Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, hubertuss napisał:

Serio uważasz, że tego zabytka jakiś niemiaszka do końca serwisował? Bo ja uważam, że jak wiedział, że chce sprzedać lub kończyć gospodarkę bo stary to też jechał byle jechać w pole. Wybulisz kasę za ładny lakier o ile ori i też trzeba to i tamto wymieniać. Za jak pisali 10 czy 15 więcej kupisz coś lepszego. Kumpel jd sprzedawał przed żniwami z tą okrągłą kabiną za czterdzieści parę. Modelu nie pamiętam jakiś 4 klawiszowy 1055 czy coś. W całkiem ładnym stanie blacharskim jeśli o tym mówimy a i na chodzie był.

https://www.olx.pl/d/oferta/kombajn-zbozowy-claas-dominator-58-sita3d-hydrauliczna-rura-z-niemiec-CID757-IDKMR4f.html#3973834238;promoted

Kolejny oszołom. Jeszcze z 10 lat go odmłodził.

https://www.olx.pl/d/oferta/claas-mercator-75-CID757-IDKUBi5.html#93a015deb4;promoted

Uważam że tak samo wiedzial co robi , a jak przyszedl do Pl zostal troche podrobiony i eksploatowany do szpiku . potem po 5-10 latach total zlom bez rokowan'.

A taki z zachodu moze'miec rokowania . 

Odmladzanie to standrart 

Opublikowano (edytowane)

Z tym odmładzaniem to śmiech na sali, jak można się podniecać ile stary kombajn zbożowy ma lat? 1980 czy 85 - nie no spoko ładniej wygląda, gorzej jak się przeliczy na lata i wyjdzie że ma 41 lat zamiast 36 :P

Albo kup Bizona na pewno będzie młodszy - tylko 30 lat :P

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Ja w tym roku też chcę kupić E 516 i remont mnie nie przeraża. Kwestia podejscia byle silnik był zdrowy a resztę się zrobi. Punkt widzenia od punktu siedzenia zależy. 

Opublikowano

Mnie pasuje i takiego kupie. Może być 516 może być 516B ale nie 517.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ja w tym roku też chcę kupić E 516 i remont mnie nie przeraża. Kwestia podejscia byle silnik był zdrowy a resztę się zrobi. Punkt widzenia od punktu siedzenia zależy. 

Dokladnie , 

Ja akurat nie wyznaje zasady kup i zrob . na przykladzie traktorow mam swoje doswiadczenia . 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Tomek. Nie takie rzeczy doprowadzałem do ładu choć wielu mówiło daj sobie spokój. 

Opublikowano

Jeśli zakupił większy kombajn to znaczy że ten nie wyrabia czytaj miał co robić. Trzeba by był obejrzeć. 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, massey235 napisał:

seria x6 za  50tys ??? Ogladałem takiego cienia , w tych pieniadzach wiosną , od razu rozebrac go do ramy zweryfikowac wymienic co trzeba i wtedy może może . O ile silnik nie bedzie strajkował 

Edytowane przez V12
Opublikowano
47 minut temu, marcin19071980 napisał:

Jeśli zakupił większy kombajn to znaczy że ten nie wyrabia czytaj miał co robić. Trzeba by był obejrzeć. 

Każdy kilkudziesięcio letni kombajn miał co robić. Nie łudź się, że ktoś kupił trzymał 40 czy więcej lat by tylko do kościoła jeździć lub kosić parę ha. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No to to ja wiem. Ale niektóre są eksploatowane gróbo ponad miarę przykład mam tu blisko siebie. Dokładnie taki jak ten z ogłoszenia  kosi 410ha + z50 kukurydzy i jest zaj..... na amen ale w farbie wygląda naprawdę lux w tym roku już padł i kupili jakiegoś John Deera.Jest gdzieś wystawiony ale jeszcze nie znalazłem w każdym razie klijnci się kręcą. Mój kombajn kosi 10ha na rok i to razem z usługami.Ma 1647mth od 1973roku.A zakup drugiego jest moja fanaberją a nie koniecznoscia. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

O, i rozsądna propozycja. 

Edytowane przez Gość
Literówki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Może poszukaj coś z  NH 1530 lub 1540, posiadam ten drugi model i od siebie mogę polecić, cierpliwa i prosta maszyna...

20200808_091710.jpg

Ja takich szukalem , ale nie trafilem , byl wzgledny 1530 . ale brak sieczkarni , cena i no i troche ten ford mnie zniechecil . 

Jaki masz silnik?? , najlepszy byl deutz brak chlodnicy w tak leciwych sprzetach to wielka zaleta

4 minuty temu, akmaly napisał:

Mimo wszystko i tak wolałbym coś z claasa 

Tylko ze Claas to j**ane ciezkie kola pasowe na klinach jak jest pech to sam diabel trzyma takie kolo pasowe na osi

Wszystie sa dobre .jak nie sa to zdrutowane trupy 

Edytowane przez V12
Opublikowano

Myślę że claas najbardziej popularny co za tym idzie części bardziej dostępne nawet z dawców w mojej okolicy do mercatorów jest sporo szrot mam ok 35 km od domu i nawet nowe części mają a większość to właśnie merki jd czy nh żadkość