Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

Z 6 lat temu pociąłem jedną, drugą ojciec wcześniej 

To było może dobre i kiedyś w drewnianych stodołach. 

Gdzie to ładować zboże tam teraz. 

1,7m wysokie albo lepiej, a później wybierać trzeba było 

to teraz wyobraź sobie plonowanie zboża w tamtych latach. 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

to teraz wyobraź sobie plonowanie zboża w tamtych latach.

Dziadek prowadził notatki, poszły zeszyty do wujka ale jak czytałem to okolo 4 do 4,5t to był maks. A roboty w uj. 

Opublikowano
41 minut temu, hubertb napisał:

sąsiek i u nas jest ;) trzyma się w nim siano i słomę. Z tego co dobrze kojarzę u was stodoły nie mają piwnic. 

Stodoła to była najtańsza budowla w dawnym budownictwie. Zawsze drewniana i jak się postarało to można ją było przeciągnąć w inne miejsce. Coś co było murowane nigdy nie miało statusu stodoły 😜 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertb napisał:

U nas większość stodół wygląda zupełnie inaczej. Maja dwa poziomy to po pierwsze. Po drugie nie mamy takich skośnych zastrzałów. 

Pierwsze to socha drugie to drabina jak było w stodole pełno snopkow to po tym się wchodziło na nie żeby zrzucić czy coś tam zrobić  np sąsiadkę wyrumotać

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

lepiej jakieś motylkowe

14 minut temu, mf362 napisał:

Grykę facelia

14 minut temu, stempos1980 napisał:

Grochu kup 

Wszystko ok tylko że jak by była susza co jest bardzo prawdopodobne to dodatkowe koszty a nic nie wyjdzie 

Opublikowano
56 minut temu, hubertb napisał:

Dziadkowie na środkową cześć stodoły mówili boisko. 

To tak jak u mnie z dziką rozkoszą pociąłem wszystkie 5. Kur... nie nawiedziłem ustrojstwa. 

U nas nie boisko a gumno. A sąsiek czy sąsieki po bokach. Na siano i snopki czy słomę.

35 minut temu, hubertb napisał:

U nas większość stodół wygląda zupełnie inaczej. Maja dwa poziomy to po pierwsze. Po drugie nie mamy takich skośnych zastrzałów. 

O piętrze nad gumnem myślisz? 

Słonecznie i gorąco.

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Dziś skrzynka i kisten w jednej cenie.

Losan wisi, ale pod nim grubo po wietrze. Już praktycznie zdatni do zbioru al

Cena 8,7 netto

A wydajność niższa niż rok temu. 

Ile dokładnie to po sezonie będę wiedział. Rozrzut od 3t do 9t

Chyba lepsze 3t po 8,7 netto niż 30t razy 2 złote.

Chyba że ty masz inną logikę

Opublikowano

@TheraRolnik Mniej wiecej tak samo u mnie się to nazywa tyle że stodoła po prawej stonie pod sąsiekiem ma piwnicę(komorę), przejazd jest 2 pustaki wyżej niż poziom 0 po stronie lewej(wynika to z ukształtowania terenu). Po lewej pod sąsiekiem jest pomieszczenie gdzie sa maszyny typu śrutownik sieczkarnia i narzędzia jak łopaty, rydle, motyki. Nad przejazdem(boiskiem) na najwyższych płatwiach kiedyś były jeszcze nie wiem czy dobrze nazwę pamiętam bonta tworzyły one ażurową posadzkę poziomu trzeciego trzymało się tam w razie potrzeby nadmiarowe siano/snopki. 

Opublikowano
55 minut temu, hubertb napisał:

Za to słupy na środku. Na sochach bardziej funkcjonalne 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Za to słupy na środku. Na sochach bardziej funkcjonalne 

Masz racje stodoła z lat 50 a ciągnikiem i przyczepą cofa się na centymetry. 

Opublikowano

Przykład typowej hieny. To teraz w modzie, kumpel jakiś czas temu "czyścił" piwnice w blokach po zmarłych. Piękna sprawa jest stuprocentowo pewne że znajdziesz coś wartościowego i sprzedasz z zyskiem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v