlimekPL moc na pewno naciągana o 1/3-1/4 i lumeny też 

jakoś zbliżona do każdej chińszczyzny w tej kasie 

i te 1,6kg to ile szt bo na pewnie jedna lampa z opakowaniem 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ktoś coś?

IMG_20221025_130524_copy_1101x2448.jpg

te koła od pługa? w miejsce starych w kultywatorze grudziądzkim raczej nie wlazą w te widełki

Opublikowano
19 minut temu, KlimekPL napisał:

Co powiecie o takich lampach Bepco i parametrach poniżej? Kosztują 200 sztuka, i chciałem dać dwie na przód i dwie na tył ciągnika, będzie dobrze oświetlone? Może ktoś już używał takich lamp?

IMG_20221025_140919.jpg

IMG_20221025_140917.jpg

IMG_20221025_140914.jpg

W zetorku mam wesemy 4000lm, a w casie WAŚ też niby 4000, to wesemy moim zdaniem lepiej świeca - danej i szerzej. Was kosztował teraz jakieś 280-290zl

1 minutę temu, konteno napisał:

@KlimekPL moc na pewno naciągana o 1/3-1/4 i lumeny też 

jakoś zbliżona do każdej chińszczyzny w tej kasie 

i te 1,6kg to ile szt bo na pewnie jedna lampa z opakowaniem 

te koła od pługa? w miejsce starych w kultywatorze grudziądzkim raczej nie wlazą w te widełki

Od pługa albo bron. Raczej nie wejdą

A lampy to gdzieś miałem ważone - wesemy chyba ponad 800g/szt, a was nawet cięższy 

Opublikowano

@KlimekPL

Tu masz zdjęcie case z włączonymi samymi przednimi i potem z włączonymi tymi wasiami. Dwa zdjęcia poniżej, to case stał koło zetorka - na tej samej wysokości, tylko z 3-4m obok. Drzewa i ogrodzenie na końcu są jakieś ~70m od ciągnika. Tak na szybko robiłem zdjęcie, więc pewnie nie były super ustawione lampy. Miałem się zebrać i tak miarodajnie zrobić foty, ale jakoś nie mogę się zebrać.

IMG_20220912_204310_copy_1632x734_1.jpg

IMG_20220912_204331_copy_1632x734_1.jpg

IMG_20220912_215211_copy_2000x900.jpg

IMG_20220912_215014_copy_2000x900.jpg

Teraz jak tak patrzę na foto to wydaje się, że was lepiej świeci niż wesem, ale tak na żywo jednak powiedziałbym, że wesem lepiej świeci.

Opublikowano

Czyli wezmę te lampy bo w moim budżecie to i tak nic super markowego nie znajdę i zobaczymy jak to świeci, zawsze jest możliwość zwrotu. Chociaż najważniejsze aby było cokolwiek widać za sobą jak sie pracuje w nocy, teraz mam takie halogeny które oświetlają samą maszynę a efektu pracy już za cholerę nie widać, więc pewnie cokolwiek o lepszym świetle mnie zadowoli.

Opublikowano

Sezon się kończy - może warto by było pomyśleć np podzielić ten zakup na dwa razy i kupić coś porządnego teraz na przód (czy tam tył - co dla Ciebie jest priorytetem), trochę odłożyć i kupić znowu za jakiś czas kolejne dwie markowe? Nie twierdzę, że te ktore wrzuciłeś będą zle (bepco sporo części do case robi), ale 800zl to też już kupka pieniedzy żeby ryzykować nietrafiony zakup. Albo jak nie masz na raz tyle kasy, to np kupić dwie za gotówkę, a dwie na raty w allegro (przy 3ratach jest 0%). Ja z przodu założyłem te wasie na pozycjach/kierunkach. Z tyłu narazie są seryjne zwykle, ale to już bliżej wiosny kupię coś, bo faktycznie słabe te zwykłe świeca. W zetorku mam z tyłu jakieś chinole, to super świeciły..jakiś czas. Najpierw w jednej pojedyncze diody przestały świecić, teraz druga w ogóle nie świeci. Także ja osobiście wyleczylem się sam z oszczędzania na tym. Choć jak piszesz 2stowy za lampę to porównywalne do wesema/wasia. 

Aha - apropos barwy światła - te z moich zdjęć są 4000k

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Psiaki szukają domu, może ktoś chętny??? 

Lokalizacja 96-513

Screenshot_20221025-183931.png

Screenshot_20221025-183919.png

Wysyłasz ? 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Nie zadawaj głupich pytań

Choć wiedziałem że takie pytanie padnie, to nie myślałem że od Ciebie 

No dobrze żartowałem 

Ale psy pierwyj sort 👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v