Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, Kallina86 napisał:

Ja wiem, że w rolnictwie łatwo nie jest, praca ciężka, niedoceniona itp. Każdy ma prawo strajkować.

Ale wprowadzony jest trzeci stopień alarmowania CRP. Ze zwykli ludzie nie wiedzą co to oznacza, to zrozumiałe. Ale że Pan Kołodziejczyk nie wie i organizuje strajk... Na miejscu policji juz dawno bym go na co najmniej 48 zamknęła. 

Nie zauważyłaś że on strajkuje jak akurat jakąś lipna ustawę głosują? Wcześniej coś organizował jak głosowali o tym żeby służba medyczna była zwolniona z odpowiedzialności gdy ktoś się przekręci przy covidzie... 

Opublikowano
V12 napisał:

12 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie to normalne. Taki rejon. Nas to nie dziwi ani nie śmieszy. Większość to robi w ramach hobby ale dokłada...

A rozwine jeszcze temat , 

Ogolnie to nie wiem o jakich obszarach jako hobby mówisz , 

Ale dam Ci przykład , 35 hektarowiec , jeździł w zime za zachód , żeby uskładac sobie na jon dera , zamiast zetora 16 którego miał i na hektarki  był lux wystarczajacy .

dobrze , jest czas zimą nich jedzie zarabiac , ale pchac ta kase w maszynę na którą w realnym zysku ta gospodarka nie zarobi??

Dla mnie to bezsens , za zarobioną  kase na zachodzie by sobie kupił , fure , urzadził w domu , pojechał gdzieś ,

a co inaczej jon derem niz 16 -stka  obrobi te hektarki ?/ ale na wiosce lans jest xD , 

może to jego hobby 🤔 woli jeździć wygodnym ciągnikiem niż jakąś ,,furą,, mnie samochody nie kręcą lepiej jakiś sprzęt co usprawni codzienną pracę...

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie. W pierwszej kolejności warto zadbać o to aby mieć w pracy lżej,   później można inwestować w wygodę i większą wydajność  jak kto ma taką potrzebę.

Opublikowano (edytowane)

juz pisałem że wyraziłem tylko swoje zdanie absulutnie mi to nie przeszkadza , 

Ja wole  ,  okolice 40 Ha obrabiać , maszynami  w zasięgu finasowym dochodów gospodarki , niz porywać z motyka na księzyc , etatowiec , na 8 ha u mnie kupił se nówke 3 cyl - wiecej to pewnei warte jak za swoje 3 bym dostał xDB|

a jesli mam inne dochody to za to kupic sobie np S klass i  ruszyc gdzieś na mazury w wolnym czasie po balować , niz dokładac do gospodarki to ona ma tez przynieść dochód , poświecam czas i siły to za darmo nie jest , a z dochodów tylko z gospodarki ułatwiam sobie praće z rozsadkiem 

Ja pracowalem wieloma maszynami , i az mnie tak to nie  meczy starszymi , praca ma byc wykonana i tyle 120 km zetor/ursus czy inny stary zachodni , przerzuca tak samo ziemie , jak 120 km nowy czy kilku letni z bajerami . Warunek ten stary traktor ma byc sprawny a to wymaga tez pracy i wiedzy 

pod warukiem że maszyna jest sprawna i nie podrutowana , nawet stary mechaniczny ,sprawny i zadbany kombajn mnie nie męczy 

Najgorsze sa klunkry i klamoty  i nie wazne czy stare czy nowe , czy nawet zniszczone życiem  marki premium , nie ma znaczenia ,

co w nich połowa rzeczy nie działa ,albo sa tak rozklekotane wtedy to walka z maszyną 

Edytowane przez V12
Opublikowano
28 minut temu, gregor1284 napisał:

W jaki sposób się rozwijają? Chyba nie w taki jak Ty? 

11 minut temu, slawek74 napisał:

widać 🤭😀

No nie  , ja tam się nie  rozwijam bo mi to nie potrzebne  , ale np Daniel vs @Kierownik oddawał do tych samych mleczarni co ja ,od roku dopiero mlekowita , to by was obu razem kupił 😛 , tu wszystko zależy od chęci 

Opublikowano
30 minut temu, Wędrowycz85 napisał:

Szczura? Przecież to najlepszy traktor pod słońcem - spalanie jak w 50 - konnym a robotę robi jak 120-konny :D

Widać wiesz co dobre 😊👍

Opublikowano
12 minut temu, Pigmei napisał:

Dokładnie. W pierwszej kolejności warto zadbać o to aby mieć w pracy lżej,   później można inwestować w wygodę i większą wydajność  jak kto ma taką potrzebę.

Ototo. 

10 minut temu, Ursus932 napisał:

No nie  , ja tam się nie  rozwijam bo mi to nie potrzebne  , ale np Daniel vs @Kierownik oddawał do tych samych mleczarni co ja ,od roku dopiero mlekowita , to by was obu razem kupił 😛 , tu wszystko zależy od chęci 

Oj nie wiem czy by kupił, nie tera 

Opublikowano

2 godziny temu, radekz200 napisał:

Mądrego to i dobrze posłuchać 😛 siatki nie będę dawał 😛 nawodnienia tez narazie nie a trawę właśnie miałem taka wybrać tylko zastanawiałem sie nad taka https://ogrodniczy.com/nasiona-traw/trawa-gazonowa-dekoracyjna-trawnik-polski-15kg-barenbrug

Siatka i nawadnianie to niestety już są konkretne koszty, ale nie ma nic bardziej wku....go jak widok krecich kopcy na przystrzyżonej trawie

2 godziny temu, Wędrowycz85 napisał:

o urwał, nawet łursus jeden  jest - tylko na wąskich kołach chyba żeby musi mniej spalił :D 

Trochę się ich najechało jakby nie było.

Taka kumulacja kapitału w jednym miejscu, że ho ho

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Na nogach , z widłami i kosami w podartych drelichach i koszuli flanelowej 🙂 pokazać że rolnicwo jest jedną wielką nędzą ...

Czy na tych obrazkach z protestów widać choć odrobinę nędzy? Wczoraj w galerii jeden pisał, że w ciągu 10 lat na 30 ha z T25 przesiadł się na nowego fynda

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Najpierw to by musieli trochę zainwestować żeby wiedzieć o co z twoja wypowiedzią chodzi a nie w dziadkowych chlewikach pracować i nie powiększając areału gospodarstwa 😴 oj wrogów tą prawdą to ja sobie tu narobię 

A Ty to na czyich chlewikach pracujesz, bo ciągle piszesz żeś dziad, a tu arystokratę strugasz

1 godzinę temu, kris91 napisał:

30 ha za mało jeszcze, po 100ha od razu bierzecie? 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ Wy słabymi graczami jesteście, tam lepsi są i więcej by zaoferowali 🙊🙊🙊 Zauważ że o braku opłacalności mówią w większości ci, którzy ciągle dobierają dzierżawy 👀👀👀👀

Jak się 4 ton pszenicy płaci z ha dzierżawy, to co się dziwić?

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Nie do końca rolnik nie musi być bankierem a bank udzielając pożyczki powinien informować o ryzyku i kosztach. To co banki robiły nazywa się lichwiarstwem. 

Każdy prowadzący firmę czytaj gospodarstwo powinien choć trochę posiadać wiedzy z dziedziny ekonomii i wtedy by nie było niespodzianek. O kosztach, to w każdym banku mówią, a o ryzyku to już powinien wiedzieć kredytobiorca. Przede wszystkim trzeba mierzyć siły na zamiary, a nie oglądać się na sąsiada, który jeździ nowym fyndem, albo słuchać niebieskich oczu w krótkiej mini,które doradzają jak to lepiej od razu wziąć większy kredyt.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

firma która mi winna za słomę powiedziała, że nie ma kasy żeby zapłacić za towar , pytam dlaczego biorą skoro nie płacą, a oni na to, że tak wyszło 😂

Ciąć i w ziemię wszystko, i niedługo prosić będą. A ty powiesz pierw kasa potem towar😁

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
slawek74 napisał:

pod pieczarki poszlo ?

podobno na brykiet czy pellet

GRZES1545 napisał:

3 minuty temu, Uziu92 napisał:

firma która mi winna za słomę powiedziała, że nie ma kasy żeby zapłacić za towar , pytam dlaczego biorą skoro nie płacą, a oni na to, że tak wyszło 😂

Ciąć i w ziemię wszystko, i niedługo prosić będą. A ty powiesz pierw kasa potem towar😁

Nie uja już nigdy nic na przelew takim firmom nie oddam, albo kasa do ręki od razu na polu za towar albo przelew z góry na konto i dopiero załadunek, żadnych sentymentów.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v