Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał:

ile to waży ? ze 1.5zł za kg jak będzie kupiec na przeróbkę

Wiedziałem że ktoś to napisze, w tym stanie to aż mi szkoda za 1.5

@bratrolnika z 1.5t musiałaby ważyć, ale taki stan to szkoda na przeróbkę. Są inne z krzaków pordzewiałe i zdekompletowane to niech ktoś je ratuje od złomu. Ja się nie mam czego wstydzić. Ale też nie idę w zaparte że akurat tyle ma kosztować po tyle wystawiają.

Głupie d35 już 8-12 stoją 🙆

Opublikowano
11 minut temu, Mecha napisał:

Głupie d35 już 8-12 stoją

bo użyteczne , w przeciwieństwie do prezentowanego

Opublikowano

No to ja mam d35  na tirowskich kołach, nowe okładziny, toczone bębny, nowe łożyska, nowe siłowniki, plandeka trójkąty paka 2x4

IMG_20220602_175304.jpg

Mam jeszcze d44 do remontu i tirowskie koła do niej

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, slawek74 napisał:

popyt robi cenę dzisiaj już nikt ręcznie nie chce siana przerzucać za 1.5za kg mógłby się ktoś skusić

Od chlopa z podwórka to każdy będzie kręcił nosem,że za drogo że trzeba przerabiać na bele,że tu rdza wychodzi,tam podrapane.... Chłop zaprowadzi na złom,a na złomie się będą o to bili za cenę x2. Taka prawda, wstawiłem tu kiedyś zdjęcie chwytaka do bel na podnośnik tylny,ile tu było opinie że nie pójdzie że cena po 1zl/kg.... Wisiał chyba na sprzedajemy z pół roku,przyjechał chłopak zapłacił tyle ile był wystawiony i zadowolony. 

Opublikowano
56 minut temu, Mecha napisał:

@bratrolnika z 1.5t musiałaby ważyć, ale taki stan to szkoda na przeróbkę. Są inne z krzaków pordzewiałe i zdekompletowane to niech ktoś je ratuje od złomu. Ja się nie mam czego wstydzić. Ale też nie idę w zaparte że akurat tyle ma kosztować po tyle wystawiają.

Głupie d35 już 8-12 stoją 🙆

Myślę że więcej waży, choć może i się mylę 

Ja na twoim miejscu poczekalbym do jesieni, teraz rolnicy zabiegani, żniwa, uprawy pozniwne itp, przyjdzie jesień to zaczną się modernizacje, remonty, przerobili, i pewnie wtedy ktoś ją weźmie 

Opublikowano
55 minut temu, slawek74 napisał:

popyt robi cenę dzisiaj już nikt ręcznie nie chce siana przerzucać za 1.5za kg mógłby się ktoś skusić

Szczerze jak mam pier..  się z awaria presy i pytać kogoś żeby mi w taki upał układał kostkę to jeszcze całe siano musiałbym oddać za tą robotę to wolę fajnie wyrzucić siano przy dmuchawie i dopchac widłami i mam sianko na chlewie a potem okienkiem zrzucam prościutko pod rogi

Opublikowano

Ta przyczepa na lawetę to paranoja ,trzeba ją poszerzać by wieżć 2 rzędy słomy  ,jej ładownośc to raczej  nie pamiętam  2 t. Z mengelki 2 osiowej co miała noże mam zrobioną lawetę ,i więcej jak 14 bel mokrej trawokiszonki nie woziłem ,a tam ładownośc 6 t.

Opublikowano
47 minut temu, Grzechooo napisał:

To po co chcesz sprzedawać skoro sprzęt potrzebny?

kokosów nie zarobisz to maszyna z poprzedniej epoki.

Jeżeli chodzi o samozbierająca to nie mam hodowli i praktycznie łąk. To co mam to bele na handel ale to ojciec ma sprzęt. A tak to moim zdaniem przyjemna spokojna i szybka robota samemu nie jazdy ma tura i prase i jak bele dawać do starej obory dla bydła 

Jedna c330 i temat załatwiony 

@6465 ?

Opublikowano

To prawda ,mając c 330 i pustą stodołę ,to aby tylko pogoda ,i w cieniu do dmuchawy wrzucać ,to najtańsza opcja na sianokosy . ,i w pojedynkę można ogarnąc robotę  .

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał:

różne strony i obyczaje ale jak pracuje zbierająca to xx czasu nie widziałem i nie chcę ...

o widzisz ,a ja co roku jakąś trawę przywiozę ,i krówkom oddam . Jak skoszę 3 runo i deszcz napyla ,to tę mokrą przez kilka dni od razu krówkom pode łby i na polu mniej  gnije . A w dmuchawę w tym roku nie robiłem gdyż zeszłoroczne siano leży jeszcze .  

Opublikowano

Gdyby nie durne wymagania unijne, to sam bym sobie trzymał dwie krówki i parę warchlaków na mięsko, wtedy taka zbierająca jak znalazł dla siebie, całe siano szło u ojca nad oborę dmuchawą i dalej bym tak robił. Dziwnym trafem w większości krajów nie ma takich wymagań, jak u nas, więcej formalności niż hodowli

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Kaziu a na prognozy pogody to czasem patrzysz ? trawy na kiszonkę to koszę i grabię odrazu zbiór

Jasiu krówki możesz trzymać 😁

mogę - wymogi dla dwóch krów takie same jak dla fermy, co ma 200 - dziękuję

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Kaziu a na prognozy pogody to czasem patrzysz ? trawy na kiszonkę to koszę i grabię odrazu zbiór

Od czasu do czasu patrzę to od listopada do marca ;) . Jak masz ludzi do roboty i ,,lubisz'' mokre trawy to można tak robić . Ja w pryzmach nie mam ,a do belowania lepsza mocno podwiędnięta ,wręcz podsuszona

Opublikowano
jahooo napisał:

i że co - nie trzeba zgłaszać, inspekcja wet nie szwęda się co chwilę, nie ma mandatów za kolczyki ?

głupoty gadasz ....

kizak napisał:

Od czasu do czasu patrzę to od listopada do marca  . Jak masz ludzi do roboty i ,,lubisz'' mokre trawy to można tak robić . Ja w pryzmach nie mam ,a do belowania lepsza mocno podwiędnięta ,wręcz podsuszona

jak nie ma pogody to robię co się da nie czekam napewno lepsze niż podgnite

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

i że co - nie trzeba zgłaszać, inspekcja wet nie szwęda się co chwilę, nie ma mandatów za kolczyki ?

dla siebie to nie obchodzi cię jakość i parametry mleka które produkujesz 

Opublikowano

Jasiu w czym te problemy kolczyki 🤦‍♂️agencjię to z domu się ogarnia weterynaria jak nie sprzedajesz mleka to i się nic nie czepia te gadania to mit a ludzie lubią narzekać wiadomo trochę jak przy wszystkim trzeba pilnować grunt to systematyczność...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

inspekcja potrafi 2 razy w roku ot tak ,nawet raz kontrolowali u mnie kury ,i spojrzenie na ,,obiekt'' ,o i krowy są ,a to przy okazji ,pomimo że czas covidu  . Przeważnie dowiesz się że masz kontrol ,jak ich masz na podwórku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v