Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja się do handlu i komornictwa nadaję tak jak i do baletu. A z tą panną za dużo roboty, ja nie nawykły do takiego życia, gdzie tyle pola obrabiać. A po drugie ja do nowszego traktora niż C-385 nie wsiądę po jeździe JD z 2006 czy 2007.

Jedna za mało pracowita, druga za bardzo 🤔. Weź no się Ty określ :).

49 minut temu, gregor1284 napisał:

Pjoter zapomniales że Kurpie to zacofane i biedne? U nas takich nowych traktorów to nie ma. Jakiego komornictwa 🙉 kogo wy że mnie robita. Handlować nie będziesz musiał, będziesz spożywał kulturalnie alkohol i żartował a ja będę gadał 

Masz rację, Ty tylko syndyk masy upadłościowej :ph34r:.

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Toż mówię, że nie chcę.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ona będzie czekała na pjotera i koniec! 

Się gubić zaczynam 🤔.

@Drewnopoulos jest jedna ale bez ziemi i do tego artystka ale za to z ulami 😛. Chociaż ule chyba już zarezerwowane 🤔.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Chłopy mieszkania w mieście nie będzie , moja ostatecznie mówi że źle się czuje w aglomeracji 🤠 to chyba dobrze , tylko co cu robić teraz

Kategorycznie stwierdził że miasto odpada 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

tylko co cu robić teraz

dzieci...

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Jedna za mało pracowita, druga za bardzo 🤔. Weź no się Ty określ :).

Ja nie będę na 40 hektarach i iluś tam krowach tyrał...

2 minuty temu, dsbh napisał:

Chociaż ule chyba już zarezerwowane

Można tak powiedzieć.

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Chłopy mieszkania w mieście nie będzie , moja ostatecznie mówi że źle się czuje w aglomeracji 🤠 to chyba dobrze , tylko co cu robić teraz

Przerabiaj oborę całą na mieszkalny. Sasiedzi tak zrobili i fajnie to wyszlo. Dobudowali ganek ze spiżarnią i taras mają na gorze. Góra tez zagospodarowana dwa pokoje lazienka i garderoba i duzy hol. Na dole kotłownia salon kuchnia lazienka i sypialnia 

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

dzieci...

Myślisz , będzie większa motywacja do działania 

2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Przerabiaj oborę całą na mieszkalny. Sasiedzi tak zrobili i fajnie to wyszlo. Dobudowali ganek ze spiżarnią i taras mają na gorze. Góra tez zagospodarowana dwa pokoje lazienka i garderoba i duzy hol. Na dole kotłownia salon kuchnia lazienka i sypialnia 

Najpierw trzeba pomyśleć nad papierologią

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

W mieście bym nie wytrzymał. Za mało swobody.

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja nie będę na 40 hektarach i iluś tam krowach tyrał...

Można tak powiedzieć.

To poszedłbyś w opasy 😛.

@Drewnopoulos ule już nie aktualne. Pasieki nie będzie😛.

Opublikowano

Napiszę coś, co jest może mało popularne,ale przedstawia smutną rzeczywistość:

Na twoim miejscu  @Ursus932 zastanowiłbym się nad budową domu kompaktowego o powierzchni do 70m2 z możliwością rozbudowy w przyszłości i te 20-30m w razie potrzeby.

Jednoczesnie dom ten musi być maksymalnie energooszczędny, czyli żadnych wielkich witryn balkonowych, ekstrawaganckiego dachu , wielkich okien itp.  Konstrukcja powinna zapewniać autonomię energetyczną domu na tyle, aby jego ogrzewanie było możliwe za pomocą instalacji z magazynem energii bez zapotrzebowania na opał czy energię z zewnątrz.

Patrząc , co się w tej chwili dzieje z nośnikami energii oraz na ekstremalnie głupie momentami pomysły komunistów z Brukseli, uwazam, że obecna sytuacja z cenami na gaz czy energię elektryczną to tylko wierzchołek góry i czeka nas szybka ściezka wzrostu cen energii w jakiejkolwiek postaci.

Budowa domu , który nie jest samowystarczalny, to patrząc w przyszłość - ekstremalna rozrzutność.

Nie ma co planować, że dzieci zostaną na wsi i potrzebny będzie wielki klocek, żeby było gdzie mieszkać . Jak widać na wielu przykładach, to tylko nastręcza więcej problemów, niż rozwiązuje. Poza tym wszyscy ze wsi uciekają i niewielu wraca, zresztą, mają rację.

Wkrótce chyba będziemy , w myśl idei płynących z Brukseli, mieszkali w ziemiankach, ogrzewanych tylko ciepłem naszych ciał, w dodatku wysoko opodatkowanym :/

• Like 2
Opublikowano

Wykup sąsiada. Będzie i chata i ziemi więcej.

Nie ma czego na wsi do kupna?

Wogóle duża miejscowość w zwartej zabudowie?

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Myślisz , będzie większa motywacja do działania 

Zdecydowanie. Patrz u mnie. Przed ślubem miałem wszystko w du..., znaczy poważaniu. Po trzeba było się zmobilizować 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Tak sie właśnie stanęło

Udało się👍🏻

Rysiu ja blikiem wypłatę biorę co tydzień. Podjeżdżam do bankomatu dzwonię do szefa ten podaje kod i pieniążki w gotówce biorę ze ściany 😁

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Nie ma co planować, że dzieci zostaną na wsi i potrzebny będzie wielki klocek, żeby było gdzie mieszkać . Jak widać na wielu przykładach, to tylko nastręcza więcej problemów, niż rozwiązuje. Poza tym wszyscy ze wsi uciekają i niewielu wraca, zresztą, mają rację.

@Ursus932 Słuchaj @jahooo i nie popełniaj błędu jak moi rodzice. Przerobili dom na 200m2 i prawie pusty zostanie za "parę lat".

Opublikowano
13 minut temu, Ursus932 napisał:

To jak baba jak chłop 🤔

Opublikowano

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I 20a pola też nie 👀

Wolałbym jakąś fermę królików ale kurła ceny niezbyt satysfakcjonujące...

To kto ją bez posagu weźmie ? Zdecyduj albo ule albo ziemia 😛.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Jaja sobie z ciebie robimy bo glupie pytania zadajesz

Na 1,5 ha to albo kwiaty albo warzywa pod osłonami a jak ty pojęcia nie masz to daj se spokój 

ty co uprawiasz?. na kwiatach się znam. pracuję w księgarni i kwiaty też sprzedajemy, tylko doniczkowe. znaczy znam się trochę, bo to bardziej zmienniczka ogarnia, ja tylko to co zaleci gdy ma wolne ale to mam rozpisane. mieć tak półtora hektara kwiatów to już nie lada wyzwanie, ale metodą małych kroczków prób i błędów jakoś bym dał radę, bo nie ukrywam, że interesują ,mnie głównie dopłaty, a potem kto wie. może jakąś dziewczynę zapoznam z gospodarstwem i się ożenię i będę rozwijał, bo na razie na tym areale to chyba tylko te kwiaty, ale to dużo roboty bo podlewać , bo odżywki, chyba żebym kogoś poprosił żeby tego doglądał, ale to ciężko bo ludzie roszczeniowi, chcą wypłatę z góry, a zysków nie sposób przewidzieć to grad to nawałnica. gdybym miał porównanie dopłat z inną łatwiejszą  w uprawie rośliną jakieś trawy na nasiona żeby zasiać i zebrać przynajmniej na razie zdecydowałbym się na co innego. @Łolek to ile na te kwiaty można dostać, bo sam nie wiem, czy mi się należy bo nie mam  krus i wykształcenie kierunkowego. ty ile bierzesz?

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

To kto ją bez posagu weźmie ? Zdecyduj albo ule albo ziemia 😛.

Pole zobowiązałem się wobec Seniorów, że jak oni przestaną to ja będę obrabiał. 

Osobiście to bym chętnie poszedł w króliki, ale problemy ze sprzedażą i cena przy dużych ilościach skutecznie odstrasza.

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

Napiszę coś, co jest może mało popularne,ale przedstawia smutną rzeczywistość:

Na twoim miejscu  @Ursus932 zastanowiłbym się nad budową domu kompaktowego o powierzchni do 70m2 z możliwością rozbudowy w przyszłości i te 20-30m w razie potrzeby.

Jednoczesnie dom ten musi być maksymalnie energooszczędny, czyli żadnych wielkich witryn balkonowych, ekstrawaganckiego dachu , wielkich okien itp.  Konstrukcja powinna zapewniać autonomię energetyczną domu na tyle, aby jego ogrzewanie było możliwe za pomocą instalacji z magazynem energii bez zapotrzebowania na opał czy energię z zewnątrz.

Patrząc , co się w tej chwili dzieje z nośnikami energii oraz na ekstremalnie głupie momentami pomysły komunistów z Brukseli, uwazam, że obecna sytuacja z cenami na gaz czy energię elektryczną to tylko wierzchołek góry i czeka nas szybka ściezka wzrostu cen energii w jakiejkolwiek postaci.

Budowa domu , który nie jest samowystarczalny, to patrząc w przyszłość - ekstremalna rozrzutność.

Wkrótce chyba będziemy , w myśl idei płynących z Brukseli, mieszkali w ziemiankach, ogrzewanych tylko ciepłem naszych ciał, w dodatku wysoko opodatkowanym :/

Nie wiem , to już nie dla mnie chyba , prędzej się poddam jak postawie taki dom . 

12 minut temu, Agrest napisał:

Zdecydowanie. Patrz u mnie. Przed ślubem miałem wszystko w du..., znaczy poważaniu. Po trzeba było się zmobilizować 

Na pewno , 

14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

@Ursus932 Słuchaj @jahooo i nie popełniaj błędu jak moi rodzice. Przerobili dom na 200m2 i prawie pusty zostanie za "parę lat".

Ja nie chce dużego , byle pokój , łazienka i kuchnia 

13 minut temu, gregor1284 napisał:

To jak baba jak chłop 🤔

Literówka

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

-4.5° już

no zima jest...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v