Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, bratrolnika napisał:

sąsiad znów jak dostał cynk żeby siano szybko grabić bo prasa już jedzie, to tak z siódemką za***rdalał, wcale się nie odwracał, że dopiero przy drugim okrążeniu zobaczył że tylko dyszel za sobą ciąga, jak swoją zgrabiarkę omijać musiał

Ile ja się nasłuchałem i troszkę widziałem szkód przez kombajny narobionych... Kawałki maleńkie, tu płot, tam rów. Nieraz siatka zniszczona bo Bizon sieczkarnią zahaczył jak zawracał. Sąsiad kiedyś opowiadał, że pojechali do jednej babci (słynna na całą wioskę, oklęta bardzo, pod kółkiem wszelkie historie wydziwiała aby dorwać kombajn, nazywano ją Polka, bo miała Apolonia na imię) wozić obornik. Koła błotem oblepione w rozrzutniku to sąsiad kopnął i trafił w wentyl. Babcia na nich z widłami. Cyklop pod gnojnik nie podjedzie? Babcia przyniosła piłę i zetnijcie brzózkę to podjedzie. Snopowiązałka nie przejedzie przez mostek? Doróbcie mostek na boczne koło i przejedzie. Choć miała potem godną następczynię, która żyje do tej pory. Straszyła, jak zaczęli nadawać Teleexpres, że wyśle depeszę ze skargą, że kombajniści się obijają. Od tamtej pory aż do teraz jest nazywana Wandzia - teleexpres. 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

19 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Się dziwisz, Senior pod koniec jeżdżenia to żeby się obrócić i zobaczyć w polu jak idzie to musiał stanąć i obracać się "całościowo", z reguły opuszczał i kita, dojechał do końca, obrót i znowu to samo. Dlatego obsypnik krzywy bo cofał i w słupek od płotu uderzył. 

sąsiad znów jak dostał cynk żeby siano szybko grabić bo prasa już jedzie, to tak z siódemką za***rdalał, wcale się nie odwracał, że dopiero przy drugim okrążeniu zobaczył że tylko dyszel za sobą ciąga, jak swoją zgrabiarkę omijać musiał

e to nie raz tak było 😆

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

20 minut temu, bratrolnika napisał:

ojciec jak się kiedyś pochorował i miał ciężko się odwrócić to na słuch cofał🤦‍♂️

Się dziwisz, Senior pod koniec jeżdżenia to żeby się obrócić i zobaczyć w polu jak idzie to musiał stanąć i obracać się "całościowo", z reguły opuszczał i kita, dojechał do końca, obrót i znowu to samo. Dlatego obsypnik krzywy bo cofał i w słupek od płotu uderzył. 

tacy to powinni mieć zakaz jazdy wogóle wszystkim

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Desperado napisał:

Nawet jak posmarujesz i maszyna stoi w pomieszczeniu, to kiedyś pójdzie do pracy i olej wytrze w ziemię.

I to Ci zanieczyści wody gruntowe, a np. 50 t. gnojowicy  nie zanieczyści? Pomyślcie trochę realnie zanim zaczniecie coś wypisywać.

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał:

Jacy "tacy"? Chłop miał 78-79 lat, kręgosłup nie ten. Na drogi nie wyjeżdżał bo pole za garażem. Wielkie mi zagrożenie. Nie bój nic, Tobie też tego życzę kiedyś, żebyś chciał robić a nie mógł dać rady.

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jacy "tacy"? Chłop miał 78-79 lat, kręgosłup nie ten. Na drogi nie wyjeżdżał bo pole za garażem. Wielkie mi zagrożenie. Nie bój nic, Tobie też tego życzę kiedyś, żebyś chciał robić a nie mógł dać rady.

a mało było przypadków gdy taki wiekowy gospodarz zginął na traktorze bo do rowu wjechał i się przewrócił np.?? Dziadków na pole puszczać to większy strach niż dzieci. 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

a mało było przypadków gdy taki wiekowy gospodarz zginął na traktorze bo do rowu wjechał i się przewrócił np.?? Dziadków na pole puszczać to większy strach niż dzieci. 

Równo, bez rowów, skarp, miedze równe. Zresztą nawet jeśli to właśnie takich bardziej niż dzieci szkoda. Znam niemało takich koło 80 co dalej jeżdżą i robią bo dają radę a młodzi mają to w nosie.

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Już jest do sprzedania. Niebieski.600l 12m belka. Dysze potrójne rozdzielacz stałociśnieniowy 

A ja to myślisz że jaki. W nocy wstaje żeby było co do gara włożyć.

Wiela cenisz? Może by pomyślał nad czymś 🤔 tylko tera łoooo 🤷🏻‍♂️

received_3329462903986673.jpeg

4 godziny temu, 6465 napisał:

Już jest do sprzedania. Niebieski.600l 12m belka. Dysze potrójne rozdzielacz stałociśnieniowy 

A ja to myślisz że jaki. W nocy wstaje żeby było co do gara włożyć.

Opublikowano (edytowane)

@Aktywnyrolnik7245 Zestaw naprawczy u tego gościa z Sandomierza co dawałem link do myjek Kranzle. Jak masz jakieś badziewie marketowe to nawet nie dzwoń i nie pytaj bo tego nie naprawia ani nie handluje częściami. 

Olej to jakiś mineralny 15w40 jak silnik szczotkowy lub indukcyjny szybkoobrotowy. Przy wolnoobrotowych można gęstsze choć w markowych lepiej trzymać sie tego co zaleca instrukcja obsługi/DTR.

Nie pisałeś co masz i fotki tabliczki nawet nie wrzucałeś żeby łatwiej było naprowadzić. 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

ogEJ74wavwH3tbaStikhIAnhMwPhRryO.jpeg

wiadomo jak bedzie leczyć niepłodność 😆

1 godzinę temu, jahooo napisał:

realnie jak ma 1kW to wszystko , ciekawe jak silnik od dołu wygląda choć w opisie ciekawie wyposażenie wygląda , do tego tylko rok gwarancji więc solidności i trwałości po silniku bym się nie spodziewał 

karchery tej mocy na papierze mają prawie 2x tyle powietrza na ssaniu przy kilkukrotnie większej cenie , 

22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie bój nic, Tobie też tego życzę kiedyś, żebyś chciał robić a nie mógł dać rady

nie życz , wystarczy że się do niczego innego w życiu nie nadaje niż tylko przy krowach chodzić

Edytowane przez konteno
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

Orałem wtedy co mi Marek z Karolem chcieli Zetora buchnąć🤭😡. Będzie już z 1,5 miesiąca. Może jeszcze trochę zardzewieje ale chyba nie za dużo 

16702411936434380513136617574891.jpg

To jest 4 UG ?

Opublikowano
24 minuty temu, konteno napisał:

@Aktywnyrolnik7245 Zestaw naprawczy u tego gościa z Sandomierza co dawałem link do myjek Kranzle. Jak masz jakieś badziewie marketowe to nawet nie dzwoń i nie pytaj bo tego nie naprawia ani nie handluje częściami. 

Olej to jakiś mineralny 15w40 jak silnik szczotkowy lub indukcyjny szybkoobrotowy. Przy wolnoobrotowych można gęstsze choć w markowych lepiej trzymać sie tego co zaleca instrukcja obsługi/DTR.

Do takich olxowych antyków to nawet nie dzwonię . Myślałem że na allegro kupiłeś 

6 minut temu, Qwazi napisał:

Tak

Tuning jakiś robiłeś ,bo dziwnie fajne te odklanice 🤔

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

10 minut temu, slawek74 napisał:

miałem coś odpowiedzieć ale nie powiem 😉

Opublikowano
9 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Do takich olxowych antyków to nawet nie dzwonię . Myślałem że na allegro kupiłeś 

Tuning jakiś robiłeś ,bo dziwnie fajne te odklanice 🤔

Remontowałem całego, łącznie z piaskowaniem i malowaniem. Odkładnice są śrubowe 

A na marginesie to Klara 600 z lancą 12 m w wyposażeniu standardowym w Świnicach kosztuje 5450 zł netto

Opublikowano
40 minut temu, superfarmer02 napisał:

received_3329462903986673.jpeg

Ja to bym chciał dużo. A jak się wystawi to ludzie wycenią. O spory remont rozgrzebales 

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Ja to bym chciał dużo. A jak się wystawi to ludzie wycenią. O spory remont rozgrzebales 

Myślę, że to co chcesz powinieneś dostać 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v