Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, FarMaster napisał:

Szczególnie w erze 3 arowych działek budowlanych 

Ale wymaganego pasa drogowego dojazdu 5m. W mieście staniesz a u radka gdzie staniesz ? Po za tym patrz na zdjęcie radka i to komentuj. Przecież tam nie ma miejsca. 

Opublikowano
5 minut temu, FarMaster napisał:

To parkują dwoma kołami na chodniku/poboczu a dwoma na jezdni. Dla mnie, wychowanego w mieście to normalne. Na osiedlach to nawet ludzie na jezdni trzymają samachody. Szczególnie w erze 3 arowych działek budowlanych 

jak masz auto ponad 2,5t to parkowanie na chodniku jest nielegalne, wjazd 2 kołami też

jak się kupuje działkę, trzeba wziąć pod uwagę , że na auto tez trzeba miejsce, a na 2 tym bardziej

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Mam tam kolegę co potrzeba? 

I tu się można zdziwić. 

to mój jedyny zjazd na działkę z drogi gminnej - nie robią łachy, a temat eskalacji i odwołań mam przećwiczony, w gminie kłaniają mi się z daleka

druga sprawa  - sąsiad jest wójtem a sąsiadka posłem

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, debrzyna napisał:

Ja to sie dziwie tym co grodzą posesje od ulicy W USA płotów nima i żyjo 

I u mnie we wsi ni kawałka płota ludzie nie mają ani jednej bramy i krowy trzymali i jakoś się dało.

A w miastach to czuby,jedna osoba ma kota to sąsiedzi z pretensją ze kot  chodzi po ich posesji.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 minut temu, hubertb napisał:

Mam tam kolegę co potrzeba? 

I tu się można zdziwić. 

A takie coś upatrzyłem i może by kupić. Ile w to realnie nawozu wejdzie? https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozow-sulky-1004-CID757-IDPycTM.html

5 minut temu, Strongman napisał:

I u mnie we wsi ni kawałka płota ludzie nie mają ani jednej bramy i krowy trzymali i jakoś się dało.

A w miastach to czuby,jedna osoba ma kota to sąsiedzi z pretensją ze kot  chodzi po ich posesji.

Panie u nas o kaczki i kury to kłutnie na kilka lat powstały. Aż polikwidowali. Sam jajka muszę w Biedronce kupować.

Żeby dziecku kurę czy kacze pokazać muszę do miasta jechać.

Opublikowano
29 minut temu, debrzyna napisał:

Ja to sie dziwie tym co grodzą posesje od ulicy W USA płotów nima i żyjo 

Farmy daleko od siebie na jankeskiej ziemi.

W mniejszych miejscowościach mają problem z postawieniem ogrodzenia bo ogranicza widoczność na małych skrzyżowaniach czy coś odnośnie bezpieczeństwa. Ciotka mi kiedyś opowiadała, ale jakoś nie interesi mnie jej gdokanie to konkretu nie dosłyszałem.

Opublikowano
12 minut temu, hubertb napisał:

Ale wymaganego pasa drogowego dojazdu 5m. W mieście staniesz a u radka gdzie staniesz ? Po za tym patrz na zdjęcie radka i to komentuj. Przecież tam nie ma miejsca

Obok mojego domu rodzinnego były nawet ulice o szerokości 3. 5m. I niebyła to tylko stara po żydowska zabudowa z oknami przy drodze. Bo do tej pory budują się tam w miejscu starych i kurierzy też jeżdżą. U Radka spokojnie można stanąć na jezdni, szczególnie na wsi z znikomym ruchem. 

Co region to inne obyczaje i styl zabudowy. Dla mnie dziwne jest np mieszkanie w polach 100m od drogi,a dla ciebie taka forma ogrodzenia. Jeśli tylko nie jest to zabronione to w sumie nic nam do tego jak zrobił. 

30 minut temu, jahooo napisał:

jak masz auto ponad 2,5t to parkowanie na chodniku jest nielegalne, wjazd 2 kołami też

Wtedy to już tylko na jezdni. Do mnie jak kurier przyjedzie czy dostawa cięzarówką to stają na drodze. Pomimo ogromnego ruchu

Opublikowano
26 minut temu, Bukat82 napisał:

W mniejszych miejscowościach mają problem z postawieniem ogrodzenia bo ogranicza widoczność na małych skrzyżowaniach czy coś odnośnie bezpieczeństwa. Ciotka mi kiedyś opowiadała, ale jakoś nie interesi mnie jej gdokanie to konkretu nie dosłyszałem.

Przedewszystkim należy zdac sobie sprawę że mają drogę na osiedlu  na której parkują po przeciwnych stronach dwa suwy i jeszcze następne dwa mijają sie bez przeszkody szerokość jezdni ma tam wymiary naszej drogi DK. A tu przykładowe fotki dodam że nie wszędzie tam tak jest:

spacer.png

spacer.png

Jak widać z załączonych fotografi nie muszą mieć bram i ogrodzeń. Szerokości podjazdów też robią wrażenie. 

@FarMaster Co innego stawianie domu przy drodze co kiedyś było cholernie praktyczne a co innego stawianie płotu na wprost do drogi. Nie wmówisz mi że to praktyczne dobre i sensowne. Piszę @radekz200 z dobrego serca, żeby poprawił bo tylko i wyłącznie będzie go to wk***iać. Sama stylistyka ogrodzenia jest dla mnie ok, wygląda na prawdę ładnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Pewnie bogatsze krowiarze tam mieszkają, i mają droższe auta 😂

To trochę inne realia, tam zaczynasz pracować jak  masz 16 lat. Pierwszy kredyt bierzesz w wieku 19 a zapierdalasz na okrągły zegar. Żyje się na wysokiej stopie ale NA KREDYT. Dlatego u nich jak ktoś coś kupuje za CASH to jest w uj docenione. 

4 minuty temu, 6465 napisał:

To dwa bb mocznika nie wejdą.

Myślę że bez dorobienia nadstawki nie ale zdjęcia mogą mylić. Mogę wysłać kolegę lub zadzwoń i poproś o wymiary. Przy okazji niech zrobi zdjęcia przesłon oraz mechanizmów do regulacji. Z tego co pamiętam to na tabliczkach jest podana objętość w "l" Bo regulacja wysiewu odnosi się do względnej ilości nawozu a taką podaje się w l a nie kg.

Opublikowano

Wuja podbił ameryke, teraz tirami w Niemczech jeździ, jego syn angielskiego uczy w Hiszpanii. 

Drugi Amerykanin został busiarzem na Europie 

A zarabiali tysiące dolców 

A ci co wtedy mieli w kraju pensje set złotych teraz obracają milionami. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v