Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, mirro napisał:

Miłościwie panujący zawsze najmą jakiegoś fachowca, który obieca w TV że juz niedługo trend się jednak odwróci.:lol:

to prawda było było w tvp mówili że Anvil obniżył bodajże 200zł/t i nawóz nie zdrożeje więcej. bębniono o tym w tv

Opublikowano
31 minut temu, racyl napisał:

Ja za 1000zł nie kupowałem, takiej ceny to nigdzie w detalu nie było

w detalu płaciłem coś ponad 1400zł, znajdę kwity to wstawię

owszem zgoda jak kupiłeś po 1000zł a teraz płacisz ponad 4tys to masz 4 razy tyle

piszemy tu odkąd saletra zdrożała ponad 2 tys, czas płynie i wcale nic nie wróży żeby trend się odwrócił

ja w grudniu 2020 kupowałem saletrę po 1020, gdybym kupił wcześniej to by było 980, po 1400 to był mocznik.

24 minuty temu, mirro napisał:

Płynie gdyż? 

płyną gdyż płyneły do azji, ale zmieniły kierunek bo w europie jest droższy gaz niż w azji i bardzie się opłaci go w europie sprzedać. Dokładnie to płynie 10 statków z lng i kolejne 20 w zapasie. nie zaspokoi to potrzeb europy ale zniwelowało skok ceny gazu na giełdach.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zresztą ceny gazu na giełdach już spadły w okolicach 6 grudnia, jak widać 2 tygodnie później spowodowało to wzrost ceny nawozów azotowych w Polsce xD 

To pokazuje ścisłe powiązanie jednego z drugim oraz źródło wiadomości dla Polskiego Rządu.:lol:

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A tego samego dnia ceny saletry w Polsce wystrzeliły w górę ...

Zresztą ceny gazu na giełdach już spadły w okolicach 6 grudnia, jak widać 2 tygodnie później spowodowało to wzrost ceny nawozów azotowych w Polsce xD 

na złe giełdy patrzysz, ceny wywaliły do góry ostatnio a nie spadły.

Opublikowano

Czytam tu te wasze żale i wypociny. Ilu tu jest fachowców od ekonomii, finansów, polityki od wszystkiego.... Jeden zarobi na dzierżawie drugi nie zarobi. Jeden kupił saletre w maju za 1400 zł drugi nie kupi po 4300 bo i tak mu urośnie 5.5 tony. Jeden gnojówką zaleje pola drugi grochem obsieje i przetrwa 1 rok.Jeden czeka na dopłaty do nawozu bo przecież tak obiecał Sasin drugi twierdzi że dopłat nie będzie i w marcu będzie taniej. Ogólnie czeka na ruch rządu. Rząd już ruch zrobił podniósł o przeszło 1000 zł na tonie nawozy. Ja wszystkich rozumie że każdy jest najmądrzejszy nawet ja też ale ten co majaczy że bez nawozu mu urośnie kilka ton to w d*pie był i gówno widział. To tyle.

A w temacie posta

ceny brutto za tonę worek na palecie na składzie w wigilie.

saletra 4300 zł

saletrzak 3800 zł

saletrosan 3900 zł

mocznik 4500 zł

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał:

Bez kupowania nawozu to lepiej zmienić zawód od razu i nie martwić się kosztami nawozów

Wiesz może po ile teraz saletra wapniowa ? Bo przy tych cenach to nie wiem czy kupować, czy może lepiej teraz dołożyć wapniaka kornickiego i ratować się zapasami zwykłej saletry amonowej kupionej w dobrej cenie latem ?? Do fertygacji mam zapas ale posypowej nic praktycznie nie mam.

Ze 300-400kg potrzebuję, niby nie dużo, ale nie wiem czy warto przepłacać.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał:

Może amonówka za bardzo rozciapać owoc

To wiem, mówię o niewielkich dawkach tej amonówki, rzędu 50-75kg/ha, na pewno nie więcej. Poszło już 400kg/ha wapniaka kornickiego i 400kg/ha siarczanu wapnia, dałbym tego więcej, i do tego amonowa. Albo trudno, przeboleć te 300-400kg saletry wapniowej i już. Najwyżej nie Nitrabor a czeski Lovofert.

Jeżeli ten Lovofert dostanę poniżej 2000zł/t to nawet się nie będę zastanawiał. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Rrolniik napisał:

na złe giełdy patrzysz, ceny wywaliły do góry ostatnio a nie spadły.

wszystko wskazuje na to że, GA kupiła gaz w największym szczycie i dla tego podwyżka z dnia na dzień o 1500 a na dodatek w ciągu paru godzin przed zjazdem w dół wyprodukowała tysiące ton 😄  przecież gołym okiem widać, że  rżną nas ile tylko mogą. 

g.png

Opublikowano
26 minut temu, thor1984 napisał:

wszystko wskazuje na to że, GA kupiła gaz w największym szczycie i dla tego podwyżka z dnia na dzień o 1500 a na dodatek w ciągu paru godzin przed zjazdem w dół wyprodukowała tysiące ton 😄  przecież gołym okiem widać, że  rżną nas ile tylko mogą. 

Ale swoj cel osiagnela, bardzo duzo azotu wyprodukowanego na jesieni poszlo do rolnikow w dwa dni, kupowali nawet Ci co nie mieli kupowac. A Ci co wstrzymali sprzedaz, niech sie martwia, czy ktos kupi im saletre po 4 tys i wiecej.

Opublikowano

dziś przejeżdżałem przez Puławy i naliczyłem 10 kominów z których wydostawala się chyba para wodna, żadnej chmurki na niebie a nad Puławami ciemno jakby burza się szykowała, czyżby takie zapotrzebowanie na azot że w święta robią?

Opublikowano
14 minut temu, krilan06 napisał:

A kto się kuźwa na ten system handlu uprawnieniami zgadzał?

Mam nawóz kupiony, ale ponad 4tyś za tonę saletry w życiu bym nie dał 

Każdy ma kupiony nawóz wiec po co pytacie o ceny nawozów , nawozów nie zabraknie .

Opublikowano

Czytając link @jarecki :Marża GA w sektorze nawozowym na poziomie 0.1 %? To już lepiej było wstrzymac produkcję. Wychodzi na to, że jednak to prawda, że mieli 2 letnie kontrakty i cała jesień robili za darmo lub ze strata.

Nic dziwnego, że teraz taka cena. Trzeba "odbić" stratę.

Opublikowano

Stosował ktoś z was pojedyncze nawozy mikro (gł siarczany )typu siarczan manganu, żelaza, miedzi,cynku. Przeważnie 5H2O lub 7H2O ? ? Wychodzi znacznie taniej niż gotowe specyfiki ale nie wiem jak z rozpuszczalnością i przyswajalnośią. 

Opublikowano
6 minut temu, Nh89 napisał:

Stosował ktoś z was pojedyncze nawozy mikro (gł siarczany )typu siarczan manganu, żelaza, miedzi,cynku. Przeważnie 5H2O lub 7H2O ? ? Wychodzi znacznie taniej niż gotowe specyfiki ale nie wiem jak z rozpuszczalnością i przyswajalnośią. 

Coś kiedyś kula robił samodzielnie jakieś mikstury, byś musiał popatrzeć na youtubie

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

A kto się kuźwa na ten system handlu uprawnieniami zgadzał?

Mam nawóz kupiony, ale ponad 4tyś za tonę saletry w życiu bym nie dał 

dałbyś....

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

Co do cen, to na pobliskim składzie bez zmian. 

czyli ile ?, dzisiaj pytałeś ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v