Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Czytać etykietę co tam Toto zwalcza i w jakiej fazie.

Fiołka o tej porze chyba nie weźmie a i przytulię pewnie tylko osłabi.

W zaawansowanych fazach przytulię rumian i bratka łapie mustang forte.

Na miotłę można dodać axial50/fraxial 50, albo Pumę 069 lub zamienniki.

Ja pszenicę jarą potraktowałem właśnie zamiennikiem pumy za chyba 89zł i mustangiem forte za 60zł.

Tylko mustang ma szereg ostrzeżeń na wykorzystanie słomy. Więc czytać etykiety. Najpierw w necie przed podjęciem decyzji o zakupie, potem przed opryskiem.

Jest jeszcze axial komplet ale nie wiem czy czegoś na dwuliścienne nie domieszać

4 godziny temu, stempos1980 napisał:

Puma poniżej 5 stopni wytraca działanie

A macie jakieś doświadczenia lub informacje na temat stosowania Pumy i jej zamienników w zbożach ozimych w okresie strzelania w źdźbło lub wyższym? Bo na 2 działkach Axial Komplet Pak trochę słabo mi na miotłę podziałał i rozważam poprawkę Pumą. Normalnie bym nic nie ruszał, ale w takim suchym roku ta miotła będzie w późniejszym czasie tak wypijać wodę z ziemi, że głowa mała.

Opublikowano

A teraz zobaczcie jaki majątek zdobędzie przez 30 lat pracy krowiarz, a jaki pracownik na etacie, no w ogóle różnicy nie ma ;)

Opublikowano

Przelicz to przez godziny pracy , jakie na to poświęci. I do tego dolicz, jak długi będzie żył na emeryturze pracownik etatowy, a ile krowiarz - o ile tej emerytury doczeka.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Krowiarz pracuje 16h na dobę 30 dni w miesiącu 

czyli czasami ma wolne 31 go. 9_9

Opublikowano
3 godziny temu, Baks00 napisał:

Ale idzie się spocić

No to wtedy zmiana 🙊

3 godziny temu, slawek74 napisał:

🤦‍♂️🙈🙆‍♂️

Tluszcz się wytrąca i to co ludziom filtry czy cadzonki nie wyłapią. 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Jeden i drugi taką fortunę zbiją że hej!

Dzisiejsze gospodarstwa przeciętnych krowiarzy są warte po kilka/naście milionów, ciężko z etatu jest zarobić takie pieniądze czy choćby nawet mieć to poukrywane w nieruchomosciach czy innych dobrach. 

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Dzisiejsze gospodarstwa przeciętnych krowiarzy są warte po kilka/naście milionów, ciężko z etatu jest zarobić takie pieniądze czy choćby nawet mieć to poukrywane w nieruchomosciach czy innych dobrach. 

Lub długów pełno 🤣

• Like 1
Opublikowano

Jak ktoś bez opamiętania łapał to i się zgadza.

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

To trzeba traktować w kategorii właściciel przedsiębiorstwa. Zresztą byle jaki warsztat ślusarski czy samochodowy i już bańka pęka. 

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Jak ktoś bez opamiętania łapał to i się zgadza.

w mleko masz zamiar iść?

Opublikowano
3 godziny temu, hubertb napisał:

Mam, ale jak bym wypadł z szpadlem na skrzyżowaniu w mieście po mniszka, pierwsza strona nowin(gazeta) gwarantowana ;) 

To wykręcaj, chyba że Kozik jakiś Masz to podetnij 

3 godziny temu, slawek74 napisał:

Ty to tej swojej pracy sie wstydzisz 🤔

Może tego tomkowego klocka wywozil 

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

I cała rodzina ryje. ja tam roboty nie zazdroszczę a za tak ciężką tym bardziej. 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Banan, patrz jak wiśnia kwitnie.

Tu akurat Panda. Piękne drzewo ozdobne bo owoce ciężko uświadczyć🤭

20220503_100835.jpg

Z mirabelek szło by wyżyć? Kwas z aku tego nie rusza, rosate też tego nie rusza... 

2 godziny temu, Strongman napisał:

No bo to sw powstało w czasie komuny ,ten dzień pracy i komuna ścigała kto pracował 1 i waliła mandaty, kiedyś nawet chodzili po podwórkach i sprawdzali czystość i kto miał bałagan to mandat.

A to i teraz by się zdało. 

Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

To trzeba traktować w kategorii właściciel przedsiębiorstwa. Zresztą byle jaki warsztat ślusarski czy samochodowy i już bańka pęka. 

A no taka prawda. 

7 minut temu, Pafnucy napisał:

w mleko masz zamiar iść?

A po co mi to? Ja tam se zasieje zytka, owsu, łubinu kukurydzy i se letkim chlebkiem wolę gospodarzyć 

Opublikowano

no czas na wycieczkę   rowerowo-okolico-znawczą.

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Jak to jest, jakbym hipotetycznie znalazł zdechłego dzika na polu, to muszę to gdzieś zgłosić ? 

W swoje gniazdo się nie robi, po co urzędnikom robotę dawać. Sam nie lepiej zutylizujesz? Oczywiście gdybyś miał uprawnienia 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, FarMaster napisał:

Dzięki za opowiedz.

Toto niby działa na to wszystko, tylko można pryskać do fazy 1 kolanka. 

A jak by tak dać snajper 600sc(diflufenikan, chlorotoluron)  + mustang forte? 

W przypadku mieszanin stosuje się pełne dawki każdego środka? Nigdy nie stosowałem 2 herbicydów 

Na chlorotoluron za późno. Diflufenikan ma działanie doglebowe głównie więc totalnie bez sensu.

Na Pumie jest napisane że w wypadku mieszania z innym nie zmniejszać dawki.

odnośnie axial komplet który wcześniej poleciłem - teraz stanowczo odradzam.

Byłem na polu z pszenżytem, w łańcuch miałem właśnie axial komplet i widać gdzie ten się skończył. Pszenżyto słabe i przebarwione jak po chlomazonie. Na pszenicy jarej też przebarwienia mi zrobił.

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

@Agrest

Po jakim czasie byłyby widoczne przypalenia pszenzyta po grzybówce

Dziś nic nie widać.

Przypalenie fungi to powolne żółknięcie czubka liścia szczytowego. Trzeba chwilę poczekać, pewnie ze 3 dni.

Ale ani upału nie miałeś ani suszy więc będziesz miał jedynie lepsze zabezpieczenie przed grzybem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v