Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

A tak jakoś przeczulony jestem ostatnio na kłamców 😉

Coś nie miłego cię spotkało 

Takie mamy czasy że słowa nie mają wartości 

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Całe życie nie trawię kłamców.

Nie skarżyłeś się do tej pory na żadne problemy żołądkowe 🤔😂

2 minuty temu, Łolek napisał:

Coś nie miłego cię spotkało 

Takie mamy czasy że słowa nie mają wartości 

Coraz bardziej sobie poprostu zdaje sprawę że ten świat na kłamstwie zbudowany. 

Z ludźmi u których słowa nie mają wartości staram się nie zadawać. Sam nie raz na czymś straciłem żeby słowa dotrzymać i nie robić z gęby tyłka i jak ktoś mi daje słowo to też wymagam żeby tego słowa dotrzymywał 

Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

A takie luźne pytanie, kiedy ostatnio żonom mówiliście że je kochacie 🤔

Nie ma żony- nie ma problemu.

7 minut temu, Leszy napisał:

I to jest życie. Panowie bieżcie przykład. ;) 

Nie ma po co, ja krowy w życiu nie miałem i nie mam zamiaru raczej mieć.

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie ma żony- nie ma problemu.

Nie ma po co, ja krowy w życiu nie miałem i nie mam zamiaru raczej mieć.

Jakby ktoś te krowy doił za ciebie to co złego w tym widzisz? 😀

Opublikowano
10 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie skarżyłeś się do tej pory na żadne problemy żołądkowe 🤔😂

Coraz bardziej sobie poprostu zdaje sprawę że ten świat na kłamstwie zbudowany. 

Z ludźmi u których słowa nie mają wartości staram się nie zadawać. Sam nie raz na czymś straciłem żeby słowa dotrzymać i nie robić z gęby tyłka i jak ktoś mi daje słowo to też wymagam żeby tego słowa dotrzymywał 

Niestety dożyliśmy dziwnych czasów gdzie ludzie da poklasku i własnych korzyści nie szanują wartości jakimi były honor czy przyjaźń 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Jakby ktoś te krowy doił za ciebie to co złego w tym widzisz? 😀

Nie wiem, ja nauczony jak prababka, jak ktoś inny niż ja przy zwierzynie robi to ja już chory jestem. Ona nigdy nie dała nikomu świniom i krowom dać, jak chora była to kazała tylko sobie wiadra z ziemniakami, buraki i siano przynieść a jak zdrowa to sama ogarniała wszystko.

Opublikowano
Przed chwilą, Łolek napisał:

Niestety dożyliśmy dziwnych czasów gdzie ludzie da poklasku i własnych korzyści nie szanują wartości jakimi były honor czy przyjaźń 

kiedyś dewizą było "Honor i Ojczyzna" , mimo że cały naród był głęboko religijny, nigdy Boga jawnie nie wspominał, żeby szanowac innych. Dziś na sztandarach "Bóg, Honor i Ojczyzna", mimo że to coraz mniej ma wspólnego z Honorem, Bogiem i Ojczyzną. Naród coraz mniej religijny, skłocony, honoru za grosz a przykład, że można bezkarnie kraść i kłamać idzie z samej góry. Jak żyć ?

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Dożyliśmy czasów że głupiemu trzeba klaskać żeby się źle nie poczuł. Ale taki jest plan wobec społeczeństwa, mają być bez takich wartości, takimi łatwiej sterować 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ale taki jest plan wobec społeczeństwa

tak z ciekawości. czyi?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

kiedyś dewizą było "Honor i Ojczyzna" , mimo że cały naród był głęboko religijny, nigdy Boga jawnie nie wspominał, żeby szanowac innych. Dziś na sztandarach "Bóg, Honor i Ojczyzna", mimo że to coraz mniej ma wspólnego z Honorem, Bogiem i Ojczyzną. Naród coraz mniej religijny, skłocony, honoru za grosz a przykład, że można bezkarnie kraść i kłamać idzie z samej góry. Jak żyć ?

Ale i nikt tego zmieniać nie chce oprócz garstki ludzi, wszystkim jest dobrze. 

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Mam jedno ale. Wcale nie dzisiaj. Zawsze tak było. 

• Like 1
Opublikowano

było 123 lata plus 20 lat II RP, że te wartości miały jakies znaczenie

za zaborów Bóg i Honor jednoczyły naród bez ojczyzny

a w 20-leciu międzywojennym Honor i Ojczyzna jednoczyły zlepek różnych nacji, który stworzył jedno państwo

potem jednak górę wzięła prywata i sanacja doprowadziła do upadku państwowości

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Taki znajomy, co z kobitą się rozchodził i schodził już przynajmniej kilka razy, w kościele to ostatni raz pewnie na swoim ślubie był, i ogólnie straszny gównozjad z niego se zrobił na ręku tatuaż Bóg Honor Ojczyzna

Mógł sobie debil McDonald's wytatuować,może przynajmniej by pojadl za darmo

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

tak z ciekawości? czyj?

A jednych takich. W świecie wszystko zatacza swój krąg. Nawet co do tych wartości o których pisze kolega @jahooo poczytaj sobie o ubadku korony królestwa polskiego. Naród miał dosyć danin nałożonych przez króla i gdy tylko widniało widmo wojny nikt nie podjął rękawic. Dobrowolnie naród dał się zdobyć bo myślał że będzie pod nowym włodarzem miało lepiej niż za panowania obecnego. Jak wyszło też wiemy, gorzej mieli niż za poprzednika. Tak i teraz wszyscy mają dosyć ale temu wrogowi da się przejąć. 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Naród

Gregor, jaki naród? Chłopi tylko dzięki podatkom na rzecz państwa czyli głównie poradlnemu i podymnemu wiedzieli, że istnieje taki twór jak Rzeczpospolita. A szlachcice? Przecież oni żadnych danin nigdy nie płacili. 

Opublikowano
12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiem, ja nauczony jak prababka, jak ktoś inny niż ja przy zwierzynie robi to ja już chory jestem. Ona nigdy nie dała nikomu świniom i krowom dać, jak chora była to kazała tylko sobie wiadra z ziemniakami, buraki i siano przynieść a jak zdrowa to sama ogarniała wszystko.

A ja tam zawsze mówię a róbta ... Im więcej ktoś zrobi tym mniej ja mam do zrobienia 😎

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

A jednych takich. W świecie wszystko zatacza swój krąg. Nawet co do tych wartości o których pisze kolega @jahooo poczytaj sobie o ubadku korony królestwa polskiego. Naród miał dosyć danin nałożonych przez króla i gdy tylko widniało widmo wojny nikt nie podjął rękawic. Dobrowolnie naród dał się zdobyć bo myślał że będzie pod nowym włodarzem miało lepiej niż za panowania obecnego. Jak wyszło też wiemy, gorzej mieli niż za poprzednika. Tak i teraz wszyscy mają dosyć ale temu wrogowi da się przejąć. 

Ale od zawsze biedota była wierna wartosciom a wierchuszka robiła zawsze to co im się bardziej opłaciło może z małymi wyjątkami 

Opublikowano

Gdy 10% społeczęństwa ma wszystko, a 90% nic , żyje gorzej niż niewolnicy w Rzymie, to nie da się nic wykrzesać z takiego państwa. Dlatego musiało upaść, bo ta garstka, co w ręku trzymała majątek, nie chciała oddać ani grosza za swoje przywileje.

Uważam, że nieszczęśliwy splot okoliczności w XV i XVI wieku doprowadził do takiego przebiegu wypadków

na zachodzie europy, gdzie dżuma  wzięła większe żniwo niż w Polsce, szybko odchodzono od feudalizmu i powstała klasa średnia oraz mieszczaństwo

w Polsce nie było kryzysu braku siły roboczej na taką skalę i feudalizm trwał aż do ukazu carskiego, czyli prawie 300 lat dłużej niż na zachodzie europy

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

No chłopi mieli chyba lepiej, bo jednak za cara zdjęto pańszczyznę. Chociaż to tylko ciekawostka historyczna. Tego nikt nie pamięta przecież....... 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Gregor, jaki naród? Chłopi tylko dzięki podatkom na rzecz państwa czyli głównie poradlnemu i podymnemu wiedzieli, że istnieje taki twór jak Rzeczpospolita. A szlachcice? Przecież oni żadnych danin nigdy nie płacili. 

A teraz ku czemu to idzie? Inflacja jest dla nas a nowy ład dla szlachciców... Taki i teraz tak jak kiedyś ta szlachta by walczyła. Chłopi to nie naród był? 

Opublikowano
16 minut temu, Łolek napisał:

tego no.... Panie Łolek, a jak tam Pogoda ? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v