Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
KlimekPL napisał:

6 godzin temu, turion23 napisał:

W 91r. ojciec miał do wyboru c-330 i MTZ 82 nowego za tą samą cenę i kupił ursusa i to był dobry wybór bo na paliwie zaoszczędził i teraz trzydziestki i cenie są.

Ponoć kiedyś ludzie rzucali sie na 330 i władki a nie chcieli wiekszych traktorów z powodu strachu o ugniatanie ziemi

Wciąż utwierdzam się w przekonaniu, że kiedyś ludzie nie mieli mózgu, tylko jeden wielki zabobon w głowie

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, MonteChristo napisał:

Wciąż utwierdzam się w przekonaniu, że kiedyś ludzie nie mieli mózgu, tylko jeden wielki zabobon w głowie

To samo powiedzą o Tobie czy o mnie nasze  wnuki, inna epoka, inne myślenie. Zobacz na jakim etapie mechanizacji byliśmy w latach 70 ubiegłego wieku.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, MonteChristo napisał:

znaczy że co? nie chcę rozniecać dyskusji, ale odnośnie drugiej części zdania. przeglądasz galerię , a w niej nowo zakupione traktory?

Opublikowano
11 minut temu, MF675ursus napisał:

@MonteChristo bo teraz jest inaczej? Kij już z czerwonymi wstążeczkami, ale antykoncepcja polegająca na ząbku czosnku w pępku albo ręce księdza proboszcza nie przenoszą wirusów bo są uświęcone nadal mocno w narodzie siedzi

Czosnek jest ok .sprawdza się , zamiast ...... 

Opublikowano
Pafnucy napisał:

25 minut temu, MonteChristo napisał:

znaczy że co? nie chcę rozniecać dyskusji, ale odnośnie drugiej części zdania. przeglądasz galerię , a w niej nowo zakupione traktory?

Na strajk pojedzie

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Agrest napisał:

Wszystko w podobnej cenie około 230.  Oczywiście modele na placu, bo nowy np case dziś zamawiasz na 2023r

Aż tak MC/Landini podrożały?

Początkiem tego roku x4.30 200 brutto z przednim tuzem i wom, rewers elektrohydrauliczny, najmocniejsza skrzynia, bez ehr +  mniej istotne pierdoły o z przednim tuzem i wom, rewers elektrohydrauliczny, najmocniejsza skrzynia, bez ehr +  mniej istotne pierdoły 

Edytowane przez ViveN
Opublikowano

Mocno podrożały. 

Ale teraz sprawdziłem - rex na mokrym sprzęgle 32x32, 3pary hydrauliki tył, 2 przód, tuz 235 brutto. Ale to końcem grudnia. Ostatnia sztuka była więc pewnie sprzedany.

Na olx stoi jeszcze mccormick w podobnych pieniądzach.

Mf na mokrym sprzęgle 215 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Ponoć kiedyś ludzie rzucali sie na 330 i władki a nie chcieli wiekszych traktorów z powodu strachu o ugniatanie ziemi

Dokładnie. Mój dziadek dostał przydział na mtz ale zamienił się z sąsiadem na 360 bo duży będzie gniótł ziemie. I tak dziadek kupił 60 na 35ha a sąsiad MTZ na 15 🤦‍♂️.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Mocno podrożały. 

Ale teraz sprawdziłem - rex na mokrym sprzęgle 32x32, 3pary hydrauliki tył, 2 przód, tuz 235 brutto. Ale to końcem grudnia. Ostatnia sztuka była więc pewnie sprzedany.

Na olx stoi jeszcze mccormick w podobnych pieniądzach.

Mf na mokrym sprzęgle 215 netto

Miedzy MF a MC była duża różnica w cenie właśnie zdziwiłem się jak napisałeś, że wszystkie podobnie kosztują. Rok temu około 200 netto kosztował mf z przodem. 

Jak zamawiałem swojego w grudniu 2020 to już miało być na szybko bo mieli wycofywać ten silnik bez DPF, mamy 2022 nadal stoją na placu i z tego co widzę nie zarejestrowane 

Opublikowano

Dzwoniłem teraz, ostatni mccormick mokre sprzęgło 36/12, tuz, 3pary hydr przód tył ehr, grammer pneumatyczny, lakier metalik, halogeny led plus dodatkowe reflektory 193 netto.

Bardzo korzystnie względem MF.

Jak spalanie Ci wychodzi, miałeś już jakieś usterki?

Opublikowano
igor10246 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/opony-420-85-r24-CID757-IDMpMBG.html#c5af72e13a @Sylwekx25 znasz tego pana ??

Znać to nie znam ale oglądałem kiedyś u niego prasę o ile to ten sam

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Dzwoniłem teraz, ostatni mccormick mokre sprzęgło 36/12, tuz, 3pary hydr przód tył ehr, grammer pneumatyczny, lakier metalik, halogeny led plus dodatkowe reflektory 193 netto.

Bardzo korzystnie względem MF.

Jak spalanie Ci wychodzi, miałeś już jakieś usterki?

Generalnie wydaje mi sie, że ten x4 jest ciągnikiem do zaakceptowania, spalanie mierzone tak na oko bo na ogół prace mieszane

opryskiwacz II bieg wentylatora ok 3,5-4l

kosiarka do trawy 150cm z przodu ok 2,5l-4l 

Opryskiwacz + kosiarka i tu zaskoczenie 4-5l

kombajn porzeczkowy 20l na 8-9 godz pracy z przejazdami 

Wydaje mi sie że spalanie podobne może nieco mniejsze od perkinsa 4.4.

Jak to wygląda wg twojego?

Usterek nie było ale przebieg mały bo zaledwie 200h

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ViveN napisał:

Generalnie wydaje mi sie, że ten x4 jest ciągnikiem do zaakceptowania, spalanie mierzone tak na oko bo na ogół prace mieszane

opryskiwacz II bieg wentylatora ok 3,5-4l

kosiarka do trawy 150cm z przodu ok 2,5l-4l 

Opryskiwacz + kosiarka i tu zaskoczenie 4-5l

kombajn porzeczkowy 20l na 8-9 godz pracy z przejazdami 

Wydaje mi sie że spalanie podobne może nieco mniejsze od perkinsa 4.4.

Jak to wygląda wg twojego?

Usterek nie było ale przebieg mały bo zaledwie 200h

Mój nigdy dokładnie nie mierzyłem ale 4 do 4,5l trzeba liczyć. W lekkich pracach się nie zaoszczędzi bo pojemność robi swoje. W sadzarce na zamkniętych obrotach i pełzakach dość szybko wskazówka opada. Przy zwożeniu kistenów też ubywa, ale tu w d*pę dostaje bo i po 20km/h czy to do przodu czy na wstecznym.

U kogo/gdzie brałeś?

Mi najbardziej ehr przeszkadza w tym nowym ciągniku. Facet twierdzi że od 2014 nie miał żadnej usterki na serwisie.

Tylko ciekawe co po za serwisem

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Mój nigdy dokładnie nie mierzyłem ale 4 do 4,5l trzeba liczyć. W lekkich pracach się nie zaoszczędzi bo pojemność robi swoje. W sadzarce na zamkniętych obrotach i pełzakach dość szybko wskazówka opada. Przy zwożeniu kistenów też ubywa, ale tu w d*pę dostaje bo i po 20km/h czy to do przodu czy na wstecznym.

U kogo/gdzie brałeś?

Mi najbardziej ehr przeszkadza w tym ciągniku

Brałem w Polger koło Krakowa bo tam było najtaniej.

Generalnie te ciągniki sadownicze się do sadzarki nie nadają, Zetor 7211 w sadzarce spala poniżej 1l, zupełnie nie osiągalna sprawa dla nawet małych sadowników, nie wiem może kwestia poślizgu.

Ehr fajna sprawa, przyzwyczaisz się i wygoda będzie  (amortyzacja tylnego tuz i te sprawy) 

Jakby Ci się nie chciało jechać kawal drogi tylko po to żeby zobaczyć, że Ci się nie podoba, możesz obejrzeć u mnie, daleko nie jest.

Opublikowano
12 minut temu, radekz200 napisał:

@Agrest przy przerejestrowywaniu przyczepy przeglad przechodzi na mój dowód? Bo Jest jeszcze ważny 2 lata?

Tak, przechodzi.

7 minut temu, ViveN napisał:

Jakby Ci się nie chciało jechać kawal drogi tylko po to żeby zobaczyć, że Ci się nie podoba, możesz obejrzeć u mnie, daleko nie jest.

Pewnie podjadę gdybym był zainteresowany. Chodzi o tą pozycję za kierownicą i wysokość siedzenia. No i skręt.

Też o tym dilerze myślę.

Jeszcze powiedz producenta tej kosiarki hydraulicznej na przód.

Opublikowano
2 godziny temu, MonteChristo napisał:

do dziś niektórzy tak mają, ale niektórym nie wytłumaczysz, ja kto Einstein  powiedział, są 2 rzeczy nieskończone kosmos i bezmiar ludzkiej głupoty ale co do tego pierwszego nie jest pewien, 

4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Znać to nie znam ale oglądałem kiedyś u niego prasę o ile to ten sam

i tak się muszę wybrać, tam w okolicach to takie zagłębie jeśli chodzi o zielonkowe 

https://sprzedajemy.pl/przyczepa-sztywna-wielun-2-e30984-nr65147993 okazja

https://sprzedajemy.pl/bizon-rekord-z058-kombajn-zbozowy-iwanowice-duze-2-e30984-nr65449489 ach te bizony, chyba TX'a za tą cene można wyrwać

https://sprzedajemy.pl/przyczepa-kipper-12-ton-pokoj-2-e30984-nr65377252 silos mobilny ?

https://sprzedajemy.pl/rozsiewacz-nawozu-tive-nie-amazone-wielun-2-e30984-nr61465300 ciekawe 

https://www.olx.pl/d/oferta/ladowarka-kolowa-CID757-IDNLgcQ.html#cc5478f5ff bardzo ciekawa konstrukcja 

https://www.olx.pl/d/oferta/przegrabiarka-przeczasarka-krone-7m-hydraulicznie-skosowana-CID757-IDNzaDH.html#1e87997f2a warte to tyle? 

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Tak, przechodzi.

Pewnie podjadę gdybym był zainteresowany. Chodzi o tą pozycję za kierownicą i wysokość siedzenia. No i skręt.

Też o tym dilerze myślę.

Jeszcze powiedz producenta tej kosiarki hydraulicznej na przód.

Ze skrętem to już dziś mogę powiedzieć, że szału nie ma przy ustawieniu ciągnika na 140cm.

Kosiarka to antonio carro zwykła na wom. Wydaje mi się kosiarki na hydraulikę to taki średni pomysł choć nie mam z nimi doświadczenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v