Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

A to z tego zdjęcia ile według ciebie jest obornika na hektar 30 ton? A i chyba nie rozumiesz tego 6 i 9 ton wiesz dlaczego sypała 9? Bo jej nie wyłożyło a ta z duza iloscia saletry moddus 2 razy jej nie utrzymał i wyłożyło na glebę w połowie czerwca ro ile miała dać plonu? A ta z małą ilościa saletry ustala i dala plon 9 ton ale ziemia u mnie ma mnustwo obornika i gnojowicy i odpowiednie ph i daje plony jak nalezy. Tu masz badanie gleby pod pszenicę 

Screenshot_20211208_113356.jpg

Te badania tym urządzeniem to o kant d*py, zbadał mi tym urządzeniem gość z azotów, wyszło tak jak u ciebie, dałem te same próby do stacji fosfor niski potas niski i pH 5.6

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, proxy8441 napisał:

przejeżdżałem tydzień temu koło Włocławka ale nic nie widzialem, moze z innej strony składują lub pod zadaszeniem 2800 brutto za saletrosan 30, drogo?

Z  drugiej   strony zakładu Wisła -  tak że raczej   tam  nie  przechowują  -  🤣   

Opublikowano
32 minuty temu, anusiak89 napisał:

Te badania tym urządzeniem to o kant d*py, zbadał mi tym urządzeniem gość z azotów, wyszło tak jak u ciebie, dałem te same próby do stacji fosfor niski potas niski i pH 5.6

A ja sprawdzałem że stacja i jest różnica ale niewielka. Trzeba tym skanerem sucha ziemię badać jak mokra lub pył to fałszuje 

Opublikowano

materiały budowlane też miały tylko drozec, a taniej jest i to znacznie. także i tutaj może nie za wiele w dół ale raczej wyżej już nie będzie. 

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Stanieje coś ktoś ma przecieki? Akurat latem prow wypadł do realizacji i cała kasa poszła na maszyny i teraz nie stać mnie na nawóz co ja mam zrobić?

Chyba zbyt dużo wyjść to nie masz, skoro kasy brak to cierpliwie czekać.

Opublikowano

Nie stanieje bo niby dlaczego? Kwoty CO2 w górę, godzinową stawka pracownika w górę, składniki fosfor i potas od nowego roku w wyższych cenach. Do tego zboza w rekordowych cenach... Na wiosne będzie niedobór azotów bo zagraniczne zakłady wstrzymały produkcję. No cóż @Mateusz1q : zaryzykuj i czekaj, może w kwietniu pęknie banka cenowa i zaoszczędzisz...

Opublikowano
45 minut temu, Mateusz1q napisał:

Stanieje coś ktoś ma przecieki? Akurat latem prow wypadł do realizacji i cała kasa poszła na maszyny i teraz nie stać mnie na nawóz co ja mam zrobić?

Przejść na ekologie

Opublikowano

Nikt nie powinien kupić tych nawozów i wszyscy by się opamiętali i zastanowili co dalej. Ale polski chłop jest ..... I nic się na to nie poradzi. Przyszłość rolnictwa bardzo mnie ciekawi jak to wszystko się dalej potoczy kto będzie na wozie, a kto będzie ten wóz pchał ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy na drugi rok cena pszenicy będzie 1300 zł jest taka szansa ? .

Jak tak to wiadomo ile można zainwestować by nie przeinwestować tonaż  pszenicy 6 ton z 1 ha .

Wedle ceny nawozu co już kupili po 2800 zł i przy zastosowaniu 500 kg na hektar saletry .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał:

Ten co nie ma pieniędzy nie kupi ,ten co ma kupi ,nie będzie się oglądał na innych ,bo zakłady azotowe straszą że na wiosnę w cale nawozów nie będzie.

Od straszenia to są duchy.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie , mnie rsm w sierpniu kosztował 27100 , a na chwilę obecną wyszłoby coś ok 65000zł , różnica ok 38 tysięcy na samochodzie rsm26 . I teraz jak tu liczyć koszty uprawy jak jeden będzie miał 3tys /ha , a drugi 5 -6tys /ha mimo że zastosują te same środki .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
8 godzin temu, Jakub667 napisał:

100 ton jednorazowo ??? Jak to mieszasz ? 

To  jest  rozdrobniona  słoma  z dodatkiem  torfu (troszkę  jakby  podgdnita )   , jak  rozrzucisz  to  dobrym  rozrzutnikiem   to  nawet  przy  200 tonach  na  hektar  porządna  talerzówka  da  radę  .  Są  pieczarkarnie  które  pozbywają  się  tego  za  darmo   tylko  pracownicy    co  to  ładują   kombinują   żeby  zarobić 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, michalcium napisał:

Dziś dojechał azot zamawiany pod koniec września data produkcji saletra 14.11 saletrzak 17.10 łącznie 23 tony za 49 tyś na dziś trzeba by za to dać ok 65 tyś a nawozu gromadka

20211208_154412.jpg

Ale piniedzow 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v