Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Ursus932 napisał:

Typowy wiejski chłop 😊 , to jeszcze dołożę do tego sernik i makowiec , wyrzucę bimberek a w to miejsce piwko 😛

I dobrze mi z tym sernik lubię a makowiec bardzo lubię i pączki, i a i brzoskwinie 😉też oczywiście 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Miód pitny byśmy produkowali.

A to coś podobnego kiedyś produkowałem ale bez miodu 

Chleb na kurpiach 4.85. Jakieś nowe lajdactwo się sprowadziło, oj chłopaki będą mieli radochę 🤔

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

to jak tak to jedź do dobrego mechanika, on będzie w stanie stwierdzić czy należy wymienić tarcze czy wystarczy tylko wymiana klocków

Na 18 zaprowadzę, jutro do 14 chciałbym mieć zrobione.

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

chyba znając życie dobry mechanik się nie bawi i fachowo oceni , a byle partacz to zazwyczaj próbuje oszczedzać  

dobry mechanik nie naciągnie na koszty, a doświadczenie pozwoli stwierdzić czy nalezy tarcze zmieniać już, czy jeszcze nie

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Bogaty to i da zarobic innemu

Ja to takie rzeczy to sam robie.

Podjedź, dam ci zarobić. Dodatkowo serwis oleje, filtry 

Robię to co lubię i w jakimś stopniu się znam i po to zarabiam , żeby móc inne prace zlecić innym.

Nie da się każdej złotówki w kieszeni zostawić

Opublikowano

https://www.olx.pl/d/oferta/agregat-uprawowy-z-hydropakiem-3m-CID757-IDNFgm4.html Takie ogłoszenie mi wpadło w oko. Może ktoś będzie zainteresowany, bo oferta wydaje się przyzwoita.

Opublikowano
Agrest napisał:

24 minuty temu, bratrolnika napisał:

teraz człowiek już wie więcej i widział już to zróżnicowanie, nie trzeba 300km jechać, wystarczy 5

ale jak na początku lat 90 na wsi każdy miał 3-8 krów, do 10 świń, jeden traktor, to myślało się że wszędzie tak jest, że każdy tak ma

a jak się w szkole dowiedziałem że kolega ma bizona to byłem w szoku, a jak potem się dowiedziałem że drugi ma forsza 512 to tydzień później sobie wyobrażałem jaki to musi być cud techniki

daj no zdjęcie, ocenimy

Nic nie zobaczysz. Są rowki około 0,8mm na oko, bo zjechałem klocka do zera.

Tył jest ok, gładki równo starty i grubszy

20220131_102756.jpg

ta tarcza jest w bardzo dobrym stanie, jak nie ma rantu dużego to nowe klocki i dalej jazda. Tarcze sie krzywią z dwóch powodów, pierwszy to słaby materiał który po rozgrzaniu i szybkim schlodzeniu, wjazd w kałuże np , a drugi to krzywa piasta, stan zacisku też ma na to troszkę wpływu ale to przeważnie krzywo klocki zjada.

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

O to to w punkt 

Jest u mnie na wsi taki co od40 szt codziennie taczką wywozi obornik qq taczką i jeszcze między krowy wchodzi i wiadrami w koryta sypie a z 10 lat starszy  ode mnie

Ło pacz to tak jak u nas 🙊

Przy 45szt w budynkach wszystko ręcznie 🙊

Opublikowano

Hallo socjalbiorcy🤭

Ile jest limit ON do ha. 100l czy coś zwiększali?

Trzeba faktury rozdzielić na gminy 

Opublikowano
1 minutę temu, Drewnopoulos napisał:

pany mam dyskopatię odcinka lędźwiowego, hiperlordozę i wdowi garb. możliwe, że to od ciężkiej pracy w księgarni?

W Odeonie pracujesz?

Opublikowano

To ile lat już tak robisz, będzie że dwa?

Nie sprzedawaj, kup parę byków to kręgosłup ci odpocznie i trochę gimnastyki dostanie

Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

A po co się narabiać niepotrzebnie ? Ja to nawet na wymianę oleju jadę do mechanika 

A ja odkąd mam samochody to tylko raz byłem by zmienić rozrząd w tym co mam teraz.

Za 15 000 znowu wymiana rozrządu.

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał:

I byłem, zobaczyłem, wróciłem 

nie przypadł do gustu?

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To ile lat już tak robisz, będzie że dwa?

Nie sprzedawaj, kup parę byków to kręgosłup ci odpocznie i trochę gimnastyki dostanie

Daj spokój,nie ma sensu wchodzić w dyskusję

Opublikowano

5 lat. wcześniej imałem się różnych zajęć ale szybko się wypalałem. półtora ha to mało, poza tym boję się byków i jestem wypalony. teraz to chyba tylko ta renta innej możliwości nie widzę. chyba, że dobrze sprzedam gospodarstwo to mi wystarczy do końca jeśli dożyję do 60. @pafnucy1 ty ile żyjesz?

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v