Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A w identycznym przypadku z Polskim nawozem rozumiem, że sprzedawca grzecznie oddaje kase, zabiera zły towar i jeszcze przeprasza. Nie bronię importu, ale gdyby skład był nieodpowiedni to GA by zjadła importera.

Opublikowano

nie wiem co Ci kolego nie pasuje ... jak masz twardy dowód, towar w workach w magazynie u Ciebie, wszystkie kwitki, ja bym nawet kilograma nie dotknęła jakby był oszukany dopóki się by sprawa nie rozwiązała. Idziesz do sprzedawcy i mówisz co jest grane, on przecież z tych kulek składników nie zabrał, chyba też będzie zainteresowany żeby go dostawca nie walił

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał:

A w identycznym przypadku z Polskim nawozem rozumiem, że sprzedawca grzecznie oddaje kase, zabiera zły towar i jeszcze przeprasza. Nie bronię importu, ale gdyby skład był nieodpowiedni to GA by zjadła importera.

Masz w głowie jakiś wyidealizowany obraz,tak może jest na zachodzie,u nas jest jak jest.

Opublikowano
1 minutę temu, KarolaKarotka napisał:

nie wiem co Ci kolego nie pasuje ... jak masz twardy dowód, towar w workach w magazynie u Ciebie, wszystkie kwitki, ja bym nawet kilograma nie dotknęła jakby był oszukany dopóki się by sprawa nie rozwiązała. Idziesz do sprzedawcy i mówisz co jest grane, on przecież z tych kulek składników nie zabrał, chyba też będzie zainteresowany żeby go dostawca nie walił

to co mowisz to scenariusz jak powinno byc .....

natomiast bedzie tak ze sprzedawca wypnie sie na ciebie i zostaniesz z nawozem na placu. potem ewentualnie mozesz przez sad dochodzic swoich praw co tez troche potrwa a najbardziej stracisz ty

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Masz w głowie jakiś wyidealizowany obraz,tak może jest na zachodzie,u nas jest jak jest.

Źle mnie zrozumiałeś, mój post to odpowiedź na post masy powyżej mojego.

Opublikowano (edytowane)

co innego pogłoski pomówienia, i pierdolenie "że coś słabo ten mocznik w tym roku działał Panie Zdzisiu", a co innego twardy dowód który może biegły sadowy na twój wniosek w każdej chwili zabezpieczyć jako dowód w sprawie, co innego jak Pan Zdzisio Ci mówi na zapleczu swojego sklepiku "ale Panie Masa nie ma mowy żeby ten towar był oszukany, tyle lat z panem współpracuje i nigdy Pana nie oszukałem" a co innego zeznania w sądzie przed kamerą i mikrofonem.

Jak ktoś wie że został oszukany i idzie po swoje już ze spuszczoną głowa i wie z góry że przegrał ... to życzę powodzenia w życiu

jeszcze tak jak kolega napisał jakby się po okolicy rozeszło co za towar i co gorsza jak Pan Zdzisio postąpił z tym faktem to po punkcie. (jak kupujesz z internetów to już gorsza sytuacja, bardziej stresująca może, ale nie z góry przegrana)

Edytowane przez KarolaKarotka
  • Like 3
Opublikowano

chyba malo w tej branzy robisz ze takie glupoty wygadujesz

Ja mowie o tym ze kupujesz samochod lub 2 nawozu z zachodu. Płacisz. Badasz wychodzi lipa.  Zostajesz z tym nawozem przynajmniej na rok albo dluzej bo co z tego ze ty masz te swoje badanie jak sprzedawca ma cie gdzies? on tego towaru nie wezmie bo nie ma gdzie go oddac. Jezeli taka sytuacja trafi sie nie u sprzedawcy , zalozmy pana zdzisia, a  w duzej firmie nawozowej, moze byc tak samo, ciaganie ciaganie ciaganie. towar na twoim placu a pieniadze  u sprzedawcy

Idzieesz do sadu walczysz ale kasy nie masz ,nawozu tez. wyrok za rok a moze i za dwa.  Tak wyglada rzeczywistosc

a ty opisujesz to tak ze przyjechal nawoz, badasz jest lipa.  Sprzedawca mowi ok, zamieniamy pani Karotko , nie ma problemu.  Że bedzie taka sytuacja to jest 10 % szans.

Dodatkowo myslisz ze ludzie przejma sie tym ze ktos cie oszukal i do zdzisia nie pojda?  Rolnik to specyficzny czlowiek.  Zrobia go w bambuko a on i tak pojdzie znowu jak zobaczy ze tam jest taniej. Znam sytuacje gdzie gosc prowadzacy punkt handlowy sprzedawal swoja pszenice. sprzedal jara zamiast ozimej. sprzedawal srodki na rozlewke z ktorymi byl jakis klopot. tych klientow co mial to ma dalej.

Ja chetnie kupie nawoz ze wschodu jezeli bedzie to pewny towar i po znacznie nizszej cenie niz nasz.  chodzi mi o to ze to w pewnym sensie loteria i wieksze klopoty. jak kupisz z ga od dystrybutora to pewnie szybciej cos ugrasz w przypadku teoretycznego walka, niz jak kupisz wschodni od handlarza

• Like 1
Opublikowano
witejus napisał:

Dnia 10.12.2021 o 22:12, mraukot napisał:

Ten cały Mazurek to też niezły .uj. Na swoich urodzinach poklepywał się po ramieniu i popijał drogie trunki zarówno z pisiorami, jak i z platfusami. Szuja wredna 👿

Taa,najlepiej aby czyścił buty starej niemrze

Zbyt chamski 😉 Zwykły prostak i prymityw, zresztą z "twarzy" widać że przygłup.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel2678 napisał:

Jakie ma przekonania można się domyśleć bo trzeba umieć czytać(słuchać ) między wierszami. Jest oczytany i delikatnie i umiejętnie pokazuje wyższość nad swymi rozmówcami ale najlepiej podobała mi się rozmowa kiedyś( nie ta ostatnia) z prof.Zybertowiczem ,którego też Mazurek chciał delikatnie upokorzyć ale Zybertowicz jak dał mu wykład to Mazurek zrobił się malutki i szybciutko zmienił temat

W programie że stanowiskim wyraźniej pokazuje swoje poglądy (osobiście słabo mi się ich razem ogląda). A co do zybertowicza, to drażni mnie w nim, że praktycznie w kazdym wywiadzie z nim, jaki widziałem, próbuje się wywyższać.

Opublikowano

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym którego zięć pracuje w Puławskich Azotach.

Twierdzi on, żecałe zakłady zastawione towarem, wszystkie magazyny, place, wolne hale a nawozu nie ma gdzie stawiać,

Odbioru w zasadzie nie ma, ot kilka tirów na dzień a transport kolejowy zamarł zupełnie.

Opublikowano

Dlatego rozpuszczają te propagandę.. "Kupujcie teraz bo nie będzie na wiosnę nawozu.." , dyrektorom wydaję się że rolnicy będą łykać nawozy za każdą cenę jaką sobie wymyślą za biurkiem.

• Like 3
Opublikowano

Prędzej przestaną produkować niż znacząco obniżą cenę. Ja Zamawiam. Nawóz to nie mleko które skiśnie jak za długo będzie stało. Oni nie muszą produkować, zamykają kurek z gazem jak plac pełen i ludzie na urlop. A My co mamy krową powiedzieć? Co rośliną?

• Haha 4
Opublikowano

@Dream1990 taaaaa, ty myślisz ze to tak działa ze Pan Zdzisio wciśnie wyłącznik w piątek i nie produkuje a w poniedziałek znow naciśnie i juz wszystko działa? Oni zarabiają na produkcji, nie na przestojach. A gaz ciagle nie moze byc wytłumaczeniem bo jak wytłumaczyć sól która tez podrożała? 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Alio napisał:

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym którego zięć pracuje w Puławskich Azotach.

Twierdzi on, żecałe zakłady zastawione towarem, wszystkie magazyny, place, wolne hale a nawozu nie ma gdzie stawiać,

Odbioru w zasadzie nie ma, ot kilka tirów na dzień a transport kolejowy zamarł zupełnie.

Wczoraj rozmawiałem że znajomym, siedzi w energetyce.  Gaz płynie cały czas, a zużycie obecnie na bardzo wysokim poziomie,do tego powstaje nitka gazociagu z przesyłem na Litwę. Gdzie tu mamy kryzys surowców? 

Opublikowano
przemek28_28 napisał:

@Dream1990 taaaaa, ty myślisz ze to tak działa ze Pan Zdzisio wciśnie wyłącznik w piątek i nie produkuje a w poniedziałek znow naciśnie i juz wszystko działa? Oni zarabiają na produkcji, nie na przestojach. A gaz ciagle nie moze byc wytłumaczeniem bo jak wytłumaczyć sól która tez podrożała? 

Pan Zdzisio z Yary wcinął ten przycisk i co? Sól idzie z Białorusi prawie w całości więc na jej cenę też maja spekulacje związane z granicą.

Opublikowano (edytowane)

Polska odczuje embargo Biało rusi ale nie Biało Ruś a do Polski sól potasowa jest sprowadzana .

Miała być zima a napływa ocieplenie z zachodu i gazu nie potrzeba  tyle co by było potrzebne przy minus 25 stopni .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

do zimy jeszcze z dobry tydzień. Nie wiadomo co będzie w styczniu i lutym i jaka wiosna będzie.

BTW Białorusini dostali bana na sprzedaż kali prze litewskie porty (sankcje UE).

Opublikowano

a nie wkurza Was cena na kizeryty i produkty kizeropodobne. Tam nie ma presji gazowej,opłat CO2,dopłaty do firm covidowe były w całej Europie nie tylko w Polsce,firmy dostały miliony małe,a co dopiero taka wielka niemiecka firma,celowo nie piszę nazwy,zakłady stały z produkcją dostawali dodrukowanie pieniądze by nie zwalniać ludzi. Stąd ta wielka ogólnoświatowa inflacja. Z jednej strony to rozumiem,bo system mógł paść ale z drugiej strony stracili najwięcej ci co mieli pieniądze na koncie.Moim zdaniem cena siarczanu magnezu jest nieadekwatna do zwyżki kosztów produkcji tego produktu

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v