Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mercator to jest taka niemiecka Vistula, wo co pisze, miałem to przez długie lata. jedyne co to silnik mercedesa pancerny i niezniszczalny, ale reszta.... nie bierz tego. jak już co to jakiegoś dominatora.

Opublikowano
13 godzin temu, tomek1974 napisał:

co mnie denerwuje w merkatorach to napęd młocarni na dwa paski to bardzo zły pomysł ,reszta kombajnu niczego sobie 

Co ci przeszkadza ten napęd na dwa pasy moim  zdaniem jest to dosyć udane

ja bym wolał mercatora ale z silnikiem Mercedesa możesz mieć problem ze znalezieniem dobrego modelu heder w bizonie jest większy ale przez to wolniej jedzie i na jedno wychodzi  jeżeli chodzi o młocarnie to jest ona taka sama w obu modelach natomiast mercator ma większą powierzchnię sit  i to jest ważne bizon ma 2.92 m2 a mercator 3.15 m2 nie dużo  a jednak polecam szukać mercatora 75 bo ma jeszcze większe sito i wytrząsacze  przez co mniej zgubi co do części to do claasa będą  droższe ale wyremontujesz go raz a bizona będziesz co trochę robił co do części używanych to u mnie w okolicy jest kilku handlarzy co mają wszystko No i na internecie  jest sporo części  do nich. Ja mam mercatora 60 kosi około 50 hektarow rocznie i Nie narzekam kupił bym go drugi raz porównuje go z sąsiada bizonem z056

11 godzin temu, nunu85 napisał:

mercator to jest taka niemiecka Vistula, wo co pisze, miałem to przez długie lata. jedyne co to silnik mercedesa pancerny i niezniszczalny, ale reszta.... nie bierz tego. jak już co to jakiegoś dominatora.

A ja rozmawiałem 80 letnim gościem co miał dostęp do konstruowania prasy sipmy kostki w lublinie i mówił że przywiozły prasę z Niemiec bodajże welger  czy coś takiego i próbowały coś skopiować także nie wiem czy np. Z bizonem tak nie było gdy mercator był produkowany to w Polsce królowały Vistule.  A Vistuli do mercatora dużo brakuje

Opublikowano

A może kolega poszuka Donninborga D 3000 lub 4000 dobre a niedoceniane u nas i cena też nie duża.

Jak na mały areał to szkoda kupować i w żniwa wyglądać jak diabeł, bo zawsze coś się zepsuje, a szczególnie pierwsze sezony gdy sie nie zna maszyny

Opublikowano
14 minut temu, ma123 napisał:

A ja rozmawiałem 80 letnim gościem co miał dostęp do konstruowania prasy sipmy kostki w lublinie i mówił że przywiozły prasę z Niemiec bodajże welger  czy coś takiego i próbowały coś skopiować także nie wiem czy np. Z bizonem tak nie było gdy mercator był produkowany to w Polsce królowały Vistule.  A Vistuli do mercatora dużo brakuje

W 1974 roku zakupiono licencję na prasę wysokiego zgniotu Fahr HD350, którą produkowano w Polsce pod oznaczeniem Z-223. Następnie uruchomiono produkcję licencyjną nowszego modelu Fahr HD400, pod oznaczeniem Z-224.

Bizon Z-040 był wzorowany na kombajnie Clayson M133.  

Opublikowano

Każdy chwali swoje. Proponuję również rozejrzeć się za Nh serii 80xx. Osobiście użtkuje model 8040 z 86r od 7 sezonów. Obecnie kosi ok. 70-80ha. Gabarytowo porównywalny. wydajność u mnie to 1h na 1ha 6-7t zboża z sieczkarnią. Silnik 6 bez turbo Forda 118KM nawet nie zająknie. Jedynie co nie za duże sita więc trzeba być czujnym.

Opublikowano
44 minuty temu, ma123 napisał:

A to nowina o której prawie każdy wie. @bergman31 dobrze napisał - zakupiono licencję co było bardzo częstym zjawiskiem w czasach komuny i nikt się z tym  nie krył.  Obecnie też często tak bywa, że więksi producenci wymieniają się licencjami i nie mówię tu o szopkowych partaczach "masz-ach" którzy robią kopie zachodnich sprzętów na słabej jakości stali.

Opublikowano
6 godzin temu, ma123 napisał:

Vistula powstała na bazie licencji Rosyjskiego kombajnu , który z kolei był kopią kombajnu International Harvester.  Pierwszy  Bizon Z 040 powstł na bazie kombajnu Clayson. Nastepnie dołożono jeden  klawisz , poszerzono  młocarnię i tym samy powstał bardziej wydajny Z050.

21 godzin temu, farmer_89 napisał:

Witam, co bardziej doradzacie zakup bizona czy mercatora 60?,

Zwiększ budżet i zastanów się nad zakupem Dominatora 66 lub 76 . Maszyny poprawione w stosunku  do modeli 80, 85 a o niewiele mniejszej wydajności .Ze wzgledu na mniejsze obciążenie podzespołów - mniej awaryjne. Bizon to -trochę  słaby silnik , względnie mała powierzchnia sit , brak zwolnic itd.

Zakup kombajnu trzeba przemyśleć , bo to zakup na lata i może się też bardzo szybko zwrócić .

Opublikowano
koordynator napisał:

Każdy chwali swoje. Proponuję również rozejrzeć się za Nh serii 80xx. Osobiście użtkuje model 8040 z 86r od 7 sezonów. Obecnie kosi ok. 70-80ha. Gabarytowo porównywalny. wydajność u mnie to 1h na 1ha 6-7t zboża z sieczkarnią. Silnik 6 bez turbo Forda 118KM nawet nie zająknie. Jedynie co nie za duże sita więc trzeba być czujnym.

tylko w nh w tych modelach nie ma zwolnic polosie wchodza prosto ze skrzyni w kola i bywa ze czesto sie ukrecaja, jezeli chodzi o silniki forda brakuje do nich juz czesci do generalnych remontow. a tak po za tym reszta ok

"Zwiększ budżet i zastanów się nad zakupem Dominatora 66 lub 76 . Maszyny poprawione w stosunku  do modeli 80, 85 a o niewiele mniejszej wydajności " latwo sie mowi z boku zwieksz budzet ale czesto to nie takie latwe