Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ czasem gotówka czy otwarta linia kredytowa nie wystarczy. Widać to w różnych branżach, które bazują na importowanych podzespołach, np. w branży samochodowej. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sznajdik napisał:

A nie pomyślałeś że można mieć więcej dzierżaw niż własnego to napewno nie starczy.

Choćby liczyć nawet tylko swoje  bez dzierżaw to i tak dopłaty nikomu nie starczą raczej na nawozy jeśli będzie stosował normalnie , saletra 2800zł x 0,4 = 1120 , npk 2500 x0,2=500 , jakiś siarczan magnezu ze 180 zł , i już razem mamy 1800zł/ha , a dopłat średnio jest 1000zł . Nie te czasy gdzie za dopłate do 1 ha  np u mnie w tamtym roku było 700 kg RSM26 , 250 kg ULTRY 10  i 150 kg siarczanu magnezu , to dzisiaj dopłata musiała by wynosić ok. 2700zł/ha żeby zrównoważyć ceny . I to są koszty samych nawozów tylko . 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Choćby liczyć nawet tylko swoje  bez dzierżaw to i tak dopłaty nikomu nie starczą raczej na nawozy jeśli będzie stosował normalnie , saletra 2800zł x 0,4 = 1120 , npk 2500 x0,2=500 , jakiś siarczan magnezu ze 180 zł , i już razem mamy 1800zł/ha , a dopłat średnio jest 1000zł . Nie te czasy gdzie za dopłate do 1 ha  np u mnie w tamtym roku było 700 kg RSM26 , 250 kg ULTRY 10  i 150 kg siarczanu magnezu , to dzisiaj dopłata musiała by wynosić ok. 2700zł/ha żeby zrównoważyć ceny . I to są koszty samych nawozów tylko . 

A z ciekawości policzyłem sobie 380kg saletry, 150kg polifoski 5 i 100kg kizerytu i wychodzi mi po cenach za które kupiłem nawóz lekko ponad 800 zł na 1ha, tak więc 1000zł mniej. Na niektóre pola npk nie pójdzie bo szedł obornik tak więc różnica jeszcze większa

Opublikowano
6 godzin temu, ZoonQo1 napisał:

Bzdury opowiadasz. Całość produkcji z danego dnia od razu wyjeżdża do klientów. W Puławach są bardzo małe magazyny max na kilka tysięcy ton.

Zależy kogo rozumieć za klienta, bo akurat rolnik dla nich klientem nie jest tak po prawdzie, a dilerzy. Fakt, Zakłady już nie magazynują tak jak kiedyś tylko wszystko odbierają główni dilerzy chcą czy nie chcą muszą brać czasem tylko na przechowanie.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, krilan06 napisał:

A z ciekawości policzyłem sobie 380kg saletry, 150kg polifoski 5 i 100kg kizerytu i wychodzi mi po cenach za które kupiłem nawóz lekko ponad 800 zł na 1ha, tak więc 1000zł mniej. Na niektóre pola npk nie pójdzie bo szedł obornik tak więc różnica jeszcze większa

Ale co to ma wspólnego z rzeczywistością ? Ja też mam nawozy kupione i przeliczając na podobny skład jak ty podałeś wychodzi mi pod 750zł/ha , ale to nie jest istotne bo odniosłem się do sytuacji obecnej względem dopłat.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Wiem że to nie miejsce na to pytanie ale nie znalazłem aktywnego forum na ten temat. Jeśli gdzieś jest coś aktywnego to proszę o link. 

Szukam bezorkowca 3- belkowego nowego polskiego. W finale jak dla mnie zostały 2 maszyny. Landstal skimmer i mandam spec HD. Obydwie wyglądają jak dla mnie na solidne. Mandam 33.5 netto. Landstal skimmer 31.5 netto. A może coś innego. Co byście polecili ?

Opublikowano

Stosował ktoś mocznik uff? Chodzi mi po głowie kupno auta tego wynalazku i rozpuściś go do stężenia rsm-u bo licząc auto rsm to jakieś 60 parę tysi a ten mocznik połowę tylko trochę zabawy jest z rozpuszczeniem tylko pytanie czy nie będzie tak że popali wszystko i tyle z oszczędności

Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

Ale co to ma wspólnego z rzeczywistością ? Ja też mam nawozy kupione i przeliczając na podobny skład jak ty podałeś wychodzi mi pod 750zł/ha , ale to nie jest istotne bo odniosłem się do sytuacji obecnej względem dopłat.

Bardzo wielu ma już kupione nawozy z tego co czytam i wielu już kupiło to już na wiosnę nie będzie tłoku jak nie którzy piszą że zabraknie nawozu .

Więc kupię na spokojnie taniej bo pszenica tanieje .

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

To tak nie bardzo gospodarzysz. 

Ogarnij sie chlopaku i zacznij liczyc doplat dostajesz  800 zl a kilogram azotu w czystym skladniku kosztuje 8 zl czyli dostaniesz 100 kg czystego skladnika na 1ha wiec jesli Ci to wystarczy to gratuluje bo ja daje 150 czystego na wiosne plus to wszystko co z innych zrodel a nawozenie przedsiewne tez policzyles? To tak na szybko npk 8-20-30 cena z sierpnia 2100 dawka 350kg/ha co daje ponad 700 zl. Kurde widocznie tez zle gospodarze bo mi wyszlo 1900

Opublikowano
7 godzin temu, ZoonQo1 napisał:

Bzdury opowiadasz. Całość produkcji z danego dnia od razu wyjeżdża do klientów. W Puławach są bardzo małe magazyny max na kilka tysięcy ton.

Naucz się proszę czytać ze zrozumieniem a dopiero wtedy piszs, że opowiadam bzdury.

Napisałem wyraźnie, że wiadomość tą mam od zięcia znajomego i tylko napisałem co on mi powiedział.

W żaden sposób nie mogę tego zweryfikować, z resztą pewnie podobnie jak TY, chyba że jesteś pracownikiem W ZA Puławy...

Opublikowano

Oj do lutego i marca to jeszcze daleko co będzie kto to wie ważne jest to co teraz jest a teraz tanieje już 100 zł na tonie . Pierw muszą te sto złoty podnieść  do starej ceny co była a dopiero zdrożeć .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, arek_124711 napisał:

Ogarnij sie chlopaku i zacznij liczyc doplat dostajesz  800 zl a kilogram azotu w czystym skladniku kosztuje 8 zl czyli dostaniesz 100 kg czystego skladnika na 1ha wiec jesli Ci to wystarczy to gratuluje bo ja daje 150 czystego na wiosne plus to wszystko co z innych zrodel a nawozenie przedsiewne tez policzyles? To tak na szybko npk 8-20-30 cena z sierpnia 2100 dawka 350kg/ha co daje ponad 700 zl. Kurde widocznie tez zle gospodarze bo mi wyszlo 1900

Azot na dziś 7.5zł/kg

Dopłaty ~1300zl/ha

90P ~220

80K + S  240 

Po rzepaku  tylko 3t wapna 300zl

Azot to będę liczyć jak kupię. 

Coś jeszcze chcesz wiedzieć chlopaku?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

A czemu 1000?

Podstawowych tyle nie ma, a młodego rolnika i onw też nie dla każdego.

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Azot na dziś 7.5zł/kg

Dopłaty ~1300zl/ha

90P ~220

80K + S  240 

Po rzepaku  tylko 3t wapna 300zl

Azot to będę liczyć jak kupię. 

Coś jeszcze chcesz wiedzieć chlopaku?? 

Ciekawe gdzie masz takie doplaty

Opublikowano

Podstawowa, zazielenie te strączki albo poplonu i dodatkowa. 

2 minuty temu, Agrest napisał:

A czemu 1000?

Podstawowych tyle nie ma, a młodego rolnika i onw też nie dla każdego.

Młody rolnik to chore 5lat jak weźmiesz premie i potem już nie jesteś młodym rolnikiem 😅

Opublikowano

No widzisz bez, a każdy liczy od paru lat na równo.

A przelewu agencja nie zaokrągli na równo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v