Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Maniek sama ta nazwa to dla mnie już skreślone. Tak jak ukrop choćby go i papieżem zrobili to dla mnie jest ukrop. 

Rozumiem i szanuję. Chyba każdy ma takie swoje odczucia. Ja dokładnie tak mam z oplem. Nie miałem i nawet na tą markę nie patrzę

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Bo waga tego co masz w rynience to jest 110% Czyli z prostej proporcji "na krzyż" obliczamy ile to 100% w naszym przypadku to 4,54kg to dzielimy na dwa bo próba była na dwa ary co daje 2,27kg i teraz mnożymy by otrzymać 227kg/ha. 

5----110%

x ------100%

x= (5*100)/110

x= 4,54 (tyle faktycznie wysiał by siewnik na dwa ary)

Teraz obliczamy liczbę nasz wysiew oznaczam go dla przykładu "w"

w= (4,54/2)*100

w=227kg/h

@soltys48 możesz ten post pokazać córce po to przydaje się nauka matematyki. 

Normalnie jak bym widział zadanie na zawodowych 😂🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

No w porządku ale po co nam liczyć 100% skoro z poślizgiem przyjmuje się te 110%? To nie łatwiej przyjąć normę dla 110% od razu? 

Jeśli nie odejmiesz poślizgu koła przy wykręcaniu próby to musisz to potem policzyć. Jeśli poślizg uwzględnisz przy kręceniu kołem to nie. 

Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

Normalnie jak bym widział zadanie na zawodowych 😂🤭

Ucz się, to się akurat przyda 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jeśli nie odejmiesz poślizgu koła przy wykręcaniu próby to musisz to potem policzyć. Jeśli poślizg uwzględnisz przy kręceniu kołem to nie. 

Ucz się, to się akurat przyda 

To jest akurat łatwe. Choć nauczycielka Zawisza ma "łatwiejszy" sposób który wszystko komplikuje... 

I pomyśleć, że ludzie tak sobie życie komplikują. Choć moje zawodowe to było najprostsze liczenie pod słońcem. 

Panie to jest jak 2+2

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Teraz to już żadnej próby w życiu nie zrobię bo tylko mącicie.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Za skomplikowana technologia ?

Niech szlag weźmie, było dalej konnym siać bo przynajmniej się wiedziało ile ustawiać a tu trzeba się rok przemęczyć żeby metodą prób i błędów dojść do tego jak robić.

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No w porządku ale po co nam liczyć 100% skoro z poślizgiem przyjmuje się te 110%? To nie łatwiej przyjąć normę dla 110% od razu? 

Możesz, tylko normę zakładasz. A wynik próby jest tym co otrzymujesz empirycznie. Wypada więc wiedzieć ile się wysieje i jeśli wynik nam nie odpowiada zmienić ustawienie. 

To są proste obliczenia. 

Opublikowano

Niech szlag weźmie, było dalej konnym siać bo przynajmniej się wiedziało ile ustawiać a tu trzeba się rok przemęczyć żeby metodą prób i błędów dojść do tego jak robić.

gdybys chcial na swoje arealy robic probe krecona to wiecej czasu zajmie niz sam siew 🤣

co za siewnik masz -bo z aduzo postow i gdzies przegapilem zakup

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

gdybys chcial na swoje arealy robic probe krecona to wiecej czasu zajmie niz sam siew 🤣

Tu poszło raczej o to że siewnik wysiał mniej niż wynikało z próby. 

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

Kutnowiak S068. Dokładnie jak mówisz, trzeba się nauczyć jak w konnym, patrzeć czy dużo czy mało ubywa i przestawiać o jedną kreskę na skali. 

Przed chwilą, hubertb napisał:

Puknij się w czoło! Nam źle zrobisz czy sobie? 

Nikomu. Wam to ani parzy ani ziębi a u mnie i tak to nic nie zmienia. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Czyli bez zmian a tylko utrudniacie sobie jakimiś obliczeniami. To co wyleci to już gotowe bez dodatkowego przeliczania. 

Pieter nie wiem czy Ty mnie dobrze zrozumiałeś ale ja ci wytłumaczyłem skąd mogła wziąć się różnica pomiędzy próbą a wysiewem. To samo będzie z tabelą jeśli przyjmiesz wartość z tabeli najprawdopodobniej będzie błędna.  

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Pieter nie wiem czy Ty mnie dobrze zrozumiałeś ale ja ci wytłumaczyłem skąd mogła wziąć się różnica pomiędzy próbą a wysiewem. To samo będzie z tabelą jeśli przyjmiesz wartość z tabeli najprawdopodobniej będzie błędna.  

Uświadomiłeś mi jedną rzecz. Nie warto. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie uważasz że dyskusja z tym jegomościem to młócenie plew?     :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v