Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

marzenie, już kilka razy mówiłem sołtysowi i w gminie że trzeba koparka rów udrożnić to ciągle kasy nie ma , a to zrobią za wiosnę i już tak wiosen minęło kilkanaście i nic, sam turem w godzinę wygrzebałem i poszla woda.

Co jakieś 2 lata czyścimy a średnio co 4 odmulanie rowów. Grosze za nawet kopanie brał bo z sąsiadem za 176m kopania rowu zapłaciliśmy po niecałe 200zl 🤷‍♂️

Opublikowano

No i uznali mi reklamację na alternator zetorowy. I już kaska w kieszeni bo nówkę oddali.

Opublikowano
38 minut temu, jahooo napisał:

może to tobie sprzedane, co ma mówić

Przekonam się w poniedziałek 

33 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Obejrzeć się w okolicy za kołami czy bliżej będziesz szukać ? 

Możesz patrzeć 

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Przekonam się w poniedziałek 

Możesz patrzeć 

w razie czego zasugreuj włascicielowi złomu, że z połamanymi rękami ciężko się zbiera uzębienie z asfaltu

i4JiqWk4SaA38v5w.jpg

• Haha 2
Opublikowano

Pany fachowcy dostanę w darowiźnie od brata mojego ojca dom położony na ponad 3ha działce ornej. Działkę też dostaję w darowiźnie. To , że jestem tak zwaną drugą grupą i zapłacę za ten dom podatek to wiem, ale plan jest taki, że wujek zostawia sobie ten dom jako służebność do śmierci. Czy od tej służebności również zapłacę podatek?

Opublikowano
31 minut temu, jahooo napisał:

316419036_2700824466718097_3171882241328

kiedyś o vectra trochę ich przewiozła zimą. 

czasem i usypiane były na transport. 

Opublikowano
5 minut temu, donweter1989 napisał:

Pany fachowcy dostanę w darowiźnie od brata mojego ojca dom położony na ponad 3ha działce ornej. Działkę też dostaję w darowiźnie. To , że jestem tak zwaną drugą grupą i zapłacę za ten dom podatek to wiem, ale plan jest taki, że wujek zostawia sobie ten dom jako służebność do śmierci. Czy od tej służebności również zapłacę podatek?

Nie powinieneś. Służebność to Twoja wola, komu pozwolisz korzystać ze swojej własności. Ty zapłacisz podatek od dobra, które stało się Twoja własnością. Osoba na rzecz której ustanawia się służebność nie jest właścicielem, jej majątek się nie powiększa, więc nie ma podstaw do opodatkowania. Ty ustanawiasz służebność polegająca na nieodpłatnym korzystaniu, więc też nie uzyskujesz żadnych dóbr i również brak podstaw do opodatkowania

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Nie powinieneś. Służebność to Twoja wola, komu pozwolisz korzystać ze swojej własności. Ty zapłacisz podatek od dobra, które stało się Twoja własnością. Osoba na rzecz której ustanawia się służebność nie jest właścicielem, jej majątek się nie powiększa, więc nie ma podstaw do opodatkowania. Ty ustanawiasz służebność polegająca na nieodpłatnym korzystaniu, więc też nie uzyskujesz żadnych dóbr i również brak podstaw do opodatkowania

chyba, że ustanowi służebność za wynagrodzeniem

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Karol6130 napisał:

Śnieg trzeba schować 

IMG_20221125_132650.jpg

Karol gdzieś Ty znowu pojechał😡. U mnie nie ma śniegu😖

1 minutę temu, jahooo napisał:

chyba, że ustanowi służebność za wynagrodzeniem

To wtedy raczej nie będzie służebność tylko wynajem. Służebność z definicji jest nieodplatna

Edytowane przez Qwazi
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, donweter1989 napisał:

jak dobrze załatwisz to grosze. 

nie wstyd radcę prawnego lub miła pani z US pomoże byś dużo nie zapłacił..

twoje rodzinne więc uja się państwu należy, a przynajmniej jak najmniej 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Każdy jest kowalem swojego losu, zawsze można zmienić zawód czy kierunek produkcji, a te gadki, że stary, że kredyty, zobowiązania to pieprzenie bo wygodnie jest jak jest, ciężko coś zmienić jeśli zdrowie nie pogrozi paluszkiem tak na poważnie. Mnie przycisnęło i nie było ważne, że kredyt do spłaty i zobowiązania w agencji. Bałem się jak jasny h*j, ale jakoś z czasem wszystko dobrze się skończyło. Więc nie narzekajcie, że tracicie zdrowie bo tylko na własne życzenie, nikt nie stoi z pistoletem, ale trzeba chcieć i nie bać się.

Gloryfikujecie tą Waszą prod mleka do tego stopnia, że ludzie powinni Wam pomniki stawiać w hołdzie. Profesja jak każda inna, myślisz, że u mnie te kartofle same się ogarniają, nie ma roboty, albo ludzie przyjdą i zrobią...? Myślisz, że Kowalski na linii produkcyjnej czy na stanowisku spawacza chodzi do roboty zbijać bąki? Co on nie ma chorób i zwyrodnień spowodowanych np pracy w jednej pozycji czy wdychanie trucizn? Chłopak @6465 nie pamiętam jak ma na imię, ale obserwuję jak w środku nocy wstaje i nie ma że boli, że śnieg, lód, siada w busa i jedzie. Czy on jest gorszy od krowiarza bo "sobie jeździ autem to co to za robota" czy on ma zdrowie ze stali i nic mu nie szkodzi to "siedzenie" za kółkiem? A po godzinach jeszcze nie małą gospodarkę chłop ciągnie i to bardzo nieźle. Wydaje się Wam, że jesteście święte krowy bo musi być na godzinę zrobione, nie ma wolnego itd. no cóż jak nie pasuje to rzucać, a jak szkoda bo jest kasa fajna to robić i nie beczeć. 

Z doświadczenia powiem, że nie warto zdrowia poświęcać. Nie stawiam siebie jako męczennika, nie żalę się, nie oczekuje współczucia. Mylisz się, nie zachorowałem przez krowy,  to jest dziadostwo wrodzone, tylko ujawniło się akurat w tym czasie... po raz kolejny wytykasz mi, że zazdroszczę, że coś mnie kłuje mleko po 3zl? 🤦 Chłopie, po tym co przeszedłem mam totalnie odmienny pogląd do Ciebie na to co w życiu naprawdę ważne i jeśli myślisz, że boli mnie doopa o czyjąś kasę to chyba znaczy, że jesteś bardzo prymitywnym wspomnianym bałorem, który myśli że mu wszyscy zazdroszczą i źle życzą. 

Gdybyś   znał mnie ,to byś  tego nie pisal ,i nie skakał mi do oczu a tak Jesteś w sferze domysłów , nara  .

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Karol gdzieś Ty znowu pojechał😡. U mnie nie ma śniegu😖

To wtedy raczej nie będzie służebność tylko wynajem. Służebność z definicji jest nieodplatna

Nazwać możesz jak chcesz, kwestia interpretacji przez US

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

mi jak pole zalewało i sąsiadom obok to wykopałem rów traktorem , bo gmina i sołtys robi i zrobić nie mogą już od x lat, woda spłynęła ode mnie i od sąsiadów.

Sąsiad powie, że mu wodę kradniesz 😜 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v