Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Jakieś przynajmniej masz pocieszenie, ja nie, to on też nie..

Idąc tokiem myślenia Ryśka to bardzo dobrze że nie posieją. Będzie mniej towaru na rynku i my drożej sprzedamy😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, jacek1296 napisał:

Szwagra operator wyciska z maszyny 110-120%. Tucano 340 z 6rzedową przystawką tira młócił z dowozem na skraj pola w 50min. Capello poddało się po dwóch sezonach. W takim przypadku obowiązuje zasada: żadnych wynalazków.

U nas emmarol nie występuje. W promieniu 30km nie kojarzę ani jednej.

Kupujesz używkę, dzwonisz do dealera z pytaniem i tyle. Albo pojedziesz, kupisz noże i wiesz wszystko.

A mój szwagier ma w jednym kombajnie geringhoffa a teraz kupił do drugiego Polską 

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To za dużo piniędzów

masz eternit na dachach? teraz jakas nowa kasa. sie cza by dowiedzieć może...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pafnucy napisał:

masz eternit na dachach? teraz jakas nowa kasa. sie cza by dowiedzieć może...

Proste i nie proste,wszystko zależy według mnie od ceny blachy ,cenę robotyi czy gmina ma podpisane na utylizację eternitu

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Proste i nie proste,wszystko zależy według mnie od ceny blachy i czy gmina ma podpisane na utylizację eternitu

a no właśnie jeszcze nie wiem co i jak. cza będzie jutro poczytać.

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

a no właśnie jeszcze nie wiem co i jak. cza będzie jutro poczytać.

Ja trochę się rozczytalem,super sprawa dla tych co mieli zmianę dachu w planach i kasę odłożona,albo materiał.

Niestety ja odpuscilem

Opublikowano

czyli tak plus minus na ile tej kasy by wystarczyło? na samo zdjęcie eternitu, czy trochę więcej?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dziś na stare lata obtrząsłem dwie ostatnie jabłonki.

Pierwsza był dojazd to z wózka widłowego dałem radę trzęsąc pojedyncze gałęzie. Ale drugi Jonathan mnie zwalił z nóg.  Pół godziny po trzęsieniu jeszcze się trząsłem. Zmierzyłem ciśnienie , 105 ba 76, a puls 145.

Do tej pory pod 100 puls podchodzi i kłuje w okolicy serducha. Ech starość nie radość.

Za dzieciaka ze 200 jabłonek co roku trzepałem. Jak kot łaziłem po tych drzewach.

Cena jabłek kusi do ryzyka zdrowiem.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Pafnucy napisał:

czyli tak plus minus na ile tej kasy by wystarczyło? na samo zdjęcie eternitu, czy trochę więcej?

Ja to tak rozliczałem, masz 300m eternitu i w tym masz 40 do metra.Tak że masz 12 tys pomocy no a reszte musisz wyciągnąć ze skarpety.

Policz 300 m blachy 

Zdjęcie eternitu(nawet jego utylizację)

Położenie blachy,wiadomo laty dolecą,

12 minut temu, Pafnucy napisał:

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

Na starym dachu to i krokwie nic nie warte .U mnie stodoła z 78 krokwie i murłaty wydawały się dobre a co do czego trzeba wszystko było wymienić .Jeszcze na duperelach naleci wydatku  arkusze płaskiej na obróbke ,wkręty, membrana , taśmy ,podbitke zrobić czy rynny . 

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek1979 napisał:

Na starym dachu to i krokwie nic nie warte .U mnie stodoła z 78 krokwie i murłaty wydawały się dobre a co do czego trzeba wszystko było wymienić .Jeszcze na duperelach naleci wydatku  arkusze płaskiej na obróbke ,wkręty, membrana , taśmy ,podbitke zrobić czy rynny . 

A jeszcze jak by gmina nie miały umowy na utylizację.....

To tak pięknie na pierwszy rzut oka wyglada

Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Te duperele to będą tyle samo co blacha kosztować 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Dalejś glupi🤦🏻‍♂️

W Twoich oczach raczej mało kto mądry. Aale ani mnie to grzeje, ani ziębi Rychu 😉 ja tam swoje wiem. Trolluje, że zazdrościsz tak o sobie dla zabawy, tak jak Ty wiele razy nie jednego. Poczułeś chyba smak ☺️

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Te duperele to będą tyle samo co blacha kosztować 

Ile blacha trapezowa że 40 dychy?płaska arkusz że 100 mało?

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

porównaj szerokość roboczą ; 2,5 vs pewnie z 6 także inaczej trzeba przeliczać areał na tą samą długość rycia w ziemi i przejechaną odległość traktorem,  6: 2,5 = 2,4 czyli te 1500:2,4 =625 ha albo adekwatnie 1500*2,4

8

Opublikowano
49 minut temu, Baks00 napisał:

Proste i nie proste,wszystko zależy według mnie od ceny blachy ,cenę robotyi czy gmina ma podpisane na utylizację eternitu

Jedyne co jest pewne w tej dotacji to to, że blacha podrożeje i to by było na tyle. Trzeba kupić zawczasu

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Jedyne co jest pewne w tej dotacji to to, że blacha podrożeje i to by było na tyle. Trzeba kupić zawczasu

Już podrożała jak porównywać np w ciągu 2lat 

Drzewo cały czas drozeje

Opublikowano

na wiosne zmieniałem na stodole 16x8 całe drewno 9 tys zamiawiane w grudniu ,blacha po 47 zł trapez kolor, arkusze płaskiej po 140 poszło 9 szt ,

wkręty śruby to 1 tys ,majstry wzieli ze zdjęciem starego dachu i zrobieniem jeszcze podbitki 12 tys

całkowity koszt ponad 40 tys jeszcze robiłem szczyty z blachy i część scian 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

na wiosne zmieniałem na stodole 16x8 całe drewno 9 tys zamiawiane w grudniu ,blacha po 47 zł trapez kolor, arkusze płaskiej po 140 poszło 9 szt ,

wkręty śruby to 1 tys ,majstry wzieli ze zdjęciem starego dachu i zrobieniem jeszcze podbitki 12 tys

całkowity koszt ponad 40 tys jeszcze robiłem szczyty z blachy i część scian 

Doskonały przykład że ta dotacja to kropla w morzu..👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v