Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

A jesteście pewni wiarygodności prób? Już nie raz miałem sytuację że pole rodzi pięknie a na wynikach wychodziło dno, i odwrotnie. Na wynikach małe pH a motylkowych ogrom, a na innym pH książkowe a koniczyny ledwo byle gdzie

Uprawiam trawy z motylkowymi i kukurydzę 

na konczyne to chyba musi być magnez ale nie jestem pewien z tym że ziemia musi coś mieć , są działki że konczyna rosnie sobie naturalnie a na innych wypada i z badań wynika żę zosoby i ph podobne 

Opublikowano

A nie odebrałem tego jako "atak "tylko starałem się wytłumaczyć co i dla czego i czym się kieruję .Ja w QQ schodzę już do 20 kg P (odpowiednik 40 kg fosforanu ) ale podane tak aby rośliny wykorzystały to w całości czyli w bryłę korzeniową - nie tradycyjnym dozownikiem na siewniku ale dodatkowym aplikatorem na 60 ha QQ zużywam 2t nawozu fosforowego 

Opublikowano
RU68 napisał:

Na początku gospodarowania wybudowałem magazyn a drugi obiekt dostosowałem do magazynowania i od zawsze przechowuję .I na przestrzeni kilkudziesięciu  lat na pewno jest sporo na plus -wydatek dawno się spłacił .Ale nie można mieć pewności że zawsze się zarobi na przestrzeni 30 lat 3-4 lekkie wtopy 3 razy horrendalne wzrosty cen dochodzące do 80% w stosunku do żniw pozostałe lata przyzwoity zwrot .Natomiast nie biorę pod uwagę ubytku przechowalniczego ponoć 1-2% .Nie rozumiem rolników którzy kupują drogi sprzęt a nie mają bazy przechowalniczej nawet izolowana hala jest wyjściem a może się zwrócić w jeden sezon ,a w razie co można wykorzystać inaczej  w minionym sezonie na samym przechowaniu mam ponad 200tyś zysku .Tak że zachęcam do budowy magazynów i skończy się monopol firm skupujących 

to ile ton przechowałeś w tym sezonie?

Opublikowano

Witam.

Oferuję NPK 5-19-29 +3S - 1860 zł/t netto 

NPK 8-19-29 +3S - 1880 zł/t netto 

Wapno granulowane węglanowe CaO 52% - 290 zł/t netto 

Jeżeli ktoś zainteresowany proszę o kontakt: 695241486

Opublikowano

Nowe ceny od 10.07.2021 od dealera Grupy Azoty. Wszystko ceny netto opakowanie worek na palecie z dostawą:

saletrzak Tarnów 1150 zł/t

saletrosan Tarnów 1270 zł/t

saletra Puławy  1330 zł/t

saletra Anwil 1325 zł/t

Polifoska 6 1980 zł/t

Polifoska 8 2020 zł/t

Do tego doliczamy 8% Vat oraz marże punktów sprzedaży +_ 100 zł/t

Wyżej ktoś pisał że nawozy stanieją, że Vat na nawozy 23% a w rzeczywistości jest aktualnie 8%,żeby nie kupować to na pewno stanieją. Jak stanieją to kiedy? Może ktoś ma taniej bo kupuje 100 km od domu. Proszę o komentarze. Bo mi galoty opadły do samych kostek.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak spojrzałem to niedaleko mnie cena saletry spadła z 1350 na 1320 zł brutto detal bb. U innych pytałem to saletra 1330-1350 zł brutto. Mówią że 1500 będzie ale jak kupię to do jesini przetrzymają u siebie i to dla mnie dziwne kiedyśnikt nie chciał. Chyba trzeba poczekać do jesieni bo jak chętnych będzie brak to może cena 1400 nie przekroczy.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Norman napisał:

Tak spojrzałem to niedaleko mnie cena saletry spadła z 1350 na 1320 zł brutto detal bb. U innych pytałem to saletra 1330-1350 zł brutto. Mówią że 1500 będzie ale jak kupię to do jesini przetrzymają u siebie i to dla mnie dziwne kiedyśnikt nie chciał. Chyba trzeba poczekać do jesieni bo jak chętnych będzie brak to może cena 1400 nie przekroczy.

Azot w tej chwili i do wiosny nie potrzebny , także niech sobie spokojnie na składach leży , PK czy NPK by się do jesieni przydało ale ceny odstraszają .

Poszukuje 1 tony Polidapu w dobrej cenie ? sól już mam 

PS. Już mam na pobliskim składzie , po starej cenie Polidap 2520 zł , Fosdar 1720 zl . Niestety nie mam gotówki a tam tylko płatne od ręki .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
4 godziny temu, kulczer napisał:

Nowe ceny od 10.07.2021 od dealera Grupy Azoty. Wszystko ceny netto opakowanie worek na palecie z dostawą:

saletrzak Tarnów 1150 zł/t

saletrosan Tarnów 1270 zł/t

saletra Puławy  1330 zł/t

saletra Anwil 1325 zł/t

Polifoska 6 1980 zł/t

Polifoska 8 2020 zł/t

Do tego doliczamy 8% Vat oraz marże punktów sprzedaży +_ 100 zł/t

Wyżej ktoś pisał że nawozy stanieją, że Vat na nawozy 23% a w rzeczywistości jest aktualnie 8%,żeby nie kupować to na pewno stanieją. Jak stanieją to kiedy? Może ktoś ma taniej bo kupuje 100 km od domu. Proszę o komentarze. Bo mi galoty opadły do samych kostek.

U mnie polifoska 6 1950,- 

Opublikowano

Panowie sami siejecie panikę jeszcze raz tłumaczę P i K można 2-3 lata bez -zastosować wapno  lub kredę plony będą normalne  z azotem trochę gorzej tego nie ominiemy  ale nie kupując wpierw się zatkają składy a później zakłady bez kasy na bieżące wydatki  tylko nie panikować i nie kupować .Przyczyną jest bardziej covid bo brakuje prawie  3 miesięcy produkcji do pokrycia zapotrzebowania .Po korekcie cen na zboża powinni zmięknąć chociaż to popyt kreuje ceny   

Jedno pewne EKOLOGIĘ bez dopłat wprowadzają jak podniosą 300% ŚOR to będzie ukoronowanie Brukselskiej polityki

I już wiemy że Obajtek nie ma zbyt dużo gruntów uprawnych  bo działki w centrum miast to inna sprawa

• Like 3
Opublikowano

Rząd mówi robimy embargo na Rosję, co tam wytrzymamy, robimy embargo na Białoruś, nic ich nie boli bo to i tak rolnik i przetwórstwo zapłaci. To dla rządu embargo potrzebne, odciąć od diety i spółek skarbu państwa. 

Opublikowano

Ja to powtarzam od lat . Ze z takim położeniem geograficznym jak my to powinnismy być potęga . Handlować z Rosja Europa i chinami. A tak chodzimy na niemieckiej smyczy . UE dba o swój interes i francuzow a nie nasz 

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, RU68 napisał:

Panowie sami siejecie panikę jeszcze raz tłumaczę P i K można 2-3 lata bez -zastosować wapno  lub kredę plony będą normalne  z azotem trochę gorzej tego nie ominiemy  ale nie kupując wpierw się zatkają składy a później zakłady bez kasy na bieżące wydatki  tylko nie panikować i nie kupować .Przyczyną jest bardziej covid bo brakuje prawie  3 miesięcy produkcji do pokrycia zapotrzebowania .Po korekcie cen na zboża powinni zmięknąć chociaż to popyt kreuje ceny   

Jedno pewne EKOLOGIĘ bez dopłat wprowadzają jak podniosą 300% ŚOR to będzie ukoronowanie Brukselskiej polityki

I już wiemy że Obajtek nie ma zbyt dużo gruntów uprawnych  bo działki w centrum miast to inna sprawa

Bez zastosowania P K u mnie ledwo 3 z przodu wydajności . Zrobię tak jak piszesz jak zboże wróci do cen po 50 zł 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Ja to powtarzam od lat . Ze z takim położeniem geograficznym jak my to powinnismy być potęga . Handlować z Rosja Europa i chinami. A tak chodzimy na niemieckiej smyczy . UE dba o swój interes i francuzow a nie nasz 

Dokładnie, Niemcy i Francuzi mają bogate złoża potasu to przez blokadę Białorusi tylko im sprzedaż wzrośnie. Ceny pójdą do góry a Polak zapłaci.

Opublikowano

Tak jak niektórzy tutaj piszą u mnie też  w tym roku na jesień ograniczam nawożenie. Zasobność w fosfor średnia do wysokiej i b.wysokiej więc tylko ewentualnie ze 100 kg soli na ha i to musi wystarczyć. Ph wszędzie powyżej 6, słoma zawsze zostaje na polu więc ten jeden sezon przy oszczędnym nawożeniu nie powinno być wielkiej różnicy w plonie. Jak na przyszły sezon troszkę potanieją PK to wtedy uzupełnię składniki. Azot to inna sprawa lecz on do wiosny i tak niepotrzebny.

Opublikowano
6 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Azot w tej chwili i do wiosny nie potrzebny , także niech sobie spokojnie na składach leży , PK czy NPK by się do jesieni przydało ale ceny odstraszają

Zależy komu nie potrzebny . Ja słomę tnę w żniwa i na to idzie rsm , plus jeszcze na rzepak po siewie przy doglebówce . W sumie 4000 litrów , więc kupiłem samochód , choć cały czas uważam że później będzie taniej . Rok do roku za samochód trzeba obecnie szykować +- 10.000 zł więcej .

IMG_20210713_174702.jpg

IMG_20210713_173942.jpg

Opublikowano

Sprzedaż zboża narazie pokrywa podwyżka. Ciekawe jak długo produkcja zwierzęca to pociągnie. 

Opublikowano

Tylko chciałbym zauważyć , że ten rsm co kupiłem czy inni kupili , bądz kupią , to jest inwestycja dopiero w przyszłe zbiory . Więc żeby się nie okazało że środki się kupiło drogo , a za rok w żniwa , czy po żniwach płody rolne będą tanie .

• Like 4
Opublikowano
Zapracowany napisał:

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Dokładnie, Niemcy i Francuzi mają bogate złoża potasu to przez blokadę Białorusi tylko im sprzedaż wzrośnie. Ceny pójdą do góry a Polak zapłaci.

Przyjdzie z Białorusi, tylko okrężną drogą, tak jak nasze jabłka do Putina

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Zależy komu nie potrzebny . Ja słomę tnę w żniwa i na to idzie rsm , plus jeszcze na rzepak po siewie przy doglebówce . W sumie 4000 litrów , więc kupiłem samochód , choć cały czas uważam że później będzie taniej . Rok do roku za samochód trzeba obecnie szykować +- 10.000 zł więcej .

IMG_20210713_174702.jpg

IMG_20210713_173942.jpg

Ile rsmu dajesz na słomę?

Opublikowano

Widzę roi się od handlarzy. Nie mam nawozów żadnych i nie mam zamiaru kupować w tym roku RSM a może nawet i NPK.Słoma poradzi sobie i bez azotu oby ją dobrze wymieszać z ziemią a schłodzi przez to rozgrzane głowy tym co nie wiedzą już ile ma kosztować nawóz,

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v