Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Senior do 80 dawał radę, największy problem przy zawieszanym wleźć i wałek wpiąć... Ale i ja dobrze bebech muszę wciągać. 

I tu docenilbys MF 255 między błotnik a opryskiwacz się bez problemu mieszczę, a też jakiś mały nie jestem. Jeszcze raz tyle miejsca co z 60ka.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Senior do 80 dawał radę, największy problem przy zawieszanym wleźć i wałek wpiąć... Ale i ja dobrze bebech muszę wciągać. 

Ojciec też pewnie dałby radę, tylko wygodniej jak ma wszystko przyszykowane, jednym pojedzie, wróci, może go zostawić na środku podwórka i wsiąść w drugi, o nic se nie martwić

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

I tu docenilbys MF 255 między błotnik a opryskiwacz się bez problemu mieszczę, a też jakiś mały nie jestem. Jeszcze raz tyle miejsca co z 60ka.

Za duży to ziemniaków, pozycja za kierownicą do d... i to pierdzenie 3 cylindrów... Mały traktor C-330 tylko. 

• Like 1
Opublikowano
Łolek napisał:

3 minuty temu, hubertb napisał:

Chodzi też o skalę 180 kuni na 40 hektarów to tak jak byś kupił 1614 na swój hektar. To bardziej dla parady niż do roboty. 

Przy hodowli chodzi o czas tak przynajmniej jest w moim przypadku, na 35 ha w sumie 310 koni 

na 25ha 330km 🤭

• Like 1
Opublikowano

A najlepsze było ją Braciak trzeci ciągnik przyprowadził, i ojca gadanie a na co, a po co, on trzydziestką wszystko obrabiał a teraz trzy traktory, a po co a na co... 

Minęło parę lat, i jeden zdechł na wiosnę, akurat na uprawki i sadzenia 

I wtedy ojciec chodził i narzekał jak to się teraz da radę, nie ma czym robić,ja to będzie....

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
hubertb napisał:

2 minuty temu, Ursus932 napisał: Bardzo to jest fajne i wygodne , np moje złomy w tym roku Zetor w kultywatorze , 3p w siewniku , szejsiontka w ciężkich bronach ,  30 w rozsiewaczu  , podczas siewu przez 5 dni żadnego nie odpinałem , tylko wystrarczyło się przesiadać 😛    1 minutę temu, szymon09875 napisał: A o tym mówisz, no to są chyba już skrajne przypadki.  Taki stan zmniejsza tylko ilość czasu obróbki nie oszczędza paliwa. Po prostu tak wygodniej. Jeszcze sto lat temu parą koni obrabiano areał który teraz jest nie do przeskoczenia trzydziestką.

bredzisz chłopie 🤦‍♂️🤣

Opublikowano
slawek74 napisał:

Łolek napisał:

3 minuty temu, hubertb napisał:

Chodzi też o skalę 180 kuni na 40 hektarów to tak jak byś kupił 1614 na swój hektar. To bardziej dla parady niż do roboty. 

Przy hodowli chodzi o czas tak przynajmniej jest w moim przypadku, na 35 ha w sumie 310 koni 

na 25ha 330km 🤭

Ja 180KM na 16ha. Plus mnóstwo ogierów na usługach.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

Po co aż tak wąsko, akurat tego nie zrozumiem w życiu. U mnie była rozstawiona 150 symetrycznie przód i tył. 

Tak było i bardzo dobrze jest, rządki 62,5cm i nie więcej. Dawniej to były małe "damlerki" do traktorów co robiły rządki 42cm pod buraki, koniem po 55cm i teraz nie ma po co więcej. 

4 minuty temu, 6465 napisał:

Mf255 sobie kup. Albo moją siuntke 🙄

MF za darmo nie chcę, drogie to, C-360 za to się kupi i jeszcze na rozrzutnik zostanie a i talerzówkę może... Siuntkę może się co pomyśli...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Tak było i bardzo dobrze jest, rządki 62,5cm i nie więcej. Dawniej to były małe "damlerki" do traktorów co robiły rządki 42cm pod buraki, koniem po 55cm i teraz nie ma po co więcej. 

No to go rozstaw nie symetrycznie dalej trafisz w rządki a z tyłu więcej miejsca się zrobi. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

No to go rozstaw nie symetrycznie dalej trafisz w rządki a z tyłu więcej miejsca się zrobi. 

A po co przy tym kręcić, złożone i niech jeździ... Tyle co opryskiwacz się podpina a będzie jeszcze mniej to się wlezie, przynajmniej forma ruchu jakaś. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

No po to żeby się nie męczyć. Formy ruchu przy uprawie i tak nie brakuje. 

Senior 26 lat tak właził to i ja mogę... On trochę mniejszy był i dalej w sumie jest ale... Tyle nerwów i ruchu może być. Nawozy na ten rok wysiane praktycznie, jeszcze worek saletrzaku pod kukurydzę, coś tam saletry na trawę i tyle to znów do tego się będzie włazić a w międzyczasie machanie kosą i grabiami przy suszeniu siana.

Opublikowano
22 minuty temu, Bananek napisał:

Toteż i Kurpianki opisałem. Kto normalny w nazwie regionu ma trzy pierwsze litery najstarszego zawodu świata.... 🤦

Myślałem że tego tematu nie poruszysz ale kto normalny w nazwie ma miejsce stałego swojego przebywania na kolanach 😂 pod lasianki od pod laską 🙊

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v