Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Pytanie do wszelakich garażowych konstruktorów. Czy rama z profila 50x50x3-4 (zespawane 2 kątowniki) wystarczy na "głębosz" 2 łapowy który pracował by na max 35cm? 

Rama była by wspawana w kształcie kwadratowej ramki i w środku poprzeczki w kształcie litery x a łapy były by mocowane na końcu tej ramy 

Uderzysz w kamień i się skręci.

• Like 2
Opublikowano
46 minut temu, 6465 napisał:

Dziś Pafnucego. @Pafnucy zdrowia szczęścia pomarańczy niech ci dziewcze na ....... Zatańczy

A dziękuję 

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Przetestuje nową talerzówkę bo rozwaliłem gnój i nie będę orał tylko przy talerzuje ciekawe czy ładnie to zrobi ze nic nie będzie wystawało.

Raczej zły pomysł. 

Opublikowano
27 minut temu, Strongman napisał:

Przetestuje nową talerzówkę bo rozwaliłem gnój i nie będę orał tylko przy talerzuje ciekawe czy ładnie to zrobi ze nic nie będzie wystawało.

No ja mialem troche slomiastego i scierniskowym przerobilem. Troche przykrylo ale.gdzie wieksza kępa to lekko przypruszylo tylko. Orac trzeba,a najgorsze ze perzu sporo na tej dzialce i mam nadzieje ze.plug znowu przykryje bo sianie w to scierwo to kara. Myslalem zeby talerzowką przerobic bo zawsze obornik potnie ale perz jeszcze bardziej by podzieliło wiec tylko agregat

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

spodobało się lezakowanie na hasło cowid 🤔

krowy sama żona ogarnąć da radę?

Jakby co to od żony się zaczęło sam musiałem ogarniać 2 dni krowy, teraz jakoś wspólnymi siłami i dziadek nam pomaga 😛

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

Chyba tych nawozów w tym roku nie rozsieje. Deszcz przełożyli o kolejny tydzień

Screenshot_2022-03-21-07-52-39-371_com.opera.browser.jpg

Na zboża nie rozsialeś? Ja też...niby ziemia wilgotna jeszcze ale słońce co dzień j mróz 😬 mogło  by popadać choć z jeden dzień.

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Na zboża nie rozsialeś? Ja też...niby ziemia wilgotna jeszcze ale słońce co dzień j mróz 😬 mogło  by popadać choć z jeden dzień.

No nie rozsialem. Najpierw był plan, że rozsieje pierwszą dawkę normalnie początkiem marca i jak zboże będzie dobrze wyglądać, to szarpne się na te saletrę po 3k i dam druga dawkę, a jak nie to skończy się na jednej. Potem wyskoczyła ta wojna i najpierw na 4.5k potem na 6k poszła saletra. To już myślę no napewno na enbede się szarpał po tyle. To co mam pójdzie w jednej dawce, tylko trochę ją opoznie. A tu w międzyczasie susza przyszła i teraz uj wie co robić. Czy siać bo będzie tylko gorzej, czy jak już tyle czekałem to czekać dalej (tylko na co? Deszcz tak jak widać w prognozie), czy jednak to co mam podzielić na dwa razy i teraz rozsiać część i resztę po ewentualnym deszczu? 

Tylko czy jest co dzielic- nawet po odjęciu tego co wymoklo, to mam gdzieś ~90kg N/ha. 

Opublikowano
12 godzin temu, superfarmer02 napisał:

Pytanie do wszelakich garażowych konstruktorów. Czy rama z profila 50x50x3-4 (zespawane 2 kątowniki) wystarczy na "głębosz" 2 łapowy który pracował by na max 35cm? 

Rama była by wspawana w kształcie kwadratowej ramki i w środku poprzeczki w kształcie litery x a łapy były by mocowane na końcu tej ramy 

o wiele za słabe w mojej opini

12 godzin temu, Strongman napisał:

O to tym bardziej żeby chłopiec był a znowu mój kolega miał 3 synów i będzie pracował dopóki córka nie będzie i  4 już córka była.

w mojej rodzinnej wiosce jeden chciał miec syna, skończył na 5 dziewczynach, wszystkie rude

a drugi chciał mieć córkę, tez skończył na 5 chłopakach

11 godzin temu, Agrest napisał:

Ryneczki porobili i nawet 1 osoba na wielu nie handluje. Każdy jedzie do marketu, a ryneczek w godzinach pracy konsumentow

na ryneczkach sprzedają handlarze, ciężko tam spotkać rolnika

11 godzin temu, hubertb napisał:

@Agrest, @Krzak ryneczki działają tylko ludzie zbyt wygodni, ja uwielbiam kupować na rynkach jest taniej można kupić lepszej jakości produkt. A szczególnie w lecie. 

tak jak napisałem wyżej-na lokalnych rynkach to może 10 procent to rolnicy sprzedający swoje produkty, cała reszta to handlarze, łatwo to poznać

10 godzin temu, Uziu92 napisał:

mi od kupna auta w grudniu jeszcze się DPF nie wypalał, co prawda z miesiąc stał nie jeżdzony

przez rok, i ponad 10ys.km. wypalanie DPF włączyło mi się z 4, może 5 razy

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

tak jak napisałem wyżej-na lokalnych rynkach to może 10 procent to rolnicy sprzedający swoje produkty, cała reszta to handlarze, łatwo to poznać

Kupuje stale u dwóch wystawiających, otwarcie mówią że tylko część towaru pochodzi z ich gospodarstwa. Co też jest dla mnie logiczne. Jednak towar wygląda dobrze, cena jest nieco niższa niż w sklepie. Kupuje warzywa i są na tyle świeże że spokojnie leżą do następnych zakupów. Te kupione w sklepie pomimo ładnego wyglądu długo nie poleżą, 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bratrolnika napisał:

o wiele za słabe w mojej opini

Nawet nie jestem garażowym konstruktorem a jak sobie wyobrażę taki profil, to co najwyżej chyba do jakiegoś kultywatora nie za masywnego by się nadal.

6 minut temu, bratrolnika napisał:

w mojej rodzinnej wiosce jeden chciał miec syna, skończył na 5 dziewczynach, wszystkie rude

1537266029_xee0n7_600.jpg

Znajomi mieli najpierw syna, potem bliźniaki (dwóch synów). Jak nam urodziła się córka, to dziewczyna się poryczala, bo ona tam bardzo chce córkę. Zaszli znowu w ciaze - chłopak (niestety dziecko zmarło przed porodem). Po roku znowu zaszła w ciążę - dziewczynka. Także coś w tym niepoddawania się jest :)

Edytowane przez daron64
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

No nie rozsialem. Najpierw był plan, że rozsieje pierwszą dawkę normalnie początkiem marca i jak zboże będzie dobrze wyglądać, to szarpne się na te saletrę po 3k i dam druga dawkę, a jak nie to skończy się na jednej. Potem wyskoczyła ta wojna i najpierw na 4.5k potem na 6k poszła saletra. To już myślę no napewno na enbede się szarpał po tyle. To co mam pójdzie w jednej dawce, tylko trochę ją opoznie. A tu w międzyczasie susza przyszła i teraz uj wie co robić. Czy siać bo będzie tylko gorzej, czy jak już tyle czekałem to czekać dalej (tylko na co? Deszcz tak jak widać w prognozie), czy jednak to co mam podzielić na dwa razy i teraz rozsiać część i resztę po ewentualnym deszczu? 

Tylko czy jest co dzielic- nawet po odjęciu tego co wymoklo, to mam gdzieś ~90kg N/ha. 

Podobnie i ja zostałem, sam nie wiem co robić. Działkę po grochu napewno zostawię i poczekam na deszcz. A resztę może dziś wieczorem rozsieję połowę dawki co mam, rano szron to może coś się wchłonie🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Jak jest wilgoć i talerzówka ciazka to będzie gryzło jak głupie 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

Podobnie i ja zostałem, sam nie wiem co robić. Działkę po grochu napewno zostawię i poczekam na deszcz. A resztę może dziś wieczorem rozsieję połowę dawki co mam, rano szron to może coś się wchłonie🤔

Mam podobnie.

@Rolnik1973 nie Ty wypalałeś trawe w sobote?wlasnie czytam ze w Rososzu ktos wypalał. W Piszczacu wczoraj o 20:30 wylaczyli prad bo stodola sie zapalila od instalacji. Ale tylko na pol godziny

Edytowane przez Belaruss820
Edit
Opublikowano
46 minut temu, bratrolnika napisał:

Ale że żaden nie wpadł na pomysł żeby się zamienić z sąsiadem. 🤭😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v