Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hubertb napisał:

No i co? Lubisz się siłować ze sprzęgłem czy jak? Sam zauważyłeś że pracuje beznadziejnie w 60(a już drugi stopień wcisnąć to trzeba mieć trochę krzepy) w zetorze rozwiązano to tak że pod nogą masz tylko pierwszy stopień(skok jest większy lepiej go się wyczuwa i bardzo lekko wciska), drugi jest włączany dodatkową dźwignią. Tak napięte sprzęgło może być i nawet 5 minut co przydaje się przy np. rozrzutniku. Cały ciągnik waży ponad 3 tony dysponuje uciągiem o którym 60 możesz pomarzyć. Moc jest większa bo 6718 masz pod butem ponad 60KM. Po za tym nic nie wyje w tym ciągniku. 

ale tooo nic nieeee daaaaa 🙋‍♂️🤪

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jak by to było w 1-2 kawałkach i blisko domu  to bym skosił 😉 a że wyjazd na łąkę np. 5ha to wyprawa na cały dzień bo sam przejazd minimum godzinę zajmuje w jedną stronę to nie szaleje i za dużo nie koszę 😉

Panie, jak trzeba tak daleko jechać to tym bardziej by się opłacało dłużej pokosić. Byki od razu z głodu by nie pomarły😉

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Wszystko dostajesz, do silnika zestawy są te same co np. do 7211. Hamulce, 7211, podnośnik 7211. Skrzynia 5211. Wszystko jest zresztą większość części do 7211 zaczyna się numerem 67 lub 70.... a są i takie w katalogu zaczynające się na 40(czyli pochodzące jeszcze z 4011). 

A tam... Tu połowę gratów paręset metrów od chałupy kupi a resztę 15km od domu. 

Trza iść śrutownik uruchomić a potem grabie w łapy i siano grabić.

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Panie, jak trzeba tak daleko jechać to tym bardziej by się opłacało dłużej pokosić. Byki od razu z głodu by nie pomarły😉

Jak łąka ma 5ha to co tam dłużej kosić 🤔 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Każda działka tak daleko od siebie położona? 

W drugim miejscu na torfach 7ha w 7 kawałkach i w trzecim 3ha w dwóch kawałkach

Także te 15ha w trzech miejscach i oddalone od siebie 10-15km 

Opublikowano
53 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Mało jeździsz to ci nie potrzebne 😉 jak byś porobił więcej i po całym dniu kręcenia rękami byś nie mógł ruszać to zdanie byś zmienił 😉

No nie przesadzaj 30 się lepiej prowadzi od 60. Skręt prawie taki że koła w poprzek stają. Jak przodek sprawny to jedną ręką kręci a w 60 to żeby skręcić to trzeba ta kierownica machać jak chomik kołowrotkiem 

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał:

Bo czas ku temu. Miastowi od wczoraj weekend mają. 

Zaraz jadę po dwa zimne browce do sklepu. Zacząłem szanować czas pracy

Ja też już wczoraj weekendowac zacząłem, a dziś jeszcze na wiejskiej działce gril sobotkowy ale chyba odpuszczę  dla zdrowia lepiej jak mnie tam nie będzie 

• Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, Agrest napisał:

Bo czas ku temu. Miastowi od wczoraj weekend mają. 

Zaraz jadę po dwa zimne browce do sklepu. Zacząłem szanować czas pracy

Kup więcej żeby ci nie brakło 😁 

@Chłoporobotnik była w domu 55 praktycznie to samo co 60 ale ja bym jej nie kupił.

Wolał bym Zetora i mieć głowę i uszy spokojniejsze po całym dniu pracy

Opublikowano (edytowane)

Człowieki

Strajkujem

Najlepszy czas na strajk

Tylko trzeba pana Tuska by nakamerował i rozgłośnił przecz z drogim paliwem i taniejącym zboźem.

Namalować transparenty

📢 drogie paliwo tanie zboźe nie ma za co skosić zboże 📢

I zamiast kombajny na pole

To pole otransparentować.

Kto za?

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki

Strajkujem

Najlepszy czas na strajk

Tylko trzeba pana Tuska by nakamerował i rozgłośnił przecz z drogim paliwem i taniejącym zboźem.

Namalować transparenty

drogie paliwo tanie zboźe nie ma za co zboźa skosić

Kto za?

Nudzi ci się? 

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Człowieki

Strajkujem

Najlepszy czas na strajk

Namalować transparenty

📢 drogie paliwo tanie zboźe nie ma za co skosić zboże 📢

Kto za?

Przeca do strajku żadnej zapomogi nie ma-skąd u Ciebie takie nastawienie 🤷

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v