Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracam drugi raz z tym samym zdjęciem ale pytanie już inne. Wcześniej rozchodzilo sie o hamulec hydrauliczny a teraz szukam sposobu na założenie górnego zaczepu. Czy jest tu widoczne mocowanie na sanki czy może jakiś zaczep podczepia się w miejsce łącznika górnego. W tym drugim przypadku to obawiałbym się czy bym tego nie wyrwał ciągnąc 8-10 ton. Jest to Case 856 XL. Mógłby ktoś podrzucić jak wyglada oryginalny zaczep od tego ciagnika bo w internecie po wpisaniu tej frazy wyskakuje milion zaczepów i każdy inny.

IMG_20220401_181349.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, vat napisał:

Tzn. Ile konkretnie? Gość coś mówił o 5zł za kwasówkę i miedź

Nie za mało?

kwasówka to od 8 zł  w górę, miedziane rurki od 28 w góre

23 minuty temu, KlimekPL napisał:

Wracam drugi raz z tym samym zdjęciem ale pytanie już inne. Wcześniej rozchodzilo sie o hamulec hydrauliczny a teraz szukam sposobu na założenie górnego zaczepu. Czy jest tu widoczne mocowanie na sanki czy może jakiś zaczep podczepia się w miejsce łącznika górnego. W tym drugim przypadku to obawiałbym się czy bym tego nie wyrwał ciągnąc 8-10 ton. Jest to Case 856 XL. Mógłby ktoś podrzucić jak wyglada oryginalny zaczep od tego ciagnika bo w internecie po wpisaniu tej frazy wyskakuje milion zaczepów i każdy inny.

IMG_20220401_181349.jpg

ja mam w 955 do łącznika centralnego, ale sam będę chciał na szynę przerobić   

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

I jakie ciężary na nim ciągasz? Pokażesz jak wygląda ten zaczep albo jakiś link do niego?

Ja mam jeszcze inny. Później zrobię Ci zdjęcie 

U mnie jest podobnie jak na 1 zdjęciu u @jahoo

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

I jakie ciężary na nim ciągasz? Pokażesz jak wygląda ten zaczep albo jakiś link do niego?

walec 7 ton gdzie nacisk na zaczep przekroczył 4 tony nie zrobił na nim wrażenia,  opony musiałem dopompować  

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Orginalnie jest tak 6819965.jpg

lub tak

case-856-xl-naped-4x4-ciagniki-braszewic

Rozwiązanie  jest ,ale szambowóz ,czy przyczepa samozbierająca nie ,,podejdzie'' ,gdyż  potrzebny wom ,nie wiem czy tam wałek podczepi ,a w tym pierwszym zdjęciu trzba zaczep odczepić by śrubę rzymską założyć 

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Szambowóz dajesz na pitonfix i wałek górą

Jak już mamy rozważać, to wskaż - jaki masz ten szambowóz, rozwiązań idealnych nie ma

Na górny zaczep ,wałek dołem ,nie wiem może tam tyle miejsca jest ,ale zdjęcie jakoś nie przekonuje by wałek z osłonami   tam by  wszedł ,ten na dolnym zdjęciu , .  W sumie żeby tego problemu nie było robimy ,,listwę'' i posuwamy góra dół  górnym zaczepem . u Conny ,zaczep jest inny ,i tam mogłoby być ok . Tak może durnowato przyczepiłem się do zaczepów gdyż dorabiałem do Silvera górny zaczep i żeby tak wszystko pasowało i zgrywało się ,i odpowiedni ,,ciąg '' dobrać z tego co w składnicach za małe pieniądze to już hop,  MI akurat jakoś udało się by zaczep górny nie kolidował z wałkiem ,jak i z otworami do śruby centralnej ,ale to kużwa  wszystko na styk  . Najbardziej ,,dupi'' odległość   od  ,,mostu''by wałek nie czepiał go góra dół ,jak i śruba łącznikowa nie ocierała ,a przy tym był ,,obkręcany''.

Opublikowano

Pany ma ktoś na opierniczenie nasiona jakiejś zodkwi oleistej, czy czegoś innego co by można było wysiac do przytalerzowania przed ozimym? Coś na bardzo ciężkie gleby? Próbowałem sobie do tej pory lubin, grykę, rzodkiew, gorczycę. Rzodkiew zdecydowanie najlepiej wyglądała.

Opublikowano
daron64 napisał:

Pany ma ktoś na opierniczenie nasiona jakiejś zodkwi oleistej, czy czegoś innego co by można było wysiac do przytalerzowania przed ozimym? Coś na bardzo ciężkie gleby? Próbowałem sobie do tej pory lubin, grykę, rzodkiew, gorczycę. Rzodkiew zdecydowanie najlepiej wyglądała.

https://www.olx.pl/d/oferta/rzodkiew-oleista-wysylka-CID757-IDKcis2.html od tego brałem wysyła

• Thanks 1
Opublikowano

@slawek74 dzwoniłem do jednego, ale rzucił cenę 8zl. Patrzyłem na allegro, to nawet drożej sprzedają. Tak po olx to z 6zl raczej najmniej, niekiedy 5, ale to najczęściej jakieś małe ilości. 

W ogóle siales na nasiona, czy tylko poplonowo? Orientujesz się do ilu można zejść z wysiewem? Internety mówią o 20-30kg. 20x 6zl (a pewnie drożej przy mniejszej ilości) x 6 ha to z wysyłką wyjdzie z 8stow. Chodzi mi tylko o to, żeby ziemia gola nie była. Czy kupowałeś inne nasiona u niego i się nie orientujesz?

Opublikowano
22 godziny temu, daron64 napisał:

@Agrest wyśle Ci na palecie swój łubin i obydwaj będziecie zadowoleni 

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

normy nie pamiętam sialem pół na pół z gorczycą i bardzo mi się to podobało chyba 25kg +25kg na 1.5ha poszło po zbożach pytaj w pogodzie tam same fachowce 😉

To od uja. Koleś mówił, że jak sprzedają tak na mieszanki poplonowe to 15rzodkwi + np 8 facelii. 

Gorczyca słabo u mnie wyglądała jak kiedyś posiałem.

3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Sialem kiedyś - na glinie niestety bardzo slabo

Opublikowano
52 minuty temu, daron64 napisał:

@slawek74 dzwoniłem do jednego, ale rzucił cenę 8zl. Patrzyłem na allegro, to nawet drożej sprzedają. Tak po olx to z 6zl raczej najmniej, niekiedy 5, ale to najczęściej jakieś małe ilości. 

W ogóle siales na nasiona, czy tylko poplonowo? Orientujesz się do ilu można zejść z wysiewem? Internety mówią o 20-30kg. 20x 6zl (a pewnie drożej przy mniejszej ilości) x 6 ha to z wysyłką wyjdzie z 8stow. Chodzi mi tylko o to, żeby ziemia gola nie była. Czy kupowałeś inne nasiona u niego i się nie orientujesz?

chyba nic taniej nie znajdziesz, gryka 6-8zł , gorczyca podobnie, jak nie drożej

Opublikowano

@jahooo

Tak właśnie w rozmowie mnie zabił chłopak cena, bo na szybko jak policzyłem ile proponuje dać, to z wysyłką wyszło mi około 1400zl. Ale potem popatrzyłem na olx i widzę że dużych różnic nie ma. Ehh trzeba znowu zacisnąć pasa

Opublikowano
27 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Ten rok kupno łubinu na poplon to takie trochę zarżnięcie finansowe.

200kg x2,3 i już jest kosmos.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v