Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo nie rozumiem po co sobie życie utrudniać? Nie prościej żyć tak jak się chce? Tym bardziej, że nikomu krzywdy nie robisz i tych teoretycznych grzechów nie popełniasz. Dla mnie to wszystko nie spina się w logiczną dla mnie całość.

Spina się spina, ale z tym.

W niedzielę i święta nakazane uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymać się od prac niekoniecznych.
Przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty.
Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym, przyjąć Komunię Świętą.
Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach.
Troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła.

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Jeśli chcesz o tym dyskutować, poczytaj historię kościoła katolickiego , kiedy powstawały jakie nakazy i zakazy oraz, dlaczego je wprowadzano. Potem możemy przystąpić do dyskusji

Przez prawie 500 lat w początkach kościoła każdy ochrzczony mógł sprawować ofiarę eucharystyczną i sakrament chrztu czy pogrzeb. Wraz z upanstwowieniem religii powstał "stan kapłański" do kontrolowania społeczeństwa. On nie jest nikomu potrzeby z punktu widzenia wiary,  służy tylko do osiągania korzyści materialnych przez pewien krąg osób, który rości sobie do tego prawo.

Stopniowo ograniczano wszelkie mozliwości i przynależne prawa wiernych, ale podpowiem ci, że nadal możesz w potrzebie ochrzcić innego wiernego, jeśli sam jesteś ochrzczony, i nie jest do tego wymagane nic innego, sam fakt przyjęcia do wspólnoty wiernych (nie mylić z kościołem) jest wystarczający, jesli świadomie i wobec świadków się Boga nie wyrzekłeś. Można także odprawić rytuał pogrzebowy.

Myślę,  że w ciągu maksymalnie kilkudziesięciu lat albo wrócimy do korzeni chrześcijaństwa, albo kościół, w tym katolicki, pozostanie tylko niszową sektą w społeczeństwie

Nie chcę ciągnąć tematu bo wyjdę na nawiedzonego a znam smak alkoholu też od jabola po wódkę, to dalej nie będę pisał czym to grozi :).

Ty mi powiedz lepiej na dzisiaj za 3 czy 4 tys. jaki można komputer stacjonarny złożyć ? Zastosowanie multimedia, może gry. Wypadłem z obiegu a może by coś zmienił w przyszłości.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ciemność może być niedługo 🙊 

Mogę Cię skontaktować z inteligentnym księdzem który żadnych pytań się nie boi i na każde odpowie 🤔

Węgla braknie ? Toż ja mam braki do wiosny.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Spina się spina, ale z tym.

W niedzielę i święta nakazane uczestniczyć we Mszy świętej i powstrzymać się od prac niekoniecznych.
Przynajmniej raz w roku przystąpić do sakramentu pokuty.
Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym, przyjąć Komunię Świętą.
Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach.
Troszczyć się o potrzeby wspólnoty Kościoła.

Ale to są przykazania wynikające z potrzeb stanu duchownego, w celu zachowania ich status quo, głownie finansowego, a nie wynikające z Pisma Świętego

To ostatnie jest naturalne, przy czym jako wspólnotę koscioła należy przede wszystkim traktować innych współwiernych jak i niewierzących, wynika to z samej nauki Chrystusa

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

A takie tam narazie mało istotne sprawy. Wygląda to tak że jak wiesz o czym wcześniej niż inni i powiesz to uznawany w tym kregu jesteś za debila, jednak jak przypomnisz tym osobom że takie coś mówiłeś wcześniej i wiedziałeś o tym to tylko "Łe czemu wcześniej nie powiedziałeś, nie pamiętamy". Wcześniej wspominałem ze coś się kroi na jesień i przełom roku, teraz sprawę przemilczę. 

A mam pytanie, na kogo głosowali byście gdyby wybory miały się odbyć w tym roku? 🤔

Napisz , ciekawy jestem o czym mówisz . 

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie idę

ale jakaś przepowiednia?

Żadna przepowiednia, pewne treści. Czemu nie chcesz iść na wybory? Przecież to od nas zależy kto będzie rządził. Lepiej solidarnie narzekac tak jak po poprzednich wyborach? 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Ty mi powiedz lepiej na dzisiaj za 3 czy 4 tys. jaki można komputer stacjonarny złożyć ? Zastosowanie multimedia, może gry. Wypadłem z obiegu a może by coś zmienił w przyszłości.

ciężko coś sensownego, lepiej w tej cenie laptoka kupic i duży monitor, klawiaturę

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Żadna przepowiednia, pewne treści. Czemu nie chcesz iść na wybory? Przecież to od nas zależy kto będzie rządził. Lepiej solidarnie narzekac tak jak po poprzednich wyborach? 

nie odpowiadają mi żadni z obecnych.

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

A mam pytanie, na kogo głosowali byście gdyby wybory miały się odbyć w tym roku? 🤔

Mam swój typ, jeżeli się nic nie zmieni to na tych co ostatnio. Na razie robią szum w cyrku 😛.

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Na nikogo. Wszystko jedno ścierwo.

4 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie idę

ale jakaś przepowiednia?

Tym sposobem to się prędko w tym kraju nic nie zmieni.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Ale to są przykazania wynikające z potrzeb stanu duchownego, w celu zachowania ich status quo, głownie finansowego, a nie wynikające z Pisma Świętego

Przecież rozmawiając o "chodzeniu do kościoła, uczestniczeniu w liturgii, słuchaniu nauki biskupów" cały czas obracamy się w kręgu przykazań kościelnych. Moc nauczania dana kapłanom i moc odpuszczania grzechów to jeden obręb. Jak maja nauczać czy udzielać rozgrzeszenia, kiedy delikwent nie pojawi się u nich osobiście?

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

Tym sposobem to się prędko w tym kraju nic nie zmieni.

głosowałem na pis. mnie zawiedli. platwusy mi nie odpowiadają. mam głosować jedynie dlatego że tak trzeba?

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Przecież rozmawiając o "chodzeniu do kościoła, uczestniczeniu w liturgii, słuchaniu nauki biskupów" cały czas obracamy się w kręgu przykazań kościelnych. Noc nauczania dana kapłanom i moc odpuszczania grzechów to jeden obręb. Jak maja nauczać czy udzielać rozgrzeszenia, kiedy delikwent nie pojawi się u nich osobiście?

Przeciez pisze o tym samym. A jak już się pojawi, to  szczodrze wynagrodzi za "odpuszczenie". Kiedyś nawet funkcjonowały "odpusty na okaziciela" , żeby księża lepiej mogli zarabiać. Dziś to by chętnie prywrócili, bo COVID

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

To żart był. Przecież worki to groszowe sprawy. Kupię se jak będzie trzeba.

Kurła a już myślałem ,że mnie wybawisz przynajmniej od części tego kłopotu 🙉

Pokaż jednak co tam masz skoro tak piszesz. Może być priv, a jeśli tu to chociaż mnie oznacz zebym nie przegapił.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

głosowałem na pis. mnie zawiedli. platwusy mi nie odpowiadają. mam głosować jedynie dlatego że tak trzeba?

Moze czas założyć partie AF🤔

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

A jak już się pojawi, to  szczodrze wynagrodzi za "odpuszczenie".

Kwestia indywidualna. No i może uspokojenia sumienia. Ale ja takich problemów nie mam, bo sumienia nie posiadam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v