Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tyle mam ile ma,ile wskazuje metryka/pesel :rolleyes: a mam nie jeden zawód już,pracuje i nie narzekam.pokończyć szkół powiadasz?jak nie skończyli to niech nienarzekają albo mogli rodzice od 18.roku ubezpieczyć ich w KRUS,jest tez wyjście nie czatowac na wszelkie dotacje bez kwalifikacji

Opublikowano (edytowane)

tyle mam ile ma,ile wskazuje metryka/pesel :rolleyes: a mam nie jeden zawód już,pracuje i nie narzekam.pokończyć szkół powiadasz?jak nie skończyli to niech nienarzekają albo mogli rodzice od 18.roku ubezpieczyć ich w KRUS,jest tez wyjście nie czatowac na wszelkie dotacje bez kwalifikacji

Może nie każdy w wieku 15/16 lat wybierając szkołę średnią myślał aby zostać zapalonym rolnikiem. Wielu ludzi z innym wykształceniem sytuacja zmusiła prawdopodobnie do pozostania na wsi. Poprostu jeśli jest okazja, to czemu z niej nie skorzystać. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Większość pewnie czekała kilka lat na MR, aby zrealizować swoje plany, a nie jak to piszesz czatowała na wszelkie dotacje....

Edytowane przez danmag
Opublikowano

Co do dzierzawy ja to tak rozumiem.

Moze byc zawarta w postaci aktu notarialnego albo przez urzad gminy i musi byc zawarta na 10 lat.

Do obliczeń bierzemy pod uwagę dane tych działek ewidencyjnych, które są przedmiotem:

• własności;
  • użytkowania wieczystego;
  • dzierżawy z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego, jeżeli umowa dzierżawy została zawarta na czas nieoznaczony lub na okres co najmniej 5 lat, jednak nie krótszy niż do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pomocy;
  • dzierżawy od podmiotów innych niż wymienione w pkt 3, jeżeli umowa dzierżawy została zawarta:
    • w formie aktu notarialnego albo ma datę pewną,
    • na okres co najmniej 10 lat.

Opublikowano (edytowane)

Odpowie mi ktos na jakie maszyny mozna wydawac kase z mlodego jesli bede mial tylko ziemie na siebie ///////////////?????????????????????????????????????????????????????????//

Kasę można wydawać na co się chce, aby tylko maszyny nie było starsze niż 5 lat

Ktoś sam robi ten biznesplan na młodego rolnika ?

ja sam robię choć łatwo nie jest, ale jak mam jakieś niejasności to dzwonię do agencji i oni mi pomagają

mam tyle samo ziemi do przepisania co Ty (bo razem z dzierżawami to ponad 20- ale bez możliwości 10letnich niestety) i też jestem z mazowieckiego. Jak liczyłam to za ziemię coś ok 11,5 będzie a bezrobocie 4,64. Razem prawie 16 punktów powinno być.

Oni to wszystko przeliczają. Ilość koni mechanicznych w traktorze też Ci dopasują do areału. Właśnie ja też mam kłopot, bo za 70 000 chciałam kupić maszyny nowe a do tych 30 000 dołożyć i kupić traktor jakiś około 90 KM. I zastanawiam się czy będę mogła kupić te maszyny skoro na obecną chwilę nie mam odpowiedniego ciągnika... Czarna magia :D

Ja też tak chcę zrobić, tylko liczę jeszcze, że w przyszłym roku uda mi się skorzystać z modernizacji i kupić wszystko razem. W Twoim przypadku zrobiłbym tak: na wydanie premii masz 3 lata, więc najpierw kup traktor, a później sprzęty. W biznes planie możesz wpisać zakresy kupowanego sprzętu np. siewnik od 2,5 do 3m i nikt już się nie będzie czepiał

Edytowane przez czyzyk85
Opublikowano

Ja będę sam pisał. Zapytałem z ciekawości w biurze gdzie piszą wnioski, 2000zł !!!! Za wypełnienie kilku stron. I do tego trzeba wpisać się w kolejkę po 15. maja. Jest to wyjście dla bardzo bardzo leniwych. Tylko kto później ziemie będzie uprawiał, jak komuś nie chcę się zgłębić tematu i napisać samemu??

Opublikowano

u nas biora 1000zl za biznesplan ;) to jescze idzie dac tylke;)

a jesli chodzi o dobor maszyn to podobno wedlug tych kryteriow jest przydzielane podobnych jak na modernizacje. zalamuje mnie to troszke ale zobaczymy ;P kolega w poprzednim naborze ubiegal sie o rozrzutnik do obornika 10t, ale mial przepisane tylko 16ha i kilkanascie opasow, to mu powiedzili ze przysluguje mu 2,5t polski jednosiowy ;D to zmienil biznesplan na zakup ziemi...

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/126_dzialanie/formularz_wniosku_o_przyznanie_pomocy/eksp_pt_zasady_dob_maszyn/Zasady_doboru_maszyn_rolniczych_2008_.pdf

Ale jak to jest w praktyce przyznawane to niewiem, czy do ciagnikow jakie sie ma czy do ziemi, nie mam pojecie :) w agencji mi powiedzili ze wlasnie wedlug tego linku co podalem, ale jakby ktos cos wiedzial wiecej to z gory dzieki za pomoc ;)

Opublikowano

jak według tego linku by było przyznawane to ja chyba rezygnuję z prowu bo tu jest jeden wielki nonsens, wychodzi na to że już mam sprzęt większy niż powinienem, osobę która to napisała śmiało mogę nazwać kretynem i nie jest to obraza a stan faktyczny, wychodzi na to że mogę kupić pług 3 skibowy, tylko po co jak mam 4, ciągnik największy też większy od max, w roku wywożę około 300-400 tys gnojowicy, polecają mi na to beczkowóz 3 tys, a pole oddalone około 3km po drogach polnych (zaniedbanych), stek bzdur nijak mających się do zapotrzebowania na sprzęt, wychodzi na to że w moim przypadku nawet nie warto sobie du*y zawracać prow-em

Opublikowano

Kasę można wydawać na co się chce, aby tylko maszyny nie było starsze niż 5 lat

ja sam robię choć łatwo nie jest, ale jak mam jakieś niejasności to dzwonię do agencji i oni mi pomagają

Ja też tak chcę zrobić, tylko liczę jeszcze, że w przyszłym roku uda mi się skorzystać z modernizacji i kupić wszystko razem. W Twoim przypadku zrobiłbym tak: na wydanie premii masz 3 lata, więc najpierw kup traktor, a później sprzęty. W biznes planie możesz wpisać zakresy kupowanego sprzętu np. siewnik od 2,5 do 3m i nikt już się nie będzie czepiał

Przecież trzeba wydać to na nowy sprzęt. Używane nie wchodzą w grę. Tak nam mówili na spotkaniu w ODRze. A ja akurat nie mam ochoty specjalnej kupować nowego traktoru. :/

Opublikowano

Ja wczoraj czytałem te zasady doboru maszyn to mi kopara opadła dosłownie. Ale spokojnie, myślę że nie są aż tak restrykcyjni ;) tak jak kolega mówi dobra argumentacja i się uda... Ja chcę wziąć rozrzutnik 8 t tandem, a wychodzi że nie załapię się nawet na 6 t, gdzie rocznie mam ponad 350 t obornika a niedługo zwiększy się do ponad 600 t i to mam nadzieję będzie dobrym argumentem :lol:

Ta punktacja w dalszym ciągu jest niesprawiedliwa i wręcz idiotyczna bo nie wliczana jest prod. zwierzęca ;[ Dajmy na to gospodarstwo nastawione na prod. roślinną bez prod. zwierzęcej młody ma na siebie 30 ha i on dostanie rozrzutnik pewnie grubo ponad 10 t, a mi nie dadzą bo brakuje ha :ph34r: co ma piernik do wiatraka???

Opublikowano

Od każdej decyzji możesz się odwołać - ja tak zrobiłem z ładowarką kołową, której używam do przeładunku skrzyniopalet na plantacji. Agencja odrzuciła mi ją argumentując że taki sprzęt przysługuje od 50ha, mimo że to najmniejszy model ładowarki Volvo :P odwołałem się, napisałem uzasadnienie, rozpisałem dlaczego mniejszy sprzęt się nie nada i przeszło ;) Po prostu duża cześć urzędasów zza biurka nigdy nie widziała pola czy krowy, więc trzymają się ściśle ministerialnych wytycznych, ale jak powalczysz o swoje to da się coś ugrać i z nimi ;)

Opublikowano

Też piszę sobie sam biznesplan, to raptem kilka stron i trochę szkoda kasy skoro można posiedzieć te parę godzin samemu i wszystko ogarnąć. Jedyny problem będę miał z ostatnią stroną z tymi nadwyżkami bezpośrednimi, bo jeszcze nie wiem dokładnie o co tam chodzi. A z tymi z ODR'u to prawda co piszecie. Kumpel składał wniosek na MR w naborze w 2011 roku, biznesplan i wniosek uzupełniał mu główny kierownik ODR'u, którego wszyscy znają. Zanosi wniosek do agencji a tam babka złapała się za głowę i mówi: "Panie, kto Panu to uzupełniał?" :D

Opublikowano

panowie co musi mieć maszyna nie starsza niż 5 lat?

musze znać jej dokładną nazwę i rok produkcji?

od kogo ją kupie też już muszę wiedzieć? poratuje ktoś?

słyszałem ze maszyna musi miec jakiś kod to prawda?

Opublikowano (edytowane)

Również wypełniam sam biznesplan i zatrzymałem się na tabeli 6. Wie ktoś gdzie jest ta lista rozwijalna dotycząca makroregionu ? Oczywiście mowa o wersji elektronicznej ;)

mlodyhef nadwyżki wypełniasz tylko w przypadku gdy uprawiasz inną produkcję niż te podane w tabelach z pkt 6.

PS. jeszcze pytanie dotyczące strony " 3.a Obroty stad ". Doczytałem się w instrukcji, że należy wypełnić tabele w sytuacji gdy występują znaczne wahania pogłowia zwierząt w ciągu roku. Jak ma się do tego produkcja opasów ? Może w tym przypadku tabele zostawiamy w " spokoju " ? :D

Edytowane przez andrewk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v