Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Normalnie, wątpisz w tą władzę? 

Albo będzie to sprawdzać specjalnie powołana do tego instytucja, albo jakaś już istniejąca, tylko dojdą nowi ludzie, może też sklep to kontrolować, no i przede wszystkim ewidencja stosowania środków 

Opublikowano

piorin miał dostać uprawnienia do kontroli pól  i roślin. dodatkowo oświadczenia na azotowe i środki ochrony roślin. jak dobrze to rozegrają to z papierów i kar nadgorliwi się nie wykręca. A plon może max na legalu da się 6 ton uzyskać. 

Opublikowano

A piorin na chwile obecna co nie ma uprawnien do kontroli pol i pobierania probek. Przeciez robia to od lat ktos kto uprawia warzywa wie o czym mowa. Z rzepaku zboza kuku itd tez beda brali tylko poki co jest to rzadkosc  ale stanie sie norma.

Opublikowano
41 minut temu, Tomek90 napisał:

Co to jest na legalu, rozwiń proszę. 

jak dostaniesz max dawkę N 150 kg ze wszystkich źródeł to nie pocwaniakujesz. 

trochę substancji się wycofa i też bez odpowiedniego zmianowania i miedzyplonow  się nie dźwignie zachwaszczenia i chorób grzybowych. 

duże dawki nawozów i chemii umożliwiały jazdę na skróty. 

Opublikowano
22 minuty temu, HF86 napisał:

trochę substancji się wycofa i też bez odpowiedniego zmianowania i miedzyplonow  się nie dźwignie zachwaszczenia i chorób grzybowych. 

Właśnie zminowanie słowo klucz tu będzie 🤷‍♂️

Opublikowano
27 minut temu, HF86 napisał:

I   bardzo  dobrze   wszędzie  tylko chemia  i chemia.

Opublikowano (edytowane)

Wolę pszenicę z małymi pozostałościami triazoli niż z mykotoksynami. Mój dziadek na wojnie jadł czerwony chleb, bo innego nie było i mam nadzieję że życie mi oszczędzi jedzenia tego typu. Co do drastycznych podwyżek cen nawozów to mój komentarz jest jeden- jałowa ziemia oznacza jałowe plony.  Tu nie chodzi o Wasze zdrowie tylko o wywołanie głodu i drożyzny.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Pcheella napisał:

Dwa lata temu byłem na przetargu kilku działek które miały iść w dzierżawę jeden chłopak wziął wszystko 4,4ha-96dt 3,5-87 i 2,8 za 58 poszło także teraz płacz pewnie 🤭 tak jak ktośs tam pisał że 7t za 8ha to nie jest tak źle jeszcze

to rzeczywiście fest wysokie te czynsze popłacił :D:D chyba ze to jakies piachudry

Opublikowano
6 godzin temu, artek27 napisał:

U mnie piorin badał kukurydzę chyba z 4 lata temu. 

6 godzin temu, damiano12332 napisał:

Piorin juz moze badac rośliny na zawartość śor i gmo, miałem ostatnio kontrole.

z pola próbke brali?  Przyszły jakies wyniki na co badali? 

Co do cen netto:

saletra od 2570, mocznik 3250 ,kizeryt 1650, sól od 2000-2300

, polidap 3250, siarczan magnezu do oprysku od 45 do 60 za 25kg

Opublikowano (edytowane)

Po ile najdrożej płaciliście za saletrę ? bo ostatni sezon to chyba była najtańsza , ja najdrożej 1280 zł . Podwyżkę o 100% może by i przełknął bo zboże drogie , ale o 150 -200 % to już nie .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
lonoh napisał:

5 godzin temu, Pcheella napisał:

Dwa lata temu byłem na przetargu kilku działek które miały iść w dzierżawę jeden chłopak wziął wszystko 4,4ha-96dt 3,5-87 i 2,8 za 58 poszło także teraz płacz pewnie 🤭 tak jak ktośs tam pisał że 7t za 8ha to nie jest tak źle jeszcze

to rzeczywiście fest wysokie te czynsze popłacił :D:D chyba ze to jakies piachudry

niskie te czynsze, jak w okolicy za 4-5-6kl 10ha wychodziło po 320dt

Opublikowano

Rynek sam weryfikuje masową spekulacje, fosforan DAP świeżutki PHOSAGRO już po 3k netto, saletra ok. 2,1 k netto, K.K 1.6 k netto, także jeszcze kilka miesięcy i ceny będą normalne. Patrząc na tą jedną wielką spekulację to sprawdza się, że homo homini lupus est...

Opublikowano

Co do badania zboz, warzywek, gryki, truskawek, owoców to sanepid moze wpasc na pole w kazdej chwili i pobrac próbki roslin na zawartosci substancji jezeli jestesmy tam zgloszeni i nadany nr (np. mlyny wymagają czesto takie swistka).

Opublikowano

UltraDap najtańszy w 2020r po 1590zł brutto. Jeszcze 4 albo 5 worków czeka na swój czas👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v