Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

8 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Teraz tymi zakupami nic nie ugrasz, drogo. Sławek tzn ten drugi Agrest jest wygrany bo w zeszłym roku nasiał i zebrał w ciul łubinu 😁

Tylko 7,5t zdetalowałem🤭

Około 6,5t na poplon zostało.

Najtańszy poplon to 5-10kg rzepaku

Opublikowano
23 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

W tym roku wszystko jest zarżnięciem finansowym 

Łubin, gryka, rzodkiew wszystko wysoko się ceni

Najtańszy polon to będzie jak swoim pośladem zasiejesz 😄

Ale swojego nic takiego nie mam do posiania niestety. 

23 minuty temu, slawek74 napisał:

osięmdziesiątka jeszcze 🤔

🤔

Nie obrażaj mnie -8145 🙃 

Ale niestety jeszcze się z tym bujamy. To mechanik był chory, to ja w robocie nie miałem wolnego za wiele, a jak już miałem, to on nie mógł, to coś składamy i jakiejś jednej pierdoły zabrakło. Do najbliższego sklepu 30km - no to kupię jutro przy okazji - i tak się przeciąga wszystko. Generalnie mamy wszystko zjechane, kabina opuszczona. Zostało tak naprawdę pedały założyć, przystawkę i wal od napędu, posprawdzac czy wszystko dobrze popodlaczane i palić - myślę, że dzień roboty na luzie.  Ale chyba od razu zrobimy druga zwolnice tyl- trochę się poci i coś z hamulcami. Także pewnie do końca maja mam zejdzie.

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

@slawek74 dzwoniłem do jednego, ale rzucił cenę 8zl. Patrzyłem na allegro, to nawet drożej sprzedają. Tak po olx to z 6zl raczej najmniej, niekiedy 5, ale to najczęściej jakieś małe ilości. 

W ogóle siales na nasiona, czy tylko poplonowo? Orientujesz się do ilu można zejść z wysiewem? Internety mówią o 20-30kg. 20x 6zl (a pewnie drożej przy mniejszej ilości) x 6 ha to z wysyłką wyjdzie z 8stow. Chodzi mi tylko o to, żeby ziemia gola nie była. Czy kupowałeś inne nasiona u niego i się nie orientujesz?

Jeśli dobrze pamiętam to @saszetakiedyś się ogłaszał

4 godziny temu, daron64 napisał:

To od uja. Koleś mówił, że jak sprzedają tak na mieszanki poplonowe to 15rzodkwi + np 8 facelii. 

Gorczyca słabo u mnie wyglądała jak kiedyś posiałem.

Sialem kiedyś - na glinie niestety bardzo slabo

A groch/peluszka?

Opublikowano

Dziś był robione przeglądy opryskiwaczy u mnie we wsi i tak popatrzyłem to prawie wszyscy to emeryci lub renciści tylko jeden był młodszy 56 lat a najstarszy  85 lat wiadomo jest kilku gospodarzy we wsi młodszych ale przeważają emeryci ,a jak u was, jest podobnie  ?     

Opublikowano

@soltys48

Groch pieluszkę w mieszance z owsem i pszenica tylko sialismy na baloty dla bydła. No i jak z większością - na lżejszej glebie super (na najlepszym takim placku kosiarka rotacyjna terenowymi musiałem jechać, bo nie dawała rady przerobić), ale po glinie to różnie bywalo

1 minutę temu, przybyslawice5211 napisał:

jak u was, jest podobnie  ? 

Mam 37lat i jestem najmłodszy we wsi z tych, którzy gospodarza 😅 w gminie różnie - jest paru "młodych rolników" ale większość to wzięła kasę, pokupowala ciagniki i gdzieś teraz pracuje, a gospodarki obrabiają rodzice, a oni tylko pomagają. Bydło/świnie to są tylko na gospodarstwach gdzie jeszcze starsi, tacy 50+ są, a i to nie wszędzie. Z młodszych nikt nie będzie zwierzaków obrabiał. U jednych znajomych postawili nowa oborę, pełno nowego sprzętu. Rozmawiałem kiedyś z nimi, to ojciec mówił, że mają na dzień dzisiejszy 15krow i parę opasow. 

Opublikowano
1 godzinę temu, przybyslawice5211 napisał:

Dziś był robione przeglądy opryskiwaczy u mnie we wsi i tak popatrzyłem to prawie wszyscy to emeryci lub renciści tylko jeden był młodszy 56 lat a najstarszy  85 lat wiadomo jest kilku gospodarzy we wsi młodszych ale przeważają emeryci ,a jak u was, jest podobnie  ?     

Niech te cymbały tak dalej rządzą to za 10 lat kompletnie nikt z młodych nie zostanie na gospodarstwie

• Like 1
Opublikowano

Znależli na to sposób, właśnie weszła ustawa ,,dożywocie w zamian za emeryturę'' . Możesz dalej prowadzić gospodarkę już [wraz ]   z pobieraniem emerytury ,tylko z opłacaniem całego KRUS .  Czyli żal ci majątku ,nie masz syna chętnego ,za***rdalaj do usranej śmierci ,i chwal rządzących że ci wspaniałomyślnie pozwolili . I zobaczcie jak przesunęła się granica być ,,rolnikiem , a jakie  możliwości 🤑  . k**wa ,zapudrowali pryszcza  ,a reszta śmieci pod dywan .😐

Opublikowano
Agrest napisał:

8 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Teraz tymi zakupami nic nie ugrasz, drogo. Sławek tzn ten drugi Agrest jest wygrany bo w zeszłym roku nasiał i zebrał w ciul łubinu 😁

Tylko 7,5t zdetalowałem🤭

Około 6,5t na poplon zostało.

Najtańszy poplon to 5-10kg rzepaku

pod warunkiem że sie nie sieje rzepaku w plonie głównym. sial ktos facelie na mocnej glinie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v