Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 godzin temu, Alio napisał:

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym którego zięć pracuje w Puławskich Azotach.

Twierdzi on, żecałe zakłady zastawione towarem, wszystkie magazyny, place, wolne hale a nawozu nie ma gdzie stawiać,

Odbioru w zasadzie nie ma, ot kilka tirów na dzień a transport kolejowy zamarł zupełnie.

Bzdury opowiadasz. Całość produkcji z danego dnia od razu wyjeżdża do klientów. W Puławach są bardzo małe magazyny max na kilka tysięcy ton.

Opublikowano
sylwek23111 napisał:

Lucerna przy 3.8 pH pomimo wapnowania to chyba się może nie za bardzo udać.

Pisał że ph ok.4. Nie sugerowałem siewu lucerny przy takim ph, tylko mowa była o szybkim podniesieniu odczynu. Ale jeśli by teraz zastosować nawet i 6t/ha tlenku 02 i wymieszać np. orką, to w przyszłym roku nawet lucerna powinna być...

Pablo16 napisał:

Spokojnie u tego Pana będzie podobnie jak z pszenicą

Pszenica to nie lucerna 😉 Jak coś robisz wedle własnej logiki i doświadczeń, to wszystkie podjęte działania przyniosą efekt.. ale jeśli ktoś robi inaczej bo "pan albo pani ze sklepu zaleciła np. 300 kg kredy w granulkach", bo akurat tym handlują, to niech nie biadoli później że "nie działo" 😁

Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Tlenek i lekka ziemia to ciekawe połączenie

Przy takim pH to życiu biologicznemu w takiej glebie wszystko jedno, ponieważ zwyczajnie go tam nie ma. Niemniej jednak lepszy byłby dobry dolomit zamiast końskiej dawki tlenku.

Opublikowano
Przed chwilą, JanKrzysztof napisał:

Przy takim pH to życiu biologicznemu w takiej glebie wszystko jedno, ponieważ zwyczajnie go tam nie ma. Niemniej jednak lepszy byłby dobry dolomit zamiast końskiej dawki tlenku.

Kiedyś mało wapnowali ale był obornik i to ratowało sytuację

Opublikowano
57 minut temu, arek_124711 napisał:

Skad masz pewnosc ze wylaczyl? Widziales byles? U nas taka mentalnosc co tam u niemca nie ma... a najwiecej wiedza ci co nie byli. W telewizji to powiwdziec mozna wszystko tak samo jak w agrobiznesie tylko ze 80 procent to informacje przeklamane. A tam tylko doplaty na to na to piniedze na tamto. Tylko jak sie chce wziac to nie mozesz bo 15 lat temu brales mlodego rolnika xd Ale to jest wlasnie po to zeby zrobic z rolnikow drugich gornikow ze darmo cos dostajemy i ze tylko w domu siedzimy no i chlejemy caly rok z przerwa na zniwa 😉 wracajac do Putina to trzeba wiedziec ze on robi od tych 30 lat jedno. Oslabia polska i unijna gospodarke. A dlaczego mialby sprzedawac nawoz. Rosja produkuje ok 25 mln ton nawozow gaz ma tani ktory aktualnie staraja sie ograniczac zeby niemcom troche pod d*pa nagrzac wiec trzyma go u siebie. Swoje magazyny zapelnione. Wiec cos trzeba z tym gazem robic... naprawde nie robciez ruskow idiotow bo moze nie mysla po zachodniemu ale swoje cele osiagaja predzej czy pozniej. Jedz do braniewa zobacz ile nawozu przyjezdza i wtedy bedziesz bajki pisal ze jest embargo na cokolwiek. Jedz zobacz pod elblag ile wegla nielegalnego przychodzi  chlopie to jak jedno wahadlo by Ci wysypali na podworku to by ta cala twoja wioska przez cale zycie nie spalila

Po pierwsze to będziesz mógł coś powiedzieć za miesiąc bo embargo jest od kilku dni więc to co widziałeś kilka dni temu nie ma żadnego znaczenia. Po drugie popatrz na ceny nawozów na świecie. Po co Rosja ma sprzedawać tanio jak może zarobić? Co do gazu - po co gaz który może drogo sprzedać ma przerobić na tani nawóz? Myślisz że oni rozumują tak emocjonalnie jak nasze PISoglupki? Oni na złość babci nie odmrożą sobie uszu. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Michal014d napisał:

To czemu wszedzie trabia ze trzeba wymieszac? A zamrozonej gleby a tymbardziej przykrytej śniegiem sie nie da. Stad moja decyzja

wymieszasz to zacznie reagować, odkwaszać;  na pochyłym terenie towar może zmyć/spłynąć podczas ulewy

jeżeli masz resztki tego śniegu to ja rozwiózłbym na przymarźnięte i czekał na ocieplenie

też bede wapnował przed świętami

Edytowane przez Shaun
Opublikowano
15 minut temu, Shaun napisał:

wymieszasz to zacznie reagować, odkwaszać;  na pochyłym terenie towar może zmyć/spłynąć podczas ulewy

jeżeli masz resztki tego śniegu to ja rozwiózłbym na przymarźnięte i czekał na ocieplenie

też bede wapnował przed świętami

Pole po calej szerokosci ma dość stroma górkę i tego zmycia tez sie trochę obawiam.

Opublikowano
30 minut temu, alfa napisał:

Ty to chyba jakiś czubek jesteś 

Dlaczego wyzywasz mnie od czubków? Ja poprostu czytając Twoje wpisy na różnych tematach stwierdzam że jesteś człowiekiem skazanym na sukces.

Dziwi mnie tylko trochę to że taki doświadczony człowiek ( bo raczej nim jesteś skoro tak dobrze Ci dużo rzeczy wychodzi) pyta tu o wapnowanie.

Opublikowano

W zeszłym roku o tej porze za rsm32 dałem 28 tys zł za 33 tony teraz ta sama ilość za 88 tyś a dopłat niecałe 50 .

Opublikowano
25 minut temu, Pablo16 napisał:

Dlaczego wyzywasz mnie od czubków? Ja poprostu czytając Twoje wpisy na różnych tematach stwierdzam że jesteś człowiekiem skazanym na sukces.

Dziwi mnie tylko trochę to że taki doświadczony człowiek ( bo raczej nim jesteś skoro tak dobrze Ci dużo rzeczy wychodzi) pyta tu o wapnowanie.

Sory. Nigdy nie mialem do czyszczenia z ph poniżej 4 a zależy mi żeby możliwie ekspresowo go podnieść do znośnego poziomu najlepiej takiego żeby lucerna Pioneer Rosla a wiem że 5.5 od biedy jej starczy dlatego zapytałem o jakieś rady 

Opublikowano

Uuu Dutch tff natural gas ostro poszedł do gory, nie brakuje dużo do historycznego rekordu z 6 października. Psuje to jakikolwiek przesłanki do przecen azotu ehhhhhh

Opublikowano
38 minut temu, Michal014d napisał:

Pole po calej szerokosci ma dość stroma górkę i tego zmycia tez sie trochę obawiam.

Teraz takich deszczy być nie powinno więc ja siałbym, im wcześniej tym lepiej. Jeśli się da to wymieszać choćby płytko i gitara. Co za towar masz i po ile ??

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Po pierwsze to będziesz mógł coś powiedzieć za miesiąc bo embargo jest od kilku dni więc to co widziałeś kilka dni temu nie ma żadnego znaczenia. Po drugie popatrz na ceny nawozów na świecie. Po co Rosja ma sprzedawać tanio jak może zarobić? Co do gazu - po co gaz który może drogo sprzedać ma przerobić na tani nawóz? Myślisz że oni rozumują tak emocjonalnie jak nasze PISoglupki? Oni na złość babci nie odmrożą sobie uszu. 

Tam gazu jest tyle że nie muszą wybierać co z nim zrobią 

Opublikowano

Mi też nie starczyło dopłat i to prawie 2x, czyli coś nie tak z moim gospodarzeniem?🤔 też kupiłem prawie cale nawozy na wiosne, jak stanieje to trudno. Napewno do nikogo nie będę miał żalu. Poprostu wartość dopłat powoli staje się nic nie warta w przeliczeniu na koszta produkcji.

• Like 1
Opublikowano

Nie trzeba obniżać cen płodów. Wystarczy "słabszy rok", kiedy zainwestujesz dużo w plon a mało zbierzesz.

3 godziny temu, ZoonQo1 napisał:

Bzdury opowiadasz. Całość produkcji z danego dnia od razu wyjeżdża do klientów. W Puławach są bardzo małe magazyny max na kilka tysięcy ton.

Do jakich klientów? Wedle informacji oficjalnych ok 45-50% rolników nie kupiła jeszcze nic nawozów. Także coś prawdy w tym może być. Prezes azotow w artykule w tpr jakiś czas temu "uspokajal" rolników ze nawozów nie zabraknie, ale to chyba nie w dostępności nawozów jest pies pogrzebany.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Idą mrozy i śniegi, a w Polsce nie ma węgla. Jeszcze chwila i będziemy siedzieć po ciemku, szczękając zębami z zimna

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwilj5HX3OD0AhXsiIsKHdZTDP0QFnoECAQQAQ&url=https%3A%2F%2Fspidersweb.pl%2Fbizblog%2Fmrozna-zima-brak-wegla-blackout%2F&usg=AOvVaw0qXHQz2RPLywPAD8OhSSNi

Ten rok jak nigdy pokazuje, że w jakiekolwiek produkcji należy mieć zmagazynowaną chociaż niewielką ilość środków.

Edytowane przez PanAres
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v