Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, masa24 napisał:

Bo cała sztuka polega żeby inwestować na vatowca a sprzedawać na ryczaltowca

Ja specjalistą nie jestem, ale jak ktoś kupi za więcej niż zarabia i sprzedaje to skarbówka nie przypier...li sie?🤔

Opublikowano
7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Masz większe dochody z sadownictwa, stąd VAT kompletnie Ci się nie opłaca..

Rok rokowi nie ŕowny, ale masz rację i o to chodzi. Nie zapatrywać się w zwrot vatu jak krowa na malowane wrota tylko myśleć i liczyć. Nie patrzeć że ktoś się z ciebie śmieje. 

Wiadomo, można było lepiej spożytkować ten czas, ale jak św.p.  mój mentor mawiał - dobrze jest, nie trzeba psuć.

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Ja jestem na ryczałcie kombinowanym :) Biorę na fakture na kolege a potem się rozliczamy.

Serio publicznie to napisałeś?

Bierzecie mocznik na zapas? Ciekawe jak bedzie z rozpuszczalnością nowego do oprysków

Opublikowano
Uziu92 napisał:

Krzysztof81 napisał:

Ja jestem na ryczałcie kombinowanym :) Biorę na fakture na kolege a potem się rozliczamy.

masz dziś pecha, urzędniczka że skarbówki przeczytała Twój wpis.

Ja moge fakure brać na kogo chce. A i wszystko trzeba robić z głową. Wiadomo że nie kupisz nowej maszyny za nie wiadomo ile czy ciągnika, ale oleje, części, nawozy to jest praktycznie do nieudowodnienia. Niech oni patrzą tych co setki milonów wyłudzają a nie takich co koledze pomogą.

Opublikowano
9 minut temu, danielhaker napisał:

Serio publicznie to napisałeś?

Bierzecie mocznik na zapas? Ciekawe jak bedzie z rozpuszczalnością nowego do oprysków

Wziąłem wiosną 10t na zapas  na 2 lata licząc od przyszłego roku po 1360zł. Okazało się że wysiałem już w tym roku część tego zapasu.  Ale zastanawiam się czy nie zostawić kilku BB  do dolistnego dokarmiania na kilka lat, a doglebowo zakupić ten z inhibitorem.

Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Ja dwa lata temu wróciłem na ryczałt. Jeżeli cały czas nie inwestujesz i nie kupujesz nowy maszyn, to nie opłaca się być na vat-cie.

Nie było problemów z powrotem?

Opublikowano
damian303 napisał:

Ja dwa lata temu wróciłem na ryczałt. Jeżeli cały czas nie inwestujesz i nie kupujesz nowy maszyn, to nie opłaca się być na vat-cie.

Jestem kolego na VATcie 7 rok i nie kupuje corocznie nowych maszyn i nie zdarzyło mi się oddać złotówki do skarbowki przez ten okres,zależy od produkcji gospodarstwa i skali wydatków po przychodów w moim przypadku nieprędko wrócę na ryczałt.

• Like 1
Opublikowano

No dużo czynników. Ty tych 5% nie widzisz, widzisz zwrot. 

Ja widzę +7%,  nie widzę zwrotu. I wynik zależy od skali i różnicy pomiędzy zakupami a produkcją.

Opublikowano

Nie chodzi o to, że do skarbówki masz oddawać. O to czy podsumowując rok, więcej pieniążków zostanie ci będąc na vat-cie, czy na ryczałcie. Mi wyszło, tak jak wcześniej napisałem.

20 minut temu, kr9292 napisał:

Nie było problemów z powrotem?

Łatwiej się wyrejestrować niż zarejestrować. Najważniejsze, aby minęło 5 lat od zakupu ostatniego środku trwałego. Inaczej będziesz musiał zwrócić część vat-u, za ten środek.

• Thanks 1
Opublikowano

najlepiej się opłaca być na vat gdy inwestujesz, gdy nie inwestujesz też sie opłaca ale gdy nie ma dużego zysku, a sadownicy to ja wiem od lat że kosztów mają nie wiele żeby odzyskać vat a już przychodu sporo tak samo jest z warzywami. mi duet na start wychodzi między 110 a 115zł/ha ale jeszcze się zastanawiam czy brać i ile ,wiadomym jest że lepiej go dać wcześniej zapobiegawczo niż interwencyjnie i nie trzeba czekać na wyższe temperatury a co do dawek, one są podane do tych środków gdy oddzielnie je sie stosuje, a razem jak zrobili doświadczenie to wystarczy tyle, ale znów jeśli dasz za późno tą mieszanine to nawet większa dawka nie wiele da, rozmawiałem z doradcą że przy opóźnionym srosowaniu warto dożucić 3substancję na mączniaka bo z podstawą sobie poradzą te środki

Opublikowano

ja mam monokulturę, dlatego z niego zrezygnowałem , dać go więcej to wychodzi cenowo podobnie jak inne rozwiązanie , po innych przedplonach nie zbożowych albo gdzieś na słabsze gleby można jechać

Opublikowano
Agrest napisał:

No dużo czynników. Ty tych 5% nie widzisz, widzisz zwrot. 

Ja widzę +7%,  nie widzę zwrotu. I wynik zależy od skali i różnicy pomiędzy zakupami a produkcją.

U mnie się kaukuluje,u wielu kolegów też więc to zależy od każdego gospodarstwa indywidualnie.

Opublikowano
3 minuty temu, ZELKOW napisał:

najlepiej się opłaca być na vat gdy inwestujesz, gdy nie inwestujesz też sie opłaca ale gdy nie ma dużego zysku, a sadownicy to ja wiem od lat że kosztów mają nie wiele żeby odzyskać vat a już przychodu sporo tak samo jest z warzywami. mi duet na start wychodzi między 110 a 115zł/ha ale jeszcze się zastanawiam czy brać i ile ,wiadomym jest że lepiej go dać wcześniej zapobiegawczo niż interwencyjnie i nie trzeba czekać na wyższe temperatury a co do dawek, one są podane do tych środków gdy oddzielnie je sie stosuje, a razem jak zrobili doświadczenie to wystarczy tyle, ale znów jeśli dasz za późno tą mieszanine to nawet większa dawka nie wiele da, rozmawiałem z doradcą że przy opóźnionym srosowaniu warto dożucić 3substancję na mączniaka bo z podstawą sobie poradzą te środki

Tych kosztów w sadownictwie to tak mało nie jest jak sądzisz. 

Opublikowano

No biorąc takiego " jabcoka" który idzie wraz z panującą modą to pewnie 1ha sadu = 15-20 ha zboża

Ja do duet na start dodałem 0,12 cyflux 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v