Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku lat nie sieję  już rzepaku  ale kiedyś  10 lat temu w naszym regionie  pokosówka [ kosiarka  Fortschitt ]   była bardzo modna  bywało że rzepak na początku lipca woziło się na skup. Rzepak ścięty pokosówką wcale nie leżał na ziemi   był wysoko ścięty i wyglądał  jak  postawiony w 2011 r było 2 tygodnie słoty  po ścięciu i nic mu nie było porósł tylko tam gdzie był przyduszony kosiarką na nawrotach  trochę się go usypało  bo przez 10 następnych lat odznaczali się  pokosy w fasoli.

Opublikowano
23 godziny temu, Jurek87 napisał:

Chlopy piszcie o cenach ,a zbior to juz kwestia bardzo wielu czynnikow , ja kosze bez stołu tylko z boczną kosą :)

Przy słabym rzepaku taki omłot można jeszcze ryzykować , ale przy plonie 4+ , to strat jest nawet 500 kg. To za te straty można nająć kombajn na 3 ha . Z 4 lata temu oglądałem jak robili porównanie bez stołu i że stołem , z podłączonymi kamerami  i w zwolnionym tempie , ładnie było widać ile rzepaku leci na ziemię . Nawet ten co już znajdował się w hederze , to był z powrotem wyrzucany przez ślimak . Ogólnie to nie polecam koszenia bez stołu . 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja w 13 roku miałem do koszenia pierwszy rzepak tylko 3 ha i już kupiłem stół taki za 2100zł do bizona i już było ok,potem kupiłem w 17 stół kowalskiego i kosiłem nim 2 lata i to była bajka, w 18 kupiłem kombajn, a te 2 stoły sprzedałem za tyle za ile kupiłem, więc wg mnie nie ma co się zastanawiać z zakupem.

Ja wczoraj do północy desykowałem połowę zachwaszczonych i nierównych rzepaków, a z rana pojechałem na drugą połowę w celu lustracji i mega zdziwienie himalaja CL siana po rzepaku orkowo naturalnie w 90% zaschnięta, zbadałem wilgotność, a tu 6,1% na moim i 6,9% na brata wilgotnościomierzu i ogólnie rzepaki po rzepaku naturalnie dojdą i to już niedługo, ciekawe dlaczego? LLE

Opublikowano
9 minut temu, robi57362 napisał:

to na końcu to pytanie retoryczne?czy faktycznie nie wiesz? grzyb je zjadł . U mnie nigdy nie bylo rzepaku ochrona z najwyższej półki a i tak dosyć mocne pozazenia

ten sam powiat

Jeśli ten sam powiat to zapraszam na oględziny plantacji i ocenę pytania retorycznego "grzyb go zjadł" mogę wysłać pinezkę google maps. działka 5,3ha, a po lewej raps w strip tilllu, a po prawej w bezorce  (oba desykowane dwóch innych rolników) i wydaje mi się że właśnie im grzyb zjadł, a u mnie złocisty kolor łanu, zresztą jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie scierniska, bo pewnie koło wtorku go wykoszę.

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem że znajomym, to okolice Kłodawy skup 2200zl/t

Opublikowano
45 minut temu, lolq1660 napisał:

Kupiłem dwa ale h*je nie chcą postawić

W jakiej firmie kupiłeś? Bo ja też 2 kupiłem w firmie Agos i też się wypieli i oddali kasę bo rzekomo niemaja blachy. A wiadomo że chodzi o cenę .

Opublikowano

Jak stal poszła 2x do góry to co im się dziwicie, a z problemem blach nie wymyślają bo są problemy, kto nic ostatnio nie robi ze stalą to sie słabo orientuje.. ja myślę że biny teraz te 2x do góry pójdą więc nie wiem czy się tak zwrócą  w sezon. Ja zmodernizowałem starą obore, wywalilem strop i mam 220m2 na 4m wysoko.. ale teraz już bym dachu nie zrobił przy tych cenach

• Haha 1
Opublikowano
skywalker89 napisał:

Jak stal poszła 2x do góry to co im się dziwicie, a z problemem blach nie wymyślają bo są problemy, kto nic ostatnio nie robi ze stalą to sie słabo orientuje.. ja myślę że biny teraz te 2x do góry pójdą więc nie wiem czy się tak zwrócą  w sezon. Ja zmodernizowałem starą obore, wywalilem strop i mam 220m2 na 4m wysoko.. ale teraz już bym dachu nie zrobił przy tych cenach

A 5 lat temu też był problem ze stalą bo nie kojarzę? Te 5lat temu kuzyn też miał z nimi problem(stawiali jak już kombajny po polu jeździły) gościu zapewniał że przez 5lat dużo się zmieniło a jak widać to nic, i przed podpisaniem umowy byłem informowany że ceny poszły do góry i na takie się zgodziłem a teraz to huj mnie obochodzi czy nie mają skąd wziąć albo za drogo bo jeżeli ja nie miałbym z czego zapłacić to nikt by się ze mną nie patyczkował

A i jeszcze odnośnie stali, zamawiałem blachę trapezową 3tyg temu i już zjeżdża

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lolq1660 napisał:

50zl metr t55 z filcem, bin robił mi ofertę miesiąc a później co do czego to termin realizacji 30lipiec

Jakaś tania ta blacha, u mnie z 2tyg temu jak chcialem blache na bramę to za byle co krzyczeli 48zl brutto za t18..

Zwlekali ale na żniwa byś miał postawione praktycznie, jeżeli już bez poslizgu bo fundamenty wcześniej byś ogarnął żeby zdąrzyło odparować.. ale dobra koniec dyskusji, temat o cenach rapsu, u mnie jeden bałer zawsze mówił że pierdzieli i nie pisze kontraktow tak w tym roku że szwagrem podpisali połowę zbioru po 2tys netto, patrząc co pogoda robi to coraz optymistyczniej będę czekał na cenę 2,5k netto w żniwa w moich ltm stronach..

Opublikowano

Lubelskie kiedy zaczynacie koszenie? Cena ładna tylko jakie plony będą? Pogoda kiepska pochmurno i chłodno rzepak nie schnie. jutro od miedzy i łąki chyba pojadę glifo bo chwasty wychodzą ponad łan a do koszenia ponad tydzień jeszcze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v