Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, masa24 napisał:

Druga dawka zawsze mocznik w pszenicy ? 
300 kg saletry w pszenicy obojętnie od stopnia rozkrzewienia ? Jakie klasy masz? 

Mocznik będę pierwszy raz dawał ale umnie w okolicy wszyscy więksi gospodarze już dobre trzy lata dają i m9wią że nie ma różnicy. Połowę pszenicy mam ładne , druga połowa siana po 20.10 ładnie podchodziła ale jest malutka. Ziemie głównie 4klasa trochę trzeciej trochę piątej. Ja się nie bawię wszędzie jednakowo sypie. I może dlatego plon si3 Wacha od 7 do nawet 10 ton!

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano
5 minut temu, Zdzinio napisał:

Mocznik będę pierwszy raz dawał ale umnie w okolicy wszyscy więksi gospodarze już dobre trzy lata dają i m9wią że nie ma różnicy. Połowę pszenicy mam ładne , druga połowa siana po 20.10 ładnie podchodziła ale jest malutka. Ziemie głównie 4klasa trochę trzeciej trochę piątek.

Musi u Ciebie dobrze przepadywac skoro z 4a pszenicy 8+

Opublikowano
11 minut temu, małoroly2018 napisał:

kupiłem to wcześniej był po 1100 netto teraz po tej cenie to już nie jest takie atrakcyjne, niby mają badania i certyfikat że ma 22 % n a czy ma.? cysterna przyjechała zabląbowana. konstystęcją jest trochę rzadszy jak rsm, odpada stosowanie wczesną wiosną bo już przy 2 stopniach się lekko ścina, przyjechał ciepły, po 2 dniach jak wystygł na górze pojawiła się ok 0,5 cm warstwa białego nalotu, nie tłuszczu bo lekko się rozpuszcza ponownie po zamieszaniu. czy to coś warte i jak przetrzyma zimę to będzie można coś powiedzieć za rok. mogę odsprzedać kilka tyś. kupiłem więcej ze względu na transport.

Tak sobie myślę że może pomyśl o dobrej pompie do mieszania. Ewentualnie regularnie kontroluj stan cieczy. Żeby się nie okazało że wiosną będziesz kląć bo skała na dnie

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

230N w rzepaku wiosną? Nawóz jednak nadal za tani... Chyba że co roku zbierasz 5+, zmienia to postać rzeczy.

i co w przyszłym  roku tyle zastosujesz nawozu tak? Chociaż że od 1 Grudnia idzie podwyżka o 500 zł na t ?  Ciekawe, 

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
15 minut temu, Zdzinio napisał:

Mocznik będę pierwszy raz dawał ale umnie w okolicy wszyscy więksi gospodarze już dobre trzy lata dają i m9wią że nie ma różnicy. Połowę pszenicy mam ładne , druga połowa siana po 20.10 ładnie podchodziła ale jest malutka. Ziemie głównie 4klasa trochę trzeciej trochę piątej. Ja się nie bawię wszędzie jednakowo sypie. I może dlatego plon si3 Wacha od 7 do nawet 10 ton!

Tez zwiększyłem ilość azotu i zauważyłem zwyżkę plonu a nie jakies kombinowanie gęsta/rzadka wiosna i zmniejszanie zwiększanie azotu 

tyko u mni szło 250 kg saletry na pierwsza 300 na druga

Opublikowano
7 minut temu, lonoh napisał:

Musi u Ciebie dobrze przepadywac skoro z 4a pszenicy 8+

Na 4 lepiej rośnie niż na 3 bo jak trochę popada to woda szybciej się przemieszcza a jak na 3 ci się ziemia zasklepi To to co popada to zaraz odparuje! To same jest też z kukurydzą lepsze plony mama na słabszych ziemiach niż na mocnych. A i jeszcze co roku idzie 30 ton gnoju na ha.

2 minuty temu, masa24 napisał:

Tez zwiększyłem ilość azotu i zauważyłem zwyżkę plonu a nie jakies kombinowanie gęsta/rzadka wiosna i zmniejszanie zwiększanie azotu 

tyko u mni szło 250 kg saletry na pierwsza 300 na druga

Ja do tej pory dawałem 300 , 200 , 100 saletry. Sąsiad w zeszłym roku połowę dał tak jak wyżej a połowę 300 saletry 200 mocznika i mówił że na pewno nie gorzej może nawet lepiej bo na słabszych glebach opcja z mocznikiem wyszła lepiej.

Opublikowano
48 minut temu, krilan06 napisał:

Wg mnie jeżeli pszenica rozkrzewiona to pierwsza dawka 300kg saletry zdecydowanie za duża. tak samo jockery w zeszłym sezonie na wiosnę - zboża pokrzewione a oni na pierwszą dawkę 330kg saletrosanu czy nawet trochę więcej bo rozsiewacz trochę przekłamuje a potem jeszcze po paru dniach dodatkowo rsm

200/250kg Saletrosan myśle ze wystarczy na dobrze rozkrzewiona pszenice . Ja będę 250kg sypał . 

Opublikowano
9 minut temu, SawekBraczyk napisał:

200/250kg Saletrosan myśle ze wystarczy na dobrze rozkrzewiona pszenice . Ja będę 250kg sypał . 

I jak ci sypie przy takim nawożeniu?, bo ja w zeszłym roku dałem 400 kg saletromagu na pierwszą dawkę.

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Tak zapytam to ile tego roku nawozu stosujecie i ile to będzie kosztowało nawożenie przy obecnych cena saletry czy  saletrosanu ? . Pszenica .

Jak pisałem już kiedyś u mnie wyjdzie 2300 zł  średnio na ha koszt nawozu gdzie w zeszłym roku było 1000 zł średnio ha

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Tak zapytam to ile tego roku nawozu stosujecie i ile to będzie kosztowało nawożenie przy obecnych cena saletry czy  saletrosanu ? . Pszenica .

Nie patrz na kogoś ile ktos  daje ,kartka dlugopis , klasa ziemi ,realny plon do osiągnięcie i decyzje sam podejmujesz 

Opublikowano

Nie o to chodzi nie patrz kto ile .

tylko takie podliczenie jakie będą koszta nawożenia przy obecnych cenach nawozów ? . 

jeśli nie będzie ceny pszenicy 1000 zł z następnych zbiorów jak to się przełoży na zysk .

Opublikowano

No przeciez firmy robia juz kontrakty po 1000 na żniwa ,ktoś tu już pisał o tym

Opublikowano
32 minuty temu, galan99 napisał:

tylko takie podliczenie jakie będą koszta nawożenia przy obecnych cenach nawozów ? . 

jeśli nie będzie ceny pszenicy 1000 zł z następnych zbiorów jak to się przełoży na zysk .

Tym bardziej sam powinieneś podjąć decyzję znając swoje gospodarstwo, oczekiwania , zobowiązania itp.

Opublikowano
7 minut temu, SAUTER napisał:

No przeciez firmy robia juz kontrakty po 1000 na żniwa ,ktoś tu już pisał o tym

wszystko dążyć będzie do kontraktacji. I takie czucie mam że kontrakty będą narazie dużo lepiej opłacalne jak woly rynek. I tak powoli zagoni się rolników do siania tego co chcą i ile chcą i kiedy chcą 

to się dzieje od dawna w trzodzie. kontraktowy jakiś mały ale jednak dochód przyniesie, wolny rynek to ruska ruletka. 

Opublikowano

Nie wszyscy podpiszą kontrakt to raz i czy ten kontrakt jest 100 % gwarantem danej ceny ? .

Wielu chwali się że ma po 9 ton zapewne coś tam ma ale sami się rolnicy oszukują z tymi plonami a teraz gigantycznym ryzykownym kosztem inwestycji w pszenicę .

Cena saletry do 3 tyś to ruletka inwestycyjna .

Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

200 kg polidapu  540 zł i 500 saletrosanu 30 1300 razem 1840 rok temu trochę więcej sypałem ale taniej było to wyszło 1200. Kompostu tu nie wliczam bo idzie co roku.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Co to za pytania z tymi hektarami??? 

Nie, ale kupiłem nawóz z podobnym składem. Sprinta się nie opłaca bo drożej wychodz od kalium od luveny czy pothasplus od icl. 

Miałem w zeszłym roku sprinta. Wiesz co było na dole worka napisane? Product ICL. 

Tak samo sypkie nawozy dolistne produkuje adob.😏

Opublikowano

Mi teraz wychodzi 1500 zł na ha kukurydzy nie licząc obornika ale to nawożenie minimalne 100 kg Polidapu 150 kg soli 200 kg mocznika Lub wersja 2 250 kg Polifoska 6 Mocznika 200

Opublikowano
52 minuty temu, HF86 napisał:

wszystko dążyć będzie do kontraktacji. I takie czucie mam że kontrakty będą narazie dużo lepiej opłacalne jak woly rynek. I tak powoli zagoni się rolników do siania tego co chcą i ile chcą i kiedy chcą 

to się dzieje od dawna w trzodzie. kontraktowy jakiś mały ale jednak dochód przyniesie, wolny rynek to ruska ruletka. 

Słowem ubezwłasnowolnienie u siebie

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał:

Słowem ubezwłasnowolnienie u siebie

W drobiu masz zakontraktowane 90% rynku jak nie więcej teraz. Każda produkcja zwierzęca prędzej czy później podzieli ten los bo zwierząt nie przetrzymasz bo zysk leci na łeb.

Zboże możesz łatwo magazynować i firm handlujących masz ogrom. Jak masz 24ton i czym załadować to praktycznie siedziba firmy Cię nie interesuje tylko cena i pewność płatności. Ja nawet nie wiem gdzie agrolok ma siedzibę a sprzedawałem do nich pszenżyto. 

Ciekawy jestem czy przy prognozach produkcji zbóż brana jest pod uwaga cena nawozów. Robią oceny przezimować/liczą areały/patrzą na rozkład opadów a jeszcze nie słyszałem że obniżają prognozę bo nawozy są drogie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v