Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Siadl mi silnik w 8045. Szykuje sie kapitalka i mam pytanie- za remont powiedzieli mi 6 tyś. minimum. Zastanawiam sie nad sprzedażą silnika na czesci i zakupem uzywanego od motopompy. Widzislem oferte za 6,5 tyś od pana z Gniezna. Mial ktos z nim do czynienia? Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Kiedyś kupiłem w okolicy Gniezna nie pamiętam miejscowosci  bo to było z 10  lay wstecz ( w takich starych po PGR rowskich budynkach ) silnik do U 1014 miał być z agregatu wojskowego  , wymyty wycacany , pierwsze co musiałem robić to remont . Z mojego doświadczenia odradzam

Opublikowano

wszysto zalezy od tego jak byl serwisowany i czy w ogole,ile razy wroku byl odpalany,czy wiemieniano olej i filtry, gdy zrobisz remont to bedziesz mniej wiecej wiedzial co masz ,tutaj to loteria, chyba ze w cenie zlomu uzytkowego.

• Thanks 1
Opublikowano

Mój nie kopci cisnienie ma 4 atm. A olejem i paliwem żyga z kolektora po calym bloku.... Fajnie byloby na wymiane po regeneracji. Mialem tak w 60-tce i juz 24 lata chodzi bez remontu

Opublikowano

Remont moim zdaniem.

Podkładka pod sprężynkę i klient z zegarem zobaczy na nim takie ciśnienie jakiego oczekuje  :D

Opublikowano

Jak gniazdo i kulka nie wygniecione to pomoże, a gniazdo zawsze można dotrzeć a kulkę wymienić.

Opublikowano
3 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Jak gniazdo i kulka nie wygniecione to pomoże,

zacznij myśleć,co ci kulka i gniazdo pomoże jak olej ucieknie luzami na wale korbowym i wałku rozrządu.Kulka i gniazdo to nie jedyna droga gdzie może uciekać olej

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, jacus napisał:

...gdy zrobisz remont to bedziesz mniej wiecej wiedzial co masz ,tutaj to loteria, chyba ze w cenie zlomu uzytkowego.

Jak dla siebie to jest złota podpowiedź. Za 6000 złotych zastanawiasz się czy robić remont. A chcesz kupić za 6 500 złotych coś o czym nic nie wiesz, jaki jest tego stan. Ja, na Twoim miejscu zrobił był remont i wiedział że mam silnik w pełni sprawny i nie bawił się w ciuciubabkę. Tak też sugeruję ci kolega " Jacus".

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

na zimnym tak,na rozgrzanym oleju i 10 podkładek nie pomoże

Panie wtedy się przekładniowym zalewa, pomaga. Sprawdzone.

• Confused 1
Opublikowano

Znajomemu kulał już silnik w  360. Mówię idzie zima zrób sobie na spokojnie remont sam albo nawet w jakimś zaufanym zakładzie. Podpowiedź olał - przyszła wiosna zawór się urwał dziura w tłoku. Decyzja o zakupie drugiego silnika. Kupili za 4 tysie niby malina z dobrym ciśnieniem(na zimnym oczywiście bo kto go dogrzeje jak wyjęty). Miałem okazje zakładać ten nowy, wsadziłem odpaliłem, pochodził i pokazała sie woda. Ściągam głowicę na prośbę właściciela, a nawet dwie. Patrzę, a tam rysa między drugą, a trzecią tuleją.

Morał taki, że wysrał 4 tysie za silnik, przekładka po znajomości po kosztach, ale z kosztami pobocznymi spokojnie wyszło 5 tysi i ma silnik z pęknięciem i to w trefnym miejscu. To już swój miał lepszy bo za pompą miał tylko pęknięcie. Lepiej zrobić swój moim zdaniem. 

• Like 1
Opublikowano

Skoro remont kosztuje przynajmniej 6 tys, a niby dobry silnik 6,5 to coś jest nie tak. Lepiej zrobić remont i się wie co jest. Raz kupiłem silnik do zetora 7211 niby było wszystko dobrze, ale w ciężkiej robocie wydmuchało uszczelkę, a po rozebraniu okazało się jest rysa/pęknieceie na bloku, podklejone silikonem. Handlarze rozbierają stare ciągniki na części, coś odpicują, ewentualnie przemalują na zielono i twierdzą że z agregatu. Tak samo jest z oddawaniem pompy do regenaracji na wymianę. Niegdy nie oddawać swojej pompy na wymianę!

Opublikowano

Znajomemu w MTZ 82 po raz trzeci pękł wał korbowy. Remont silnika kosztować miał około 6-7tyś. zł. Fabrycznie nowy, kompletny silnik kosztuje około 16tyś. zł. Dla świętego spokoju, kupił nowy.

Opublikowano
10 godzin temu, witejus napisał:

zacznij myśleć,co ci kulka i gniazdo pomoże jak olej ucieknie luzami na wale korbowym i wałku rozrządu.Kulka i gniazdo to nie jedyna droga gdzie może uciekać olej

W pupie był i g... Widział 😊

Opublikowano (edytowane)

Zetor 8045, Panowie jakie powinno być ciśnienie w silniku po remoncie ? Robiłem remont silnika i teraz jest 3,5 bar na wolnych obrotach na dużych 5,5 bar, jedyne czego nie zmieniłem to pompy bo mechanik twierdził że dobra ale teraz i tak trzeba będzie niedługo olej zmienić więc chyba jeszcze miskę odkręce i zmienię dla świętego spokoju.  Pozdrawiam 

Edytowane przez toreto
Dopisanie tekstu
Opublikowano

Mówisz ? To już sam nie wiem, a cisnienie niby na rozgrzanym ale to takie rozgrzanie na postoju więc ten olej może nie jest rozgrzany jak być powinien 😉