Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mds212 napisał:

No wlasnie czytalem, ale mysle ze to byli spekulanci tacy Jak stasiek co kupuje pszencie po 600

Może jeszcze ze starych zapasów. Siarczan magnezu granulowany jest przez wielu traktowany jako egzotyka. "W łoprysku przecież wystarczy". ;) 

11 minut temu, margoo78 napisał:

Planujesz go dać na rzepak? Ka też kupiłem i nie wiem ile dać. Czy 150 kg na ha będzie dobrze?

@margoo78, tego z Siarkopolu 250-300 kg.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, mds212 napisał:

Tylko kizeryt ma chyba wieksza ilsoc siarki i magnezy jak ten z siarkopolu

ma 50/25 a nie 32/16 i ma naturalny składnik, a nie pozyskiwany chemicznie.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

Wiec pewnie 1,8k za kizeryt to to samo co 1k za siarczan magnezu

Kizeryt ma 50 % siarki rozpuszczalnej w wodzie i 25 % magnezu rozpuszczalnego w wodzie. Natomiast siarczan magnezu z siarkopolu ma 30 % siarki rozpuszczalnej w wodzie i 21 % magnezu całkowitego ale tylko 16 % rozpuszczalnego w wodzie. Usciślając aby 100 kg (siarka 50 kg, magnez 25 kg) kizerytu zrównoważyć siarczanem magnezu z Siarkopolu potrzeba go jakieś 160 kg (siarka 30%*160 kg= 45 kg, magnez 16%*160= 25,6 kg). Kizeryt jest po 1715 zł brutto obecnie więc przeliczając kizeryt na siarczan magnezu z siarkopolu powinien kosztować 1070 zł zeby przy podaniu tej samej ilości składników go zrównoważyć. 

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

nie ma zdania w tej materii - nie stosowałem równolegle 

Lepiej nie wypowiadaj się na temat Kizerytu bo naskoczą na Ciebie tak jak kiedyś na mnie ze reklamuję go jak powiedziałem że on lepiej działa 😜

• Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Kizeryt ma 50 % siarki rozpuszczalnej w wodzie i 25 % magnezu rozpuszczalnego w wodzie. Natomiast siarczan magnezu z siarkopolu ma 30 % siarki rozpuszczalnej w wodzie i 21 % magnezu całkowitego ale tylko 16 % rozpuszczalnego w wodzie. Usciślając aby 100 kg (siarka 50 kg, magnez 25 kg) kizerytu zrównoważyć siarczanem magnezu z Siarkopolu potrzeba go jakieś 160 kg (siarka 30%*160 kg= 45 kg, magnez 16%*160= 25,6 kg). Kizeryt jest po 1715 zł brutto obecnie więc przeliczając kizeryt na siarczan magnezu z siarkopolu powinien kosztować 1070 zł zeby przy podaniu tej samej ilości składników go zrównoważyć. 

1715 brutto, super cena. Szkoda ze już mam wyfakturowany

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

Moje worki już leżą i czekają u dilera na składzie. Mogę jechać kiedy bądź, ale póki co nie mam gdzie ich zwalić pod dachem.

Też uważasz jak większość forumowiczów tutaj że Kizeryt wiosną przed azotami przy obecnych ich cenach to strata pieniedzy ?

Opublikowano

Gdzie wy kupujecie ten kizeryt? Ja obdzwoniłem okolice i pustki, mówią żeby dowiadywać się styczeń / luty. Potrzebuję minimum 2 tony bo we wrześniu udało się kupić trochę ze starych resztek po 1400 brutto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v