Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kris91 napisał:

bratrolnika napisał:

9 minut temu, MonteChristo napisał: Załóż pompę ciepła lub gaz będzie ci tak ciepło, że hoho a czemu myślisz że nie??? mam nową instalację, w całym domu ogrzewanie podłogowe, niechby ta pompa ciepła dała 40st.C czynnika grzewczego, to w pół domu będę musiał zakręcić podłogę, bo nie  da się wysiedzieć

Ja to odczytałem, że będzie gorąco od płacenia rachunków 🙊🙊🙊🙊🙊😉

Jak tak samo. 😉

Opublikowano

No i tak właśnie działa przepalanie, u mnie piec pracował cały czas trzymał 12h. Miałem takie "ciepło blokowe". Powierzchnia domu bardzo podobna a Ty spalałeś tyle samo co ja na piecu pracującym cały czas. Teraz mam gazowy i w sumie w tym roku okres grzewczy wyszedł taniej niż na węglu. 

Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

Miłosierdzie dla szatana? 🤔

Szatan prowokuje do bicia właśnie 

14 minut temu, Dziad932 napisał:

Ja nie mam syna ...🤷‍♂️ 

Nawet córki 😕

Mówiłeś że będziesz robił 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, hubertb napisał:

Teraz mam gazowy i w sumie w tym roku okres grzewczy wyszedł taniej niż na węglu. 

5300zł od października do maja razem z ciepłą wodą. Tyle, że ja lubię może nie chłód ale i nie upał w domu. Dla mnie 20-21 stopni to aż świat. W przyszłości pójdzie mniej. Wujek mieszka sam, dom 180m2, grzeje w miarę 3 pomieszczenia, reszta na termostacie ustawiona na "1". Za sezon mu wyszło 2200zł z ciepłą wodą. Jak zostanę w domu sam to tak samo jak u niego, w dwóch pomieszczeniach ogrzać lepiej a reszta "tylko tylko".

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tyle, że ja lubię może nie chłód ale i nie upał w domu. Dla mnie 20-21 stopni to aż świat.

Tak samo ustawiam temperaturę

1na głowicy to 16stopni bodaj. 3 to około 21stopni.

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

20 minut temu, Bananek napisał:

"błagam, kupci te kwiatki, tylko trochę je połamałem." 😉

Oj bananku bananku... Nic nie połamane 😉

No ale to gdzie z Twojej ręki kupować. Toż to nic się nie przyjmie. 😉

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

5 minut temu, hubertb napisał:

Teraz mam gazowy i w sumie w tym roku okres grzewczy wyszedł taniej niż na węglu. 

5300zł od października do maja razem z ciepłą wodą. Tyle, że ja lubię może nie chłód ale i nie upał w domu. Dla mnie 20-21 stopni to aż świat. W przyszłości pójdzie mniej. Wujek mieszka sam, dom 180m2, grzeje w miarę 3 pomieszczenia, reszta na termostacie ustawiona na "1". Za sezon mu wyszło 2200zł z ciepłą wodą. Jak zostanę w domu sam to tak samo jak u niego, w dwóch pomieszczeniach ogrzać lepiej a reszta "tylko tylko".

tak ''gadasz'' jak byś na śmierć bliskich czekał 🤔😱

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, hubertb napisał:

Nie po to. On zabezpiecza kocioł i ma utrzymywać stałą temperaturę spalania w kotle, nie na domu. Nie wiem dlaczego każdy sądzi że on działa odwrotnie. 

Co ty wypisujesz chłopie ? .... Bananek prycyzyjnie napisał co i jak wygląda... Choć można to rozwiązać inaczej bo ja np. nie mam cztrodrogowego zaworu  tylko trzy drogowy a piec ma swoj układ  antykondesacyjny oparty na zaWorze temperaturowym +pompa małego obiegu na bufor .. 

Zawor czterodrogowym czy trzy drogowy daje możliwość regulacji temperatury jaka puszczasz na dom i tu możesz to robić ręcznie nastawiając albo tak jak pisał Bananek siłownikiem /sterownikiem. 

Zanim coś napiszesz zastanów się czy masz pojecie bo widzę że coś ci dzwoni ale nie tam gdzie trza.

Jaka temperaturę spalania?🤣..tu idzie o temperaturę powrotu wody na piec aby miała około godziny 50-55 stopni... To chroni piec przed rdza.... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

35 minut temu, hubertb napisał:

Nie po to. On zabezpiecza kocioł i ma utrzymywać stałą temperaturę spalania w kotle, nie na domu. Nie wiem dlaczego każdy sądzi że on działa odwrotnie. 

Co ty wypisujesz chłopie ? .... Bananek prycyzyjnie napisał co i jak wygląda... Choć można to rozwiązać inaczej bo ja np. nie mam cztrodrogowego zaworu  tylko trzy drogowy a piec ma swoj układ  antykondesacyjny oparty na zaWorze temperaturowym +pompa małego obiegu na bufor .. 

Zawor czterodrogowym czy trzy drogowy daje możliwość regulacji temperatury jaka puszczasz na dom i tu możesz to robić ręcznie nastawiając albo tak jak pisał Bananek siłownikiem /sterownikiem. 

Zanim coś napiszesz zastanów się czy masz pojecie bo widzę że coś ci dzwoni ale nie tam gdzie trza.

Jaka temperaturę spalania?🤣..tu idzie o temperaturę powrotu wody na piec aby miała około 55 stopni... To chroni piec przed rdza.... 

Przestańcie się podpierać mną. Ja wiem tyle o centralnym ogrzewaniu, co sobie sam w domu zrobiłem.

Jedna instalacja C. O. nie czyni że mnie znawcy.

Opublikowano

Swoją drogą patrz, Ogarek, jaką to instytucja rolnik. Toć to ludzie idealni. (są też debile - wyjątki) mają w paluszku hydraulikę, elektrykę, mechanikę, żywienie i wiele innych dziedzin, które ciężko wymienić i spamiętać.

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

Przestańcie się podpierać mną. Ja wiem tyle o centralnym ogrzewaniu, co sobie sam w domu zrobiłem.

Nie bądź taki skromny...ogrzewanie i podłogowe kto robił w domu?😉👍

Opublikowano

Aż dziw bierze, że laski nie biją się o rolników. Choć może i lepiej żeby tę pompowane pustaki nie szły na wieś. Zazwyczaj żony rolników to też bardzo ogarnięte dziewczyny/kobiety.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Swoją drogą patrz, Ogarek, jaką to instytucja rolnik. Toć to ludzie idealni. (są też debile - wyjątki) mają w paluszku hydraulikę, elektrykę, mechanikę, żywienie i wiele innych dziedzin, które ciężko wymienić i spamiętać.

Sa ludzie co nie wiedzą jak śrubę odkręcić i żyją.. Tylko co to za życie... 🤔🤕

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Nie bądź taki skromny...ogrzewanie i podłogowe kto robił w domu?😉👍

A daj spokój. Zrobić zrobiłem. Ale ile Cię to kosztowało. Tak, nie mnie, tylko Ciebie. To Tobie dupe co raz zawracałem.

Bogdan_ja napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

Sa ludzie co nie wiedzą jak śrubę odkręcić i żyją.. Tylko co to za życie... 🤔🤕

Są są. Na takich też żeruję. 😉

Opublikowano
37 minut temu, Karol6130 napisał:

Szatan prowokuje do bicia właśnie 

No , będe próbował ale sam nie wiem 

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

Bida wszystkiego nauczy 

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, kris91 napisał:

Ja to odczytałem, że będzie gorąco od płacenia rachunków 🙊🙊🙊🙊🙊😉

kolega założył pompę ciepła plus fotowoltaikę

za dobę grzania wychodziło mu 22zł za prąd (gdyby nie miał fotowoltaiki), w sezonie 20/21 wychodziło to porównywalnie co mnie za ekogroszek

w teraźniejszych cenach taniej wyjdzie jego prąd niż mnie ekogroszek, a w dodatku dzwigać do podajnika worków nie musi, popiołu nie wynosi

37 minut temu, Karol6130 napisał:

wiesz jak u niego szybko ze spełnianiem planów

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

Toć to ludzie idealni. (są też debile - wyjątki) mają w paluszku hydraulikę, elektrykę, mechanikę, żywienie i wiele innych dziedzin, które ciężko wymienić i spamiętać.

Bo często rolnictwo to "drugi" zawód. Do tego specyficzny sposób kształcenia pokoleń do rocznika 91. Po za tym nie tylko rolnicy tak mają, uwierz mi że mam wielu znajomych mechaników którzy wykończeniówkę maja w mały palcu. Znam wielu elektroników którzy składają silniki nie gorzej niż dyplomowani mechanicy. 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

Bida wszystkiego nauczy 

Racja. Tylko trzeba CHCIEĆ się nauczyć.

• Like 3
Opublikowano
44 minuty temu, Marcin133 napisał:

Centrum znowu popaduje. @Łolek udało się sprzątnąć sianokosy czy nie bardzo?

Właśnie zapinam zgrabiarkę, od południa już słoneczko ma być to zgrabimy i jutro z rana sieczka, tylko wokół pryzm błotko 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

a w dodatku dzwigać do podajnika worków nie musi, popiołu nie wynosi

Bedziesz przyzwyczajony do dźwigania ciężarów, to i z kałachem będziesz biegał jak baletnica, a kolega tylko podniesie i już usapany będzie, taki to plus ekogroszku 😉😂😂😂😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v