Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
49 minut temu, 6465 napisał:

D633

Masz ten sam numer cały czas ? Wysłałem SMS a cały czas pokazuje że wysyła i nie chce wysłać 

45 minut temu, DANDYS napisał:

chłopie wszystkie wypłaty ucinają , sam się boję jaką dostanę, wszysstko do góry a wypłaty ucinają ludziom

i jeszcze w tych podatkach rozliczeniowych namieszane, żeby nie musiał za rok dopłacać z paper tysięcy im

No dlatego ja zrezygnowałem, niech rozlicza na koniec roku 

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

jedyny dodatek jaki mi przysługuje, to ten pogrzebowy, także chwalić nie mam za co 😂

A zdziaraja ze mnie ile się da. dobrze że samoobrone zaczynam stosować 😉

Jak się żyje w zgodzie to nie potrzebne wypożyczalnie, kiedyś musiałem jechać grabić a ciągnik był zajęto to od sąsiada pożyczyłem, w zeszłym roku rozsiewacz się rozwalił a trzeba było nawóz siać, to sąsiad pożyczył  cały zestaw tzn ciągnik z rozsiewaczem 

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Kurła Karol dostałem ostrzeżenie w cenach mleka 😛 u Ciebie cena lux 👍👍👍 mówiłem koledze ze w rykach taka to nie wierzy mi 

Ja wiem czy Luks, 1,78 z całego roku. 

Są lepsi, ale za ostatnią wypłatę tą pronarke bym miał 🤭😂🤦‍♂️

Opublikowano
25 minut temu, TheraRolnik napisał:

Głośno było o TVN a po cichu przepchli ustawy o prądzie i gazie 

Lewica darła mordę w sprawie lextvn że wolność słowa itp. A jak wczoraj profil konfy na fb meta usunęła to super. Prawidłowo. A dobrze im. 

16 minut temu, HF86 napisał:

bo my jeszcze nie mamy systemu wypozyczalni maszyn rolniczych. np na zasadach maszyn budowlanych. 

U Niemców nawet usługa mieszania paszowozu jest. Podoba mi się ich typ "gospodarzenia" głównie bazują na usługach a nie jak u nas że choć maszyna potrzebna na 3 godziny w roku to trzeba kupić żeby Somsiad zazdrościł. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, TheraRolnik napisał:

Tzn ? Mogłeś kupić nową i u siebie przy czymś zmienić a tą starą założyć do przyczepy 

A jak nie masz akurat takiej to pożycz od drugiego sąsiada? 

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Lewica darła mordę w sprawie lextvn że wolność słowa itp. A jak wczoraj profil konfy na fb meta usunęła to super. Prawidłowo. A dobrze im. 

U Niemców nawet usługa mieszania paszowozu jest. Podoba mi się ich typ "gospodarzenia" głównie bazują na usługach a nie jak u nas że choć maszyna potrzebna na 3 godziny w roku to trzeba kupić żeby Somsiad zazdrościł. 

Byłem w szoku, jak to widziałem w Holandii. 400 sztuk dojnych plus młodzież, raz dziennie paszowoz przyjeżdża i miesza pasze. Kukurydzę kupuje i ciężarówki sieczkę przywożą i kisza u niego, on tylko trawy ma. Firma przyjeżdża kosi, on tylko przewraca, no i potem przy zbiorze przyjeżdża sieczkarnia zgrabiarka i odwóz. Facet ma jeden ciągnik z przetrzasarka i beczka jeździ i dwa stare ihc w oborach do podgarniania tmr. Na łąki blisko gospodarstwa gnojowicę deszczowniami leje. U nich się to opłaca 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Byłem w szoku, jak to widziałem w Holandii. 400 sztuk dojnych plus młodzież, raz dziennie paszowoz przyjeżdża i miesza pasze. Kukurydzę kupuje i ciężarówki sieczkę przywożą i kisza u niego, on tylko trawy ma. Firma przyjeżdża kosi, on tylko przewraca, no i potem przy zbiorze przyjeżdża sieczkarnia zgrabiarka i odwóz. Facet ma jeden ciągnik z przetrzasarka i beczka jeździ i dwa stare ihc w oborach do podgarniania tmr. Na łąki blisko gospodarstwa gnojowicę deszczowniami leje. U nich się to opłaca 

Tak? To teraz powiedz ile ten gospodarz ma hektarów :). Już widzę jak Ci usługodawcy walą drzwiami i oknami do takiego @gregor1284 na kilka hektarów trawy czy kukurydzy, a przyjeżdżają mieszać paszowóz dla 15 krów czy tam ilu.

Opublikowano
10 minut temu, gregor1284 napisał:

No to ja mam tak w domu. Praktycznie wszystkie maszyny są gdzie i tak wiekszosc czasu stoją nieuzywane. Jedyny plus ze jak trzeba to sie robi. Mi najbardziej przydalaby sie ładowarka przegubowa weidemann albo shaffer,ale.wez przekonaj starego ze ursusem i turem na linke idzie sobie rece połamac. Znajomego bym wzial na usluge bo ma striegla takiego,ale znowu starego nie przekonasz. Ale juz niedlugo sie pozmienia troche w zyciu to bedzie musial pójść na moje warunki. 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

temu ich stać na pracownika. w u nas całą rodziną ryja i sprzęt za kilka  baniek. aby swoje bylo 😂

Opublikowano
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

Tak? To teraz powiedz ile ten gospodarz ma hektarów :). Już widzę jak Ci usługodawcy walą drzwiami i oknami do takiego @gregor1284 na kilka hektarów trawy czy kukurydzy, a przyjeżdżają mieszać paszowóz dla 15 krów czy tam ilu.

Ot i tu dobrze piszesz. U nas teraz "modna" kukurydza na ziarno się zrobiła ostatnimi laty, niby jest gość co sieje usługowo z sąsiedniej wsi (mowa tu o większym areale- kilka hektarów) a i tak duża część tych co sieją większe ilości pokupowała siewniki w 2 czy 3 na spółę żeby sobie samemu zasiać. Bo hodowli bydła to u nas za wiele nie ma a takich z prawdziwego zdarzenia to w ogóle.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ot i tu dobrze piszesz. U nas teraz "modna" kukurydza na ziarno się zrobiła ostatnimi laty, niby jest gość co sieje usługowo z sąsiedniej wsi (mowa tu o większym areale- kilka hektarów) a i tak duża część tych co sieją większe ilości pokupowała siewniki w 2 czy 3 na spółę żeby sobie samemu zasiać. Bo hodowli bydła to u nas za wiele nie ma a takich z prawdziwego zdarzenia to w ogóle.

Areał robi robotę. W Polsce jest za duże rozdrobnienie na taki system pracy. Chyba, że chceta to sprzedawajta hektary bambrom, może oni kiedyś się czegoś takiego doczekają. A maszyny kupują Ci co na vacie są, korzystają z programów etc. Po co mają oddawać pieniądze państwu jak lepiej kupić i w razie wu sprzedać. Tymbardziej, że teraz jak już tutaj wielokrotnie powtarzaliście maszyny za bardzo nie tracą na wartości (ofc, odpuśćmy sobie inflacje etc). To jest taka inwestycja pieniądza. Kiedyś w jakimś tam sporym % odzyska się to w co się zainwestowało, a nie odda usługodawcy który w tym przypadku zyska.

Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

temu ich stać na pracownika. w u nas całą rodziną ryja i sprzęt za kilka  baniek. aby swoje bylo 😂

No tam doili cały czas praktycznie, bo na 3 zmiany po 8h, jak ostatnia grupa wyszła z dojarni po pierwszym dojeniu to było mycie, czyszczenie filtrów i za 30minut wchodziła pierwsza grupa na drugi udój. Przez weekend tam byłem, ale nie zazdroszczę tych pieniedzy za dojenie i tej roboty...

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Areał robi robotę. W Polsce jest za duże rozdrobnienie na taki system pracy.

Mi się już obecny system i sytuacja nie podoba a co dopiero jak nastąpi ten o którym tu mowa... Ale ja to tam g... zmienię i nic się nie poradzi, tak musi być.

Opublikowano
15 minut temu, sadownik12 napisał:

No coś koło 350 ja dobrze pamiętam 

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

No coś koło 350 ja dobrze pamiętam 

I 350ha samych traw?  No to masz z 3 takich klientów i zwykłemu szarakowi opłaca się wziąć maszyny funkiel nówki w leasing i mu usługi trzaskać:D

Opublikowano
44 minuty temu, szymon09875 napisał:

Masz ten sam numer cały czas ? Wysłałem SMS a cały czas pokazuje że wysyła i nie chce wysłać

Tak tak doszedł dzięki

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

I 350ha samych traw?  No to masz z 3 takich klientów i zwykłemu szarakowi opłaca się wziąć maszyny funkiel nówki w leasing i mu usługi trzaskać:D

No zboża nie siali nic, kukurydzy też nie.

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał:

I nową zostawić dla siebie? 😂

Wtedy nowej już nie trzeba kupować 🙊

7 minut temu, szymon09875 napisał:

No zboża nie siali nic, kukurydzy też nie.

Jak bym miał takich klientów pewnycg na usługi to bym pier**lił te bydło i zajął się usługami ... Ale takich klientów nie ma i raczej nie będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v