Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

I brata są rowy o głębokości 3m, a mimo to usilne próby zaorania przez tego jednego gospodarza trwały coś koło 20 lat. Dwukrotnie lądował z pola w szpitalu. Teraz jego następca już tak nie orze. Facet był lepszy od Kargula i Pawlaka razem wziętych.

@HF86 mimo wszystko wydaje mi się, że ten 1000 zł rocznie na ogrzewanie to przesadziłeś. Jakiś nie mogę uwierzyć. Ja mam ocieplony dom w 100%, metraż niezbyt duży, bo 120m i zuzywam rocznie między 2 a 3 t węgla i przyczepę drzewa

ja mam dom 80m ocieplony , zużywam rocznie 2 przyczepy drewna z własnego lasu i żadnego węgle

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

popiół to wszystki ląduje na polu jako nawóz. 

a ogrzewanie chałup za 1000zl rocznie i parę godzin relaksu fizycznego to mogę i podłożyć w piecu dwa razy dziennie w mrozy. 

Drzewny tak. Ale nie z węgla

Opublikowano

ja węglem nie pale. mimo że 30 lat poleżał i teraz znalazł klijenta 🤭

chalupa ocieplona po mojemu .większość to podłogówka. 

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

Ale tylko letnimi nie wolno. Zimowe nawet z nazwy są do ogrzewania zimą.

pincet zł sie należy,za tantiem,prawa autorskie itp, bo jam to nie chwaląc jest autorem nie 😆

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Trochę zazdroszczę u mnie na górze w kwadraciaku sama kuchnia ma 25 a duży pokój 39 no i ten korytarz 🤦‍♂️

U mnie samego poddasza 85m². 🤫

Opublikowano
hubertb napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

U mnie samego poddasza 85m². 🤫

Nie ma jak komunistyczne budownictwo, prawda?

U mnie nie klocek. Parterówka z poddaszem.

Żadnego ocieplania styropianem. Dwie ściany obustronnie tynkowane z 10cm dylatacją.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Nie ma jak komunistyczne budownictwo, prawda?

Mój dom też komunistyczny. Budowany w 84 roku. Podpiwniczony na 0,5 m w ziemię, kondygnacja mieszkalna i poddasze. Gabaryty 9x10. Ogrzewam kondygnacje mieszkalną i 30 m na poddaszu, gdzie są zrobione 2 małe pokoje i przedpokój. W piwnicy są tylko rurki rozprowadzające miedziane, które doprowadzają wodę od pieca do grzejników. Są one przeprowadzane przez strop do każdego grzejnika, więc też powodują jakieś tam ogrzewanie w piwnicy. Podłogówki nie mam. Ocieplenie to styropian po zewnątrz i 20 cm wełny mineralnej w dachu, pomiędzy krokwiami. Dach pełne deskowanie, na to papa, łaty, kontrłaty i blacha. Piec kopciuch żeliwny Tekla o mocy 25kW, rurki miedziane, a na poddasze PEX. Grzejniki żeberko aluminiowe. Nie wiem czy ilość zużywanego opału jest duża czy mała, ale wydaje mi się, że nie jest źle 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Mój dom też komunistyczny. Budowany w 84 roku. Podpiwniczony na 0,5 m w ziemię, kondygnacja mieszkalna i poddasze. Gabaryty 9x10. Ogrzewam kondygnacje mieszkalną i 30 m na poddaszu, gdzie są zrobione 2 małe pokoje i przedpokój. W piwnicy są tylko rurki rozprowadzające miedziane, które doprowadzają wodę od pieca do grzejników. Są one przeprowadzane przez strop do każdego grzejnika, więc też powodują jakieś tam ogrzewanie w piwnicy. Podłogówki nie mam. Ocieplenie to styropian po zewnątrz i 20 cm wełny mineralnej w dachu, pomiędzy krokwiami. Dach pełne deskowanie, na to papa, łaty, kontrłaty i blacha. Piec kopciuch żeliwny Tekla o mocy 25kW, rurki miedziane, a na poddasze PEX. Grzejniki żeberko aluminiowe. Nie wiem czy ilość zużywanego opału jest duża czy mała, ale wydaje mi się, że nie jest źle 

U mnie budynek pochodzi z końcówki lat 60 budowa trwała do 76roku. Grzeje gazem. 

Opublikowano
17 minut temu, hubertb napisał:

To widział? 

OCIEPLACZ SIUSIAKA prezent niego MIKOŁAJKI święta 8654293466 - Allegro.pl

Ja mam ocieplone ale źle i dalej gówno daje. @HF86 Może coś podpowie jak zlikwidować mostek którym u mnie jest balkon i nie nie stłukę balkonu. 

Wełna by mnie w siusiaka gryzła a on wrażliwy na to. Nawet delikatne przejechanie zębem strasznie mnie denerwuje 

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Wełna by mnie w siusiaka gryzła a on wrażliwy na to. Nawet delikatne przejechanie zębem strasznie mnie denerwuje 

Na to jest rada, każ jej wyjąć sztuczną szczękę.

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

tak w sumie to czasem trzeba sobie powiedzieć dosyć i wybudować się obok w technologii na te czasy. 

Wiesz najlepiej rzeczywiście było by zburzyć i postawić od początku. Jednak to jest wyjście najprostsze. 

Opublikowano
16 minut temu, Qwazi napisał:

to ja mam identyczny dom tylko że całe poddasz zamieszkałe i ocieplony styropianem na dole podłogówka i żeliwne grzejniki na górze aluminiowe temperatura na dole 22 na poddaszu 24 zużycie opału od kilku lat to samo 1 tona węgla 2 przyczepy d47 drewna gałęziowe takie od 3cm do 20cm piec ustawiony pompy się włączają przy 39* wyłączają przy 37* i odpowiednia technika palenie w dzień jak jestem na podwórku to pale drobniejszym drewnem a wieczorem daje się trochę drewna wiadereczko węgla i na to grubsze drewno do pełna piec bez nadmuchu to dolot powietrza przymkniety to często do rana trzyma żar a i co ważne ruszt wodny barczo dobrze odbiera cieło czasami troche żaru leży i pompy działają taka moja strategia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v