Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

ale wylać, nie wylałeś? :P

Nie no gdzie,a co to da takie wylewanie. A dwa to nie moje,ale ;) profilaktycznie schowane jednak żeby w oczy się nie rzucało.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

profilaktycznie schowane jednak żeby w oczy się nie rzucało.

oj nie chcę Ci dokuczać, ... ale do jesionki poszło?

Opublikowano

@ChłoporobotnikJa lubiłem zawsze jak babcia mi opowiadała jak to było podczas wojny. Ciekawe historie jak u nas wioski wysiedlali i ludzie po lasach się chowali albo jak partyzanci do wsi przychodzili czy już potem jak niemcy uciekali. Zapadło w pamięć

Przed chwilą, Pafnucy napisał:

oj nie chcę Ci dokuczać, ... ale do jesionki poszło?

Jesionka pusta,wisi w szafie spokojnie.

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

Ciekawe historie jak u nas wioski wysiedlali i ludzie po lasach się chowali albo jak partyzanci do wsi przychodzili czy już potem jak niemcy uciekali.

Wysiedlenia a raczej przesiedlenia tak ale o partyzantach ani słowem nie wspominała. Kilka rodzin wysiedlili do innych wsi ale o chowaniu się po lasach nie wspomina. Niemcy owszem, jak uciekali to zabrali wszystko co tylko się dało i mogło się ruszyć i pójść albo odjechać.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Wysiedlenia a raczej przesiedlenia tak ale o partyzantach ani słowem nie wspominała. Kilka rodzin wysiedlili do innych wsi ale o chowaniu się po lasach nie wspomina. Niemcy owszem, jak uciekali to zabrali wszystko co tylko się dało i mogło się ruszyć i pójść albo odjechać.

U nas na zamojszczyźnie były wysiedlenia ludności,to miały być niemieckie kolonie i bezpieczne zaplecze dla armii niemieckiej która walczyła na wschodzie.  Ale na szczęście nic z tych planów nie wyszło.

Opublikowano

U nas byli "bauerzy". Sprowadzeni z terenów na przykład Besarabii. Mieli gospodarstwa wielkości 20-25ha czyli kilka "naszych" połączonych "do kupy", z moich źródeł wynika, że było ich ponad 100 i wielu z nich imiona i nazwiska mam. Niektórzy byli ponoć normalnymi, porządnymi ludźmi. Propaganda wmówiła im, że tu ziemie ugorem leżą. Ale nie leżały... I większość mieszkańców po prostu u nich "wyrabiała", pradziadkowi udało się dostać do pracy w IG Farben jako palacz. Dobrze pamiętał więźniów obozu i im chleb przemycał. Zresztą dużo by opowiadać o tych perypetiach... Były i na pradziadkowym polu baterie przeciwlotnicze a w ich domu kuchnia dla żołnierzy to obsługujących. I jako ciekawostka- kucharzami byli radzieccy jeńcy. Babka ich bardzo dobrze wspomina. Podrzucali im jedzenie.

Ale to temat nie na ten wątek.

Co do pogody- dalej 0 i deszczośnieg zamienia się w śnieg.

Opublikowano
10 minut temu, Krzak napisał:

U nas na zamojszczyźnie były wysiedlenia ludności,to miały być niemieckie kolonie i bezpieczne zaplecze dla armii niemieckiej która walczyła na wschodzie.  Ale na szczęście nic z tych planów nie wyszło.

Nie wyszło dlatego że ludzie są w zamojskim waleczni nie ci z zachodu co portkami telepią .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Nie wyszło dlatego że ludzie są w zamojskim waleczni nie ci z zachodu co portkami telepią .

Coś w tym musi być,wielu bohaterów nasza ziemia wydała i zawsze z patriotyzmu słynęła  ;)

@Chłoporobotnik Ciężkie to były czasy ale podobno ciężki czasy tworzą silnych ludzi a silni ludzie tworzą łatwe czasy i to by się zgadzało. Strach myśleć co będzie za X lat.

Opublikowano

Kupować samochody latające .

Słowacy dopięli swego. Latający samochód z certyfikatem

Latający samochód AirCar otrzymał certyfikat bezpieczeństwa od słowackiego urzędu transportu. Przekształcenie samochodu w samolot zajmuje dwie minuty i 15 sekund

Słowacki AirCar przeszedł pomyślnie 70 godz. prób w locie oraz ponad 200 startów i lądowań poinformowały media. Tym samym zostały spełnione normy Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Lotniczego (EASA), a AirCar ma otwarte drzwi do masowej produkcji, stwierdził wynalazca maszyny Stefan Klein, który jest również pilotem testowym i szefem zespołu rozwojowego.

https://businessinsider.com.pl/technologie/slowacy-dopieli-swego-latajacy-samochod-z-certyfikatem/f15my7t

qB8k9kpTURBXy9iY2VhZGUzNTI0MzM4YWVmNWFlM2ZlZDJlNjdkYzYyNi5qcGeRkwLNA5gAgqEwAaExAQ

Opublikowano
1 minutę temu, Krzak napisał:

Strach myśleć co będzie za X lat.

Nas robaki będą gryzły to się nie ma co martwić...

Kurła, po niedzieli zamówienie na wycieczkę traktorem jest... Kruca fuks, kalesony założyć i hajda... "Nie odmawia się kiedy pieniądz woła"🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nas robaki będą gryzły to się nie ma co martwić...

Kurła, po niedzieli zamówienie na wycieczkę traktorem jest... Kruca fuks, kalesony założyć i hajda... "Nie odmawia się kiedy pieniądz woła"🤔

I gdzie ty tym traktorem jechać będziesz?  Drzwi masz wstawione w kabinie bo ja jeszcze nie wstawiłem,w remoncie są.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzak napisał:

I gdzie ty tym traktorem jechać będziesz?  Drzwi masz wstawione w kabinie bo ja jeszcze nie wstawiłem,w remoncie są.

Do Wieprza 👀

Mam znajomemu ziemniaki do sadzenia i nawozy przywieźć bo on ani przyczepki ani traktora nie ma. Drzwi od października wstawione, zalana płynem, stoi nie palona 2 miesiące.

Opublikowano
42 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Za 4 miesiące będę miał 24 i też niczego nie żałuję, co potrzebuję to mam. To co chciałem to osiągnąłem, reszta nie ukrywam, przejęta. 

@Krzak Matka to o tym nie wie, babka opowiada i jej bracia jak czasem przyjdą. Za to ze strony dziadka wiem dużo mniej, a o pradziadkach ze strony ojca prawie nic. Wiem tyle, że i jedni i drudzy mieli po koło 10-12 morgów piachu gdzieś na Mazurach bo ojciec nie jest "tutejszy", za to ze strony matki wszyscy "stąd". Rodzice babki mieli 12 morgów i żyli tylko z tego, rodzice dziadka 6 morgów i pradziadek był murarzem.

To była chyba ostatnia imprezowiczka z rodu, chciała się wyszaleć ale się jej trafił kawaler z 12 morgami to nie odmówiła bo na nią wypadały ledwo 2...

To już wiem dlaczego nastawienie do kurpiow masz jak hf 

Opublikowano

Alem się dziś urobił. Całe barachło z poddasza musiałem wynieść i wysprzątać. Dobrze, że luba na urlopie to trochę pomogła. Lada dzień posadzkarz przyjedzie mi ogarniać poziomy. Super, robota dalej ruszy do przodu. Zostanie skończyć łazienkę, położyć podłogi i wydziubać dziurę na schody.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Poczekaj kilka dni w lutym już na +10 i tak do marca w marcu ochłodzenie i dalej juz wiosna .

Wszystko drożeje i tanieć nie będzie. A jak będzie +10 i słońce to ja muszę siedzieć w domu i owadów pilnować. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v