Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Michal014d napisał:

15 minut temu, Uszek1988 napisał:

U nas to samo kontrolowali 7 dni w tygodniu prywatna firma i z kim rozmawiam brak dopłat w okolicy.

I co konkretnie sprawdzają?

powierzchnie i co rośnie na polu

• Root Admin
Opublikowano

mi kiedyś wyszło ze posiałem 15% mniej niż zadeklarowałem. Co było niemal zbieżne z tym co pokazał kombajn przy koszeniu. No ale pole klin, dzierżawa, więc jakoś zbytnio nie dochodziliśmy. No ale jak powiedzieli ze zabiorą dopłaty to już powiadomiliśmy właściciela, on wezwał geodetę i się okazało ze droga się przesunęła w głąb pola :(
Geodeta przesunął drogę i areał wrócił do normy.

Opublikowano
14 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

no spoko, stanieje... ale dobiero na sezon 2023. na sezon 2022 jesteśmy skazani na ~3tys za azot

Nie prawda nie skazani dopiero jest 2 grudnia nawozy stanieją zmuszą azoty do obniżki skarb Państwa straci .

Opublikowano

Galan nie koniecznie, nasze nawozy są tańsze niż zachodnie więc pójdą na zachód. Druga sprawa podnieśli ceny paliwa do 6zł przy średniej cenie baryłki - golą ze społeczeństwa kasę jak mogą. Kiedyś ludzie strajkowaliby gdyby paliwo miało być po 6zł a teraz się przywyczaili. Z nawozami będzie podobnie może stanieją ale nie spodziewałbym się tańszej saletry niż 2tyś. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dzikusss napisał:

Nie jestem ekonomista ale ciągle tłumacza że cena nawozu jest wysoka bo gaz wpływa na cenę a cena końcowa nawozu zależy w 80%od ceny gazu . A są ogólnie dostępne informacje iż od czerwca 2022r ruszą linia gazowa Baltic Pipe a ceny zostały podpisane na 20 lat po stawkach obecnego gazu 30 % gaz będzie z norwegi i pelne uniezależnienie się od Rosji.  Więc skoro tak jest i będzie to saletra powinna być po 400-500zl w czerwcu bo będzie produkowany z pół darmego gazu. Ale zapewne wtedy powiedzą ze cena nawozu zależy nie wiem od stanu złota w Polsce.  Więc nawóz napewno stanieje . I radzę  nie kupować całej prati na sezon teraz jak ktoś nie może wytrzymać to tylko na pierwsze dawki a ja takie mam dopiero w kwietniu maju Więc czekam do samego końca 

Baltic pipe jest na październik 2022 i rusza z 50% mocy, pełna moc w 2023 dopiero

Opublikowano

Powiem tak... kilka tygodni temu w chemirolu mówili za saletre 3k netto i Bierz bo nie będzie taniej, teraz 2,6netto z groszami.. chybaże źle wtedy zrozumiałem i te 3k to było brutto, ale mało to prawdopodobne.. wohom sie czy nie kupić na późno siane pszeniczki 

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

U mnie robili zdjęcia i podobno mierzyli pola, zaliczki nie dostałem

U mnie też byli z kontrolą kilka lat temu i robili dokładnie to samo. Dopłaty wtedy przyszły sporo później, ale nie pamiętam już ile później. Niemniej jednak przyszła cała kwota.

Opublikowano

To ich kontrola foto to parodia. Sami wyliczają powierzchnię do doplat a za rok przysyłają, że źle podane. Już pomijam fakt, że posiadam działkę 16ar a sieję bez miedzy 30ar a z kontroli foto wynika, że obsiewam 15ar... Jak to wyliczyli skoro nie ma miedzy?

Opublikowano
26 minut temu, tommy66692 napisał:

Aktualnie każdy importowany nawóz jest droższy niż nasz krajowy 

Dziś byłem na targu, polifoska 6 3000 , Npk z Białorusi o tym samym składzie 2600🤔

Pytałem jak z dostępnością, to gość się  roześmiał że  wszystko jest, jedynie RSM nie ma. Sól potasowa 2400.

Opublikowano
5 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Osadkowski kizeryt 1800 Korn kali 2000 Agrolok kizeryt 1790 Korn kali 1950 ceny netto prze zamówienie po 5 ton

Dzwoniłem dziś do Agroloku to nie mają nigdzie kizerytu, Osadkowski podobnie. 

Opublikowano
EmilPlayP napisał:

5 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Osadkowski kizeryt 1800 Korn kali 2000 Agrolok kizeryt 1790 Korn kali 1950 ceny netto prze zamówienie po 5 ton

Dzwoniłem dziś do Agroloku to nie mają nigdzie kizerytu, Osadkowski podobnie. 

Osadkowski Oława zadzwoń,A agrolok dzwoniłem przed 10

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Aktualnie każdy importowany nawóz jest droższy niż nasz krajowy 

Weź pod uwagę, że aktualnie transport też nie jest za tani.

Ps. Ostatnio widziałem zdjęcia z Anglii z marketów, jak w skrzynki do warzyw i owoców powkladane były zdjęcia tych produktów, żeby nie było łyso. Jest to związane między innymi z problami logistycznymi.

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

4 godziny temu, yacenty napisał:

włączcie sobie ortofotomapy hd - dużo widać

Geoportal 360 ostatnio tam oglądam 

Zawiera błędy, np. przez środek mojego podwórza przebiega granica działki sąsiada, podobnie w kilku innych miejscach. Co ciekawe, na Geoportal'u wszystko jest prawidłowo 🤔

Opublikowano

Orto jest, chyba nie w HD, a mapy są sprzed kilku lat. Przynajmniej dla mojego rejonu.

Ale na komórce fajnie działa. Bo geoportal imap2 na komórce nie idzie.

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Podesłać jakiś link?

mam jakąś apkę na telefon działka info czy info działka i tam sobie wybierasz jakie mapy chcesz, maja tego dużo - podstawa to musisz tylko znać nr działki z terytu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v