Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś byłem na kilku składach i najtamiej na jednym saletrzak 2650 zł tona, saletra 2950 zł , ceny brutto TKA. Chyba kupię na pierwszą dawkę trochę saletry. Pszenica u mnie po 1350 a mam info od kolegi co ma skup zboża że ma dobić w tym sezonie na poziom 1600-1700 zł tona, to raczej już nawozy nie stanieją.

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

nawet nie wiesz ile razy już ucieli, zdechlo czy się polamalo. albo kontrole dobrostanu i 3 w plecy za pier**le. 

wczoraj same bogole. nie wiadomo co z piniendzy robić ,dziś stekanie. 

napisałem że 500tys z 60ha przychodu to żaden wyczyn , to raptem przy dzisiejszych cenach 6 ton konsumpcyjnej pszenicy z hektara czy 12.5 tony mokrej kukurydzy a to że połowę trzeba wtopić w nawozy i inne środki na następny rok nie zmieniają faktu że taki przychód można uzyskać 

Opublikowano
11 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Ale nigdy cena nie skoczyła o 100%.... Pisze co właściciele składów mówią a ich znam i widze ze place puste i głupcami nie są żeby ich ktoś do czegoś miał zmuszać... Niczego nie muszą odebrać skoro wymówili umowy. Może inni będą odbierać.... Taki Agrolok już raz został wydymany i został z niesprzedanym naWozem. 😜

Nie mowie o wlascicielach skaldow tylko o dystrybutorach. Wlasciciel ma wolna wole

Opublikowano
44 minuty temu, HF86 napisał:

co tak beczycie o te 1200 euro przy ponad 50 hektarów. jeszcze wczoraj przychód z 60hektarów był 500 tyś rocznie. 

o takie grosze 🙉

masz racje

Opublikowano
8 minut temu, robo1980 napisał:

Dziś byłem na kilku składach i najtamiej na jednym saletrzak 2650 zł tona, saletra 2950 zł , ceny brutto TKA. Chyba kupię na pierwszą dawkę trochę saletry. Pszenica u mnie po 1350 a mam info od kolegi co ma skup zboża że ma dobić w tym sezonie na poziom 1600-1700 zł tona, to raczej już nawozy nie stanieją.

Jak ten kolega taki wróżbita że wie do jakiej ceny pszenica dobije , to czemu nie proponuje już ceny 1500 , tylko 1350 . Po 1500 by nakupił np, z 10.000 ton i by zarobił 2 bańki sprzedając po 1700 , a tak to kupując po 1350 kupi z 500 ton i zarobi tylko 175.000zł

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
19 minut temu, Raptus902 napisał:

Podpowiedzcie mi co lepiej wybrać w podsiewacz pod kukurydzę. Mam do wyboru Fosdar po 2160 Polidap 3700

Ja wybrałem superfosfat prosty , po 1140 

Opublikowano
16 minut temu, robo1980 napisał:

U mnie na lokalnym skupie pszenica 1360 pasza a 1420 kons. (brutto) i zawozu nie ma .Saletre zaczynają coś tam kupować w małych ilościach na pierwszy rzut .Dzisiaj dzwoniłem do agrotersu Chełm na razie 2800 w bb za saletre od 1 grudnia ma być mała korekta...do góry .

Opublikowano
15 minut temu, pawel885 napisał:

nie słyszałem jeszcze żeby ktoś sypał siarkę w podsiewacz 

No to będe pierwszy 

13 minut temu, damianos95 napisał:

Kupiles azot ? Ceny pojebane gdzie taka cena za superfosfat. ?

Miales mi napisac na priv o ochronie pszenzyta 

Kupiłem w sierpniu nawozy i superfosfat też , stąd ta cena , potrzebuje tylko troche npk pod jare , tak wiem odpisze Ci 

Opublikowano
27 minut temu, mysza103 napisał:

Jak ten kolega taki wróżbita że wie do jakiej ceny pszenica dobije , to czemu nie proponuje już ceny 1500 , tylko 1350 . Po 1500 by nakupił np, z 10.000 ton i by zarobił 2 bańki sprzedając po 1700 , a tak to kupując po 1350 kupi z 500 ton i zarobi tylko 175.000zł

Ale mniej się narobi

Opublikowano

A ja robiłem testy z polidapem, npkiem i bez. I jak w ziemi wszystko jest to i te nawozy równomiernie dostarczone wystarczą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

nawet nie wiesz ile razy już ucieli, zdechlo czy się polamalo. albo kontrole dobrostanu i 3 w plecy za pier**le. 

wczoraj same bogole. nie wiadomo co z piniendzy robić ,dziś stekanie. 

ale aby duży stęka, mały zapierdziela i robi swoje, W ogóle wczoraj z tych postów to wynikało im masz więcej ziemi tym większą biedę klepiesz. 

• Thanks 1
Opublikowano

Znajomy zamówił auto zaksan 33.5 po 2400 netto, niby ma być do dwóch tygodni.  Jak mu to dowioza, to jest tam działka dla mnie. Zawsze na t1 robilem pulan 34. W tym roku będzie zmiana. Nie ma co wybrzydzać widzę w tym roku

Opublikowano
30 minut temu, robo1980 napisał:

W życiu nic nie jest pewne, a on teraz ma żniwa kukurydziane , ma zawalony magazyn kukurydzą , którą szuszy. 

Pewne są podatki

Pewne jest że umrzesz

Pewne jest że wszystkiej wódki nie wypijesz i wszystkich bab nie prze...chasz

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, HF86 napisał:

A ja robiłem testy z polidapem, npkiem i bez. I jak w ziemi wszystko jest to i te nawozy równomiernie dostarczone wystarczą. 

Magia dostatku obornika. Jak walisz kilka lat z rzędu ustawową 🤭 dawkę 💩💩💩 to nawet 6 klasa przy odrobinie wody zmienia się nie do poznania

Opublikowano

Co do cen zboża to wszystko jest niepewne. Jeszcze nigdy tyle zboza nie bylo w magazynach spekulantów co tetaz. Przykładem jest soia. Chiny rezygnują z kontraktów odprzedajac je i na rynku pojawilo lub pojawi sie dwa razy tyle towaru co jest w obecnej chwili. Załamanie nieuniknione. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

Cena nie jest ustalana pdoczas podpisywania umowy na odbior

Dokładnie umowy obejmują wolumen i tony a czy weźmie na skład czy to za dołuje ma odebrać  i zapłacić w zadeklarowanym terminie lub jeżeli na skład to po sprzedaży  zakładów nie interesuje czy jest popyt czy nie  a powoli widzą że chomikowanie przerasta bazę magazynową i zaczynają podpuszczać że braknie wiosną 

Opublikowano
10 godzin temu, zetorr6441 napisał:

W ubiegłym roku polalem 25m3 na trawę kilka dni po zbiorze w pochmurny dzień i za 3 godziny spadł deszcz po dwuch dniach trawa pomarańczowa a pokrzywy w rowie zjaralo doszczętnie. Po gnojowicy nie było żadnych negatywnych śladów.

Doradca z nawozy.eu stwierdził że trzeba było lać podczas deszczu na mokre rośliny.

Od tego czasu gnojówkę leję tylko po qq na ziarno.

Na trawę można lac polecam...nawet wiosna 16m³ pogłowie nie spali.. dziwne że u ciebie coś negatywnie na trawę...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, RU68 napisał:

Dokładnie umowy obejmują wolumen i tony a czy weźmie na skład czy to za dołuje ma odebrać  i zapłacić w zadeklarowanym terminie lub jeżeli na skład to po sprzedaży  zakładów nie interesuje czy jest popyt czy nie  a powoli widzą że chomikowanie przerasta bazę magazynową i zaczynają podpuszczać że braknie wiosną 

ale co do ceny to jest skomplikowane  bardziej , bo jesli nagle cena spadnie to dystrybutor otrzymuje rabat ale tak samo cena wzrosnie jesli towar jest na stanie dystrybutora . w polsce chyba jest kilku dystrybutorów , o i zwiekszyli sporo liczbe dystrybutorów  .  Kiedyś byłem u dystrybutora w wyszkowie to cena saletry dla mie była 100 zł wyższa niż u kolejnego pośrednika

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v