Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

😴

A zrób jak mógłbyś, tylo nie w muzeum 

Całe Kurpie jak muzeum

7 minut temu, gregor1284 napisał:

No to tak liczę dziadek że 30 lat gospodarzył, ojciec też że 30 więc dużo się nie pomyliłem 

Sporo się pomyliłeś

Dziadek kilka lat po wojnie zaczął gospodarzyć

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeszcze jest parę opuszczonych chatek, ale większość to już się wali na całego. Kiedyś wstąpiłem do takiej chatki, jeden budynek, i dwie izdebki i stajnia i stodoła, ale prąd już dociągnięty. Po krowie jeszcze łańcuch wisiał, siano i słoma w stodole. Bezdzietne małżeństwo tam mieszkało. Jeszcze to stoi ale to już ruina. Ale muszę kiedyś sprawdzić bo wg map widać dachy dwóch budynków, wszystkie zarośnięte drzewami, lokalizacja niby pasuje wg słów seniorki to jeśli byłyby te budynki to opuszczone od naprawdę wielu lat bo wdowa, która tam mieszkała to była już stara za babcinych panieńskich czasów, oczywiście jeśli to te budynki. 

Patrz jakie klimatyczne. ;) 

20160910_124535.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

widzisz, za takie słowa u nas ludzie zazwyczaj lądują w kostnicy

Ba no co ludzi najbardziej boli? Prawda... Kostnica też dla ludzi, a że czasem nie warto gnić w domu. Nie ładnie tak wtrącać się w dyskusje, rozmawialiśmy z banankiem o wyższości Kurpi nad podlasiem a tu tyle osób się wtrąciło 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Patrz jakie klimatyczne. ;) 

Ot i właśnie u nas pojedyncze domy na takich odludziach puste stoją. Czasem się ludzie w takich polach budowali, tam gdzie ziemia, a jak innych kawałków nie mieli... Reszta zwarta, dom przy domu.

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeszcze jest parę opuszczonych chatek, ale większość to już się wali na całego. Kiedyś wstąpiłem do takiej chatki, jeden budynek, i dwie izdebki i stajnia i stodoła, ale prąd już dociągnięty. Po krowie jeszcze łańcuch wisiał, siano i słoma w stodole. Bezdzietne małżeństwo tam mieszkało. Jeszcze to stoi ale to już ruina. Ale muszę kiedyś sprawdzić bo wg map widać dachy dwóch budynków, wszystkie zarośnięte drzewami, lokalizacja niby pasuje wg słów seniorki to jeśli byłyby te budynki to opuszczone od naprawdę wielu lat bo wdowa, która tam mieszkała to była już stara za babcinych panieńskich czasów, oczywiście jeśli to te budynki. 

Stara jak moja nauczycielka od matematyki w technikum 🤔 jak się podmalowała to na te swoje 130 lat nie wyglądała 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby to była prawda, to Stalin przyłączył by te ziemie do Ukrainy, ale nie miał jak. Nawet okolice Hrubieszowa nie były tak nasycone ukraińcami, aby był pretekst, ot 2-3 rodziny we wsi albo jedna wieś osadników w gminie.

Pewnie tyle samo u nas ukraińców, co na kurpiach rodowitych kurpi

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ot i właśnie u nas pojedyncze domy na takich odludziach puste stoją. Czasem się ludzie w takich polach budowali, tam gdzie ziemia, a jak innych kawałków nie mieli... Reszta zwarta, dom przy domu.

W wiosce obok na tych którzy się budowali poza wsią mówili "luziki" 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Stara jak moja nauczycielka od matematyki w technikum 🤔 jak się podmalowała to na te swoje 130 lat nie wyglądała 

Kiedyś ludzie wyglądali trochę inaczej, swoje robił ubiór i spracowanie. Mogła mieć wtedy i z 60 lat. Mieli z mężem spore, jak na tamte czasy gospodarstwo, z 8 hektarów pewnie. Dzieci nie mieli, emerytur rolniczych nie było. Chłop umarł a ona została, miała chyba dwóch parobków. Potem jej też się zmarło. Albo jest pochowana na starym cmentarzu czyli musiała umrzeć przed 1952 albo jej "przezwisko" nie było nazwiskiem tylko pewnie od imienia męża, bo nazywali ją Kasprowa. I bardziej jest prawdopodobna druga wersja bo wujek rodzony w 1951 jeszcze ją przez mgłę pamięta.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Gdyby to była prawda, to Stalin przyłączył by te ziemie do Ukrainy, ale nie miał jak. Nawet okolice Hrubieszowa nie były tak nasycone ukraińcami, aby był pretekst, ot 2-3 rodziny we wsi albo jedna wieś osadników w gminie.

Tyle samo u nas ukraińców, co na kurpiach rodowitych kurpi

Oj chyba nie. Patrzę po mojej kobiety rodzinie to jest tego rozsiane po całych kurpiach tu w wiosce na 40 gospodarstw domowych tylko jeden był "przychodny" z Mazur 

3 minuty temu, Łolek napisał:

Eee tam, jak bym był młody i sam to bym nie odmówił 

Erosoman 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Oj chyba nie. Patrzę po mojej kobiety rodzinie to jest tego rozsiane po całych kurpiach tu w wiosce na 40 gospodarstw domowych tylko jeden był "przychodny" z Mazur 

Erosoman 

Rasowe, dobrze zbudowane germańskie blondyny ??

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Niemce od dawien dawna wiedzieli żeby dalej niż za Wielbark się nie wypuszczać 🤭

Ja to widzę inaczej. Złodziejstwo w welbarku pielęgnowane od pokoleń i dalej już nie mieli z czym iść. 

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Panie Marku czorne to się tylko do maczety nadaje

Przemko, jakbyś tam jechał kiedy w moje strony to miej na uwadze przesyłkę od Szymka mi zabrać, oczywiście jak będzie możliwość

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W tej okolicy tak 5 gospodarstw stało obok siebie. Każde po środku swojej ziemi.  Główna wieś miała trochę bardziej zwartą zabudowę, wzdłuż drogi, ale też nie dom koło domu.  

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

W tej okolicy tak 5 gospodarstw stało obok siebie. Każde po środku swojej ziemi.  Główna wieś miała trochę bardziej zwartą zabudowę, wzdłuż drogi, ale też nie dom koło domu.  

Wszystko opuszczone stoi? Mnie to zawsze ciekawi, kto tam mieszkał itp. Tylko już i ludzi którzy to wiedzą ubywa.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v