Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pcheella napisał:

Znam gościa co ma skład i handluje nawozami mówi tak raz było podobnie ceny szalały wszyscy gadali na wiosnę taniej nie będzie więc kupił tira saletry żeby miał czym handlować to mówi 3 lata ta saletra stała bo kupił za 1300 a na wiosnę po 900 była także ja nie mówię że tak będzie ale warto kupić połowę i zobaczyć co wiosna przyniesie 😉

no tak, historia lubi się powtarzać ale nie spodziewaj się spektakularnych obniżek...

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ceny zbóż będą nadal rosnąć a  wszystko na to wskazuje  i większość  tak uważa  to  nie wiem na co czekać  z zakupem  przynajmniej części nawozów przecież trzeba być naiwnym licząc że one spadną w najbliższym czasie .

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)
Cena gazu bije rekordy, Yara zmniejsza o 40% produkcję nawozów z powodu niby ceny gazu. Nadchodzące widmo lockdownu (przerwane szlaki dostaw --> wzrost ceny), ogromny dodruk pieniądza, podaż pieniądza M3 wzrosła rok do roku 17%, ogromna presja inflacyjna oficjalnie już koło 5,5%, realnie myślę że koło 10%. Prąd ma podrożeć 20% około od przyszłego roku. Ceny paliw (transportu) też raczej mają tendencję wzrostową. Podnoszenie płacy miminalnej koło 10%.

Czy w obliczu tego wszystkiego  saletra która jest po 1600zł może być tańsza tj koło 1300zł? czy te czasy już minęły być może bezpowrotnie? teraz będzie już tylko drożej, albo tak samo?

Saletra koło 2012 roku była już koło 1400zł, wiadomo płody rolne też były w cenie, ale jakby do 1400zł dodać inflację skumulowaną to dzisiaj realnie ta cena mogłaby wynosić około 2000zł. 500+ z 2015 roku jest dzisiaj warte 410+. Z 1000zł w 2015 roku zrobiło się 800zł w 6 lat. Tak samo cena pszenicy gdy była po 1000zł w 2012 roku to uwględniając ile pieniądz stracił to mogłaby być po 1350 zł żeby wyrównać tamtą cenę.
Edytowane przez bogdanex16
  • Like 2
Opublikowano

W RFN magazyny gazu przed zimą napełnione w 40%. Yara pewnie dostała nakaz ograniczenia produkcji od rządu. U nas napełnienie magazynów ponad 90% więc nie jest źle. W sytuacji ostrej zimy w Niemczech, gazu może zabraknąć, wtedy Polska musi udostępnić swoje rezerwy. Także na wiosnę może być problem nie tylko z cenami ale z dostępnością nawozów azotowych. Niemcy jak nie będą mieli swoich wykupią wszystko u nas.

Opublikowano

Nie tylko Yara ogranicza produkcję. Jak ktoś myśli że grupa azoty czy inny producent będzie leciał na startach byle rolnik kupił to jest w błędzie. Zakłady wolą ograniczyć produkcję niż sprzedawać poniżej kosztów. Nawet jak gaz stanieje to nikt nagle nie nadrobi produkcji a producencie też będą ssobie chcieli odbić marże. 

Opublikowano

A uj niech wykupują, wtedy nie będzie dylematu i kasa w kieszeni zostanie...

jak dzisiaj zobaczyłem fakturę za kartofle to myślałem że pierdolne w kalendarz. 1300zł mniej na transporcie 25t i do tego podwyżka za transport z 450zl na 600zl. Pier..le nie kupuję. Nie będę sobie spod nosa odejmował żeby w piach walić. Co będzie to będzie. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

A uj niech wykupują, wtedy nie będzie dylematu i kasa w kieszeni zostanie...

jak dzisiaj zobaczyłem fakturę za kartofle to myślałem że pierdolne w kalendarz. 1300zł mniej na transporcie 25t i do tego podwyżka za transport z 450zl na 600zl. Pier..le nie kupuję. Nie będę sobie spod nosa odejmował żeby w piach walić. Co będzie to będzie. 

W zębach zaniesiesz kasę żeby kupić nawóz bo jak w żniwa będziesz patrzył że sąsiad ukosił więcej niż ty

A na serio to ile w Łomży wyszło?

Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

I ojciec na zawał zejdzie jak zobaczy Herbapol na polu. ;)  Już lepiej uprawiać pół ekstensywnie żyto niż dać ziemi zarosnąć chwastem. 

U nas ludzie mają ludzie ekologię i nikt nie ma herbapolu ... Trzeba z głową, wszystko dla ludzi jak to mówią ;)

Opublikowano

Problem w tym że ekologia imo jest dużo trudniejsza niż rolnictwo konwencojalne. Przynajmniej jeżeli chodzi o plony, jeżeli chcesz to robić na poważnie i coś z tego zebrać. Niestety ale w ekologii trzeba wiedzieć wszystko. Od wpływu różnych roślin na zmianowanie po sobie, po to kiedy wykonywać uprawki bo może jakiś promień słońca spadnie na nasiono i ono skiełkuje więc trzeba to robić nocą.

Opublikowano
46 minut temu, pawel885 napisał:

U nas ludzie mają ludzie ekologię i nikt nie ma herbapolu ... Trzeba z głową, wszystko dla ludzi jak to mówią ;)

Ale pewnie na swojej ziemi..;) a na dzierżawie normalna produkcja? Podobno ostatnio znajomego ekologa wywalili z mleczarni za zastosowanie rzepaku z gmo

Opublikowano

To jaki jest ? Bo z mojej wiedzy wynika że nasiona rzepak GMO są od dawna tak jak kukurydzy. Tylko nie wszędzie jest dozwolona sprzedaż materiału siewnego jak i uprawa z różnych względów.

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

W zębach zaniesiesz kasę żeby kupić nawóz bo jak w żniwa będziesz patrzył że sąsiad ukosił więcej niż ty

A na serio to ile w Łomży wyszło?

No to trochę się różnimy bo mi to lotto co  sasiad ma, ważne żeby mi się w kieszeni zgadzało.

10 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

I ojciec na zawał zejdzie jak zobaczy Herbapol na polu. ;)  Już lepiej uprawiać pół ekstensywnie żyto niż dać ziemi zarosnąć chwastem. 

Jeśli kasa z dopłat wynagrodzi brak plonu to jestem skłonny zaryzykować. Muszę się zorientować jak to wyjdzie, siąść i policzyć. 

O walce z chwastami też jakieś pojęcie jest, 10ha ziemniaka od lat zwalczane mechanicznie. W tym roku na jednej działce trochę nie pykło. 

Na ziemniaku w tym roku będę ponad 20 tys w plecy. Przy tych kosztach produkcji to wystarczająca motywacja

• Like 1
Opublikowano
My ostatni raz sprzedaliśmy kartofle na Łomże w 2016r i od tego czasu mam na nich wywalone. Lepiej wychodziliśmy na tym sprzedając jadalne bezpośrednio (na zimę) na Kurpiach niż na tych pepeesach
Opublikowano

Na Kurpiach już mało kto sadzi. Skąd Ty jesteś ze tu woziliscie? Ostatnio się jacyś kręcili ale chyba już te czasy minęły że w każdym domu po pół tony ziemniaków na zimę w piwnicy było, a na wiosnę 200kg na kompost 😂

• Like 1
Opublikowano

Bercik u mnie do tej pory bardzo dobrze wychodziła skrobiowka, w tym roku oyebali cenę i temu jest jak jest. Masz krowy to możesz sobie brykać, ja w hodowlę nie mogę się pchać, wczoraj przywiozłem sobie maszynkę do tlenu bo znowu złapało. Rzucić kartofle i żyto po życie? Zobaczymy co będzie jak zboże wróci do dawnych cen...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v