Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Rosja już co najmniej miesiąc temu zapowiedziała, że wstrzyma eksport nawózów do końca maja...  Tymczasem Polskie zakłady azotowe są w stanie wyprodukować w ciągu miesiąca tyle nawozu i ile zużywają polscy rolnicy przez cały rok. 

Nie w miesiąc tylko 2 miesiące. 

Dostępność pewnie będzie na wiosnę tylko będzie tak jak w czerwcu/lipcu że chcesz rsm a zaoferują Ci saletrę, chcesz polidap a dostaniesz superfosat jakiś. 

• Like 1
Opublikowano

Koledzy jak oceniacie podkład z pieczarek ? Warte to zachodu stosowania tego ? Bawi się ktoś w pozwolenia ze starostwa? Ile warto zapłacić za ten produkt bo różnie to wychodzi oraz czy świerzy towar czy przelasowany trochę , jestem z rejonu gdzie dosyć dużo jest pieczarkarni

Opublikowano
20 godzin temu, Agrest napisał:

Z tego co wczoraj pytałem przy pisaniu umowy to pszenica dwa tygodnie temu była max 1350, ale teoretycznie konsumpcja. Podpisałem 1260 , ale to paszówka z bardzo niską gęstością

Pszenżyto w szczycie miało 1150, podpisane 1130.

Nie wiem jak jęczmień , podpisałem 1060, ale mówią znajomi że to bardzo słaba oferta. 

Mocznik na sezon kupiony pk 1360, saletra 1400, rsm26 1250,  rsm32 1500 brutto. Więc nażekał nie będę.

No nie , co to się stało że u mnie pszenica paszowa 1300 , w kampolu 1310 🤔 ceny z wczoraj ale brutto 

Jaki to PK

Opublikowano
8 godzin temu, MaciejAgroKanzas napisał:

Koledzy jak oceniacie podkład z pieczarek ? Warte to zachodu stosowania tego ? Bawi się ktoś w pozwolenia ze starostwa? Ile warto zapłacić za ten produkt bo różnie to wychodzi oraz czy świerzy towar czy przelasowany trochę , jestem z rejonu gdzie dosyć dużo jest pieczarkarni

Towar dobry jak nic nie dasz to dobre i to, niestety żeby  był  efekt trzeba tego dowalić że 2 patelnie na ha bo to Lekkie jest. Ja kiedyś płaciłem za halę (12 rozrzutników 3.5t) 200 zł

Przelasowany jak masz to lepiej.

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

Co byś wolał zastosować na 1ha - 250kg polifoski 8 czy 30ton obornika bydlęcego?

przy dobrym płodozmianie i pozostawianiu słomy na polu polifoske .    obornik chyba też troche naprawia błędy plodozmianu 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

przy dobrym płodozmianie i pozostawianiu słomy na polu polifoske .    obornik chyba też troche naprawia błędy plodozmianu 

Ja dałem po 100 ton na ha pod pszenicę pod kukurydze na ziarno pójdzie 70 ton na reszte gnojowica i po kuku na ziarno na grubo zlane było gnojowica i zaorane. A wczoraj kupiony'' promocyjnie' ' azot mocznik 3500 saletra 2630 ceny brutto 

Opublikowano

Skoro na hektarze jest 30 tyś ton gleby w warstwie ornej to tych 100 ton mokrego podkładu nawet widać nie będzie.

Opublikowano

Zdecydowana większość osób albo celowo zawyża dawkę obornika lub nie zna realnej wagi ładunku na rozrzutniku. Przechwałki o jakże ogromnych ilościach nawozów naturalnych należy brać z dużym przymrużeniem oka 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał:

Zdecydowana większość osób albo celowo zawyża dawkę obornika lub nie zna realnej wagi ładunku na rozrzutniku. Przechwałki o jakże ogromnych ilościach nawozów naturalnych należy brać z dużym przymrużeniem oka 

No chyba na pełnym rozrzutniku 15 m3 jest 10 ton czy nie? 

17 minut temu, Jakub667 napisał:

100 ton jednorazowo ??? Jak to mieszasz ? 

Tak jednorazowo jak dobry rozrzutnik to mały znak jest na polu. na zdjęciu widać po lewej stronie bez obornika 

IMG_20211208_095407.jpg

Opublikowano

Jak zacząłem ważyć ile wchodzi na rozrzutnik to się trochę zdziwiłem bo byłem pewny że niekiedy przeładowuje go. Na 16m^3 wchodzi 5 ton obornika kurzego (bobki + słoma), Obornika od krów/kaczek/gęsi nie załadowałem nigdy więcej niż 8,5 tony. Ładuje ładowarką i jeszcze dociskam. 

Opublikowano
7 minut temu, kibix napisał:

Jak zacząłem ważyć ile wchodzi na rozrzutnik to się trochę zdziwiłem bo byłem pewny że niekiedy przeładowuje go. Na 16m^3 wchodzi 5 ton obornika kurzego (bobki + słoma), Obornika od krów/kaczek/gęsi nie załadowałem nigdy więcej niż 8,5 tony. Ładuje ładowarką i jeszcze dociskam. 

To i tak 100 ton wyjdzie bo 12 11 na hektar 😊

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Ja dałem po 100 ton na ha pod pszenicę pod kukurydze na ziarno pójdzie 70 ton na reszte gnojowica i po kuku na ziarno na grubo zlane było gnojowica i zaorane. A wczoraj kupiony'' promocyjnie' ' azot mocznik 3500 saletra 2630 ceny brutto 

Ja tylko przypomnę, że u tego użytkownika pszenica bez saletry sypała 9 ton, a z saletrą tylko 6. 

• Like 1
  • Haha 4
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, misio3p napisał:

Ja tylko przypomnę, że u tego użytkownika pszenica bez saletry sypała 9 ton, a z saletrą tylko 6. 

A to z tego zdjęcia ile według ciebie jest obornika na hektar 30 ton? A i chyba nie rozumiesz tego 6 i 9 ton wiesz dlaczego sypała 9? Bo jej nie wyłożyło a ta z duza iloscia saletry moddus 2 razy jej nie utrzymał i wyłożyło na glebę w połowie czerwca ro ile miała dać plonu? A ta z małą ilościa saletry ustala i dala plon 9 ton ale ziemia u mnie ma mnustwo obornika i gnojowicy i odpowiednie ph i daje plony jak nalezy. Tu masz badanie gleby pod pszenicę 

Screenshot_20211208_113356.jpg

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał:

Właśnie kwestia obornika mój jak byś tak docisnął to by Ci wypłynął z drugiej strony...

Bela sianokiszonki robioną tą samą prasa na Max ciśnieniu może ważyć 400kg a może i tonę zależy od sm.

Znajomy podobny towar ważył to na skorupie 23m3 miał 21t.

Alfa kto ci robił te wyniki?

Opublikowano
11 minut temu, zetorr6441 napisał:

Właśnie kwestia obornika mój jak byś tak docisnął to by Ci wypłynął z drugiej strony...

Bela sianokiszonki robioną tą samą prasa na Max ciśnieniu może ważyć 400kg a może i tonę zależy od sm.

Znajomy podobny towar ważył to na skorupie 23m3 miał 21t.

Alfa kto ci robił te wyniki?

Grupa azoty 

Opublikowano
4 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Tym urządzeniem mobilnym?

Tak. A teraz zamówiłem dla siebie ten skaner. 

2 minuty temu, kibix napisał:

Z programu grunt to wiedza Ci robili te wyniki czy jakiś inny program był ? 

Nie poprostu dzwoniłem co roku i przyjeżdżają 

Opublikowano

Przywieźli saletrę w bigu. Trzeba monitoring uruchomić w stodole. Rozmowa z kierowcą który rano lądował we Włocławku to twierdzi że nie ma miejsca na placu żeby nawóz ustawiać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v