Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, TheraRolnik napisał:

Żeby tak za buraka cena szła do góry ... 

słyszałem w plotki że burak ma też iść do góry bo dużo roników zrezygnowało i cukrownie się boją że braknie surowca 

Opublikowano
Grzechooo napisał:

PRIMO napisał:

22 minuty temu, Grzechooo napisał: jak żyć? z czego bimber będziemy robić?🤔 Pany co myślicie o takim radle? https://www.olx.pl/d/oferta/plug-krone-mustang-CID757-IDQ6XHO.html To radło to piknie orze.  Mam Krone Mustang 100/3 foto w galerii.

Tylko nie wiadomo czy ten ażur zasypie mi ślad po oponie 600? cenę jestem w stanie wyłożyć tylko żeby na minę nie trafić, no i ani przedpłużka ani ścinacza -nie wiadomo czy poplon w kolana zakryje?

mam opony 600 i niecałe 40cm na skibe zakrywa bez problemu, tylko trzeba dobrze ustawić.

Opublikowano
17 godzin temu, PRIMO napisał:

To radło to piknie orze. 

Mam dokładnie odwrotne zdanie, po kukurydzy na ziarno orka tym pługiem to męka i porażka.To nie tylko moje zdanie bo znajomy , kilka domów dalej pożycza od brata takiego samego ażura i jest to samo pół słomy na wierzchu i co chwilę się zapycha

Opublikowano

Jakbym chciał wydziabac ten metal, to zabije drzewo pewnie? Wyciągam konne sprzęty i został mi kultywator, ale wrośnięty tak jak widać. Nie wiem czy wydłubywać z  drzewa, czy poobcinać żelazo. Szkoda bo kompletny jest chyba, poza redliczkami. Ale z kolei drzewa tym bardziej szkoda 🤷

IMG_20220721_114310_copy_1600x900.jpg

Opublikowano
witejus napisał:

17 godzin temu, PRIMO napisał:

To radło to piknie orze. 

Mam dokładnie odwrotne zdanie, po kukurydzy na ziarno orka tym pługiem to męka i porażka.To nie tylko moje zdanie bo znajomy , kilka domów dalej pożycza od brata takiego samego ażura i jest to samo pół słomy na wierzchu i co chwilę się zapycha

ale konkretnie ten model czy ogólnie o ażury chodzi?

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

Jakbym chciał wydziabac ten metal, to zabije drzewo pewnie? Wyciągam konne sprzęty i został mi kultywator, ale wrośnięty tak jak widać. Nie wiem czy wydłubywać z  drzewa, czy poobcinać żelazo. Szkoda bo kompletny jest chyba, poza redliczkami. Ale z kolei drzewa tym bardziej szkoda 🤷

IMG_20220721_114310_copy_1600x900.jpg

Na szarpanego go ciągnikiem, bez podcinania, to myślę że ile wyrwie tyle wyrwie, a z czasem zarośnie 

Opublikowano

@witejus

@bratrolnika

Ciągnąć się trochę boje, że go całkiem powyginam

Takie graty powyciagalem. Chciałem choć je wytargac póki szpikulca z ciągnika mam zaczepionego, bo uj ciężki, sam nie założę. Mniejszy dwuskibiwy pług idzie dla kolegi jako prezent, większy dwuskibiwy zostawiam sobie, to samo kultywator jeden zostaje dla mnie, a drugi pójdzie jako dawca, a resztę zobaczę. Mały pług jednoskibowy zostawię. Jedne pług konny nie zauważyłem w krzakach że jest wrośnięty i tak się powyginał, tzn jedno kółko się wygięło, a drugie odłamali, to zobaczę albo potnę na materiał, albo też dla kolegi oddam jak będzie chciał. A ten pług do ciągnika to nie wiem w sumie. Chyba go porozkrecam i zostawię sobie jako materiał

IMG_20220721_115823_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_115913_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_115909_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_122822_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_122838_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_122852_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_115902_copy_1600x900.jpg

@Grzechooo jeśli ktoś to będzie ciał, to będę to ja. Jeszcze myślałem jakby tak uciąć metal i potem z tego drugiego ten kawałek nasztukowac, bo to i tak dla siebie zostanie.

A jeszcze pytanie ekstra - w oryginale jaki kolor takie maszyny miały? Bo wszyscy wala na biało, a mi się to w ogóle nie podoba

Opublikowano
bratrolnika napisał:

23 minuty temu, daron64 napisał:

Na szarpanego go ciągnikiem, bez podcinania, to myślę że ile wyrwie tyle wyrwie, a z czasem zarośnie 

tez taki pomysl mialem napisac

• Like 1
Opublikowano
daron64 napisał:

@witejus

Nigdy nie wiadomo jak się życie potoczy. Jeszcze może nie będzie mnie stać na elementy robocze do kvernelanda. 

@wojtal24 i co, myślisz, że się nie powygina?

Kurde ja to sobie potrafię problemy samemu znaleźć 🤦

musisz zdecydowac czy zalezy bardziej Ci na drzewie czy na tym zlomie jak na drzewie to bym szlifierka wycial i zostawil kawalek metalu w drewnie a jak na tym metalu to delikatnie wyrabac po kawalku i moze drzewo przezyke

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał:

jak na drzewie to bym szlifierka wycial i zostawil kawalek metalu w drewnie

A za kilka lat metal całkiem schowa się w drzewie i przy ścinaniu drzewa będą się klątwy sypały jak grad,  o stępionym łańcuchu nie wspomnę😊

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

@witejus

@bratrolnika

Ciągnąć się trochę boje, że go całkiem powyginam

Takie graty powyciagalem. Chciałem choć je wytargac póki szpikulca z ciągnika mam zaczepionego, bo uj ciężki, sam nie założę. Mniejszy dwuskibiwy pług idzie dla kolegi jako prezent, większy dwuskibiwy zostawiam sobie, to samo kultywator jeden zostaje dla mnie, a drugi pójdzie jako dawca, a resztę zobaczę. Mały pług jednoskibowy zostawię. Jedne pług konny nie zauważyłem w krzakach że jest wrośnięty i tak się powyginał, tzn jedno kółko się wygięło, a drugie odłamali, to zobaczę albo potnę na materiał, albo też dla kolegi oddam jak będzie chciał. A ten pług do ciągnika to nie wiem w sumie. Chyba go porozkrecam i zostawię sobie jako materiał

IMG_20220721_115823_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_115913_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_115909_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_122822_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_122838_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_122852_copy_1600x900.jpg

IMG_20220721_115902_copy_1600x900.jpg

@Grzechooo jeśli ktoś to będzie ciał, to będę to ja. Jeszcze myślałem jakby tak uciąć metal i potem z tego drugiego ten kawałek nasztukowac, bo to i tak dla siebie zostanie.

A jeszcze pytanie ekstra - w oryginale jaki kolor takie maszyny miały? Bo wszyscy wala na biało, a mi się to w ogóle nie podoba

U teścia na kolor wojskowej zieleni albo grafitowy pomalowane w orginale było

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, jahooo napisał:

zajrzyj pod śruby , zdarza się że tam są resztki farby 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v