Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bugii napisał:

No nie wiem czy tak nie mozna. W mojej okolicy lake ciezko spotkac. Masowo bydlo opasowe zlikwidowali i teraz pszenica, rzepak rosnie. Suche lata sa to rodzi sie tam lepiej niz na innych glwbach.

No nie wiem. Wiosna była mokra i natura zaczyna się o niskie tereny upominać. Oziminy (szczególnie rzepak) mocno dostały po tyłku od nadmiaru wilgoci. Zawsze jednak na takiej ziemi można posiać qq z niskim FAO...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
2 godziny temu, proxy8441 napisał:

co do obniżenia dawek PK w zbożach i rzepaku to podam przykład, zasobność średnia, systematycznie nawożone uprawiane pole przeze mnie, przez pomyłkę przy początku siewu kukurydzy przestawiłem tylko jedną komorę nawozową zamiast obu w Kuhnie Planterze 4 rzędowym, siałem 2ha z dawką nawozu w dwóch sekcjach o 100kg polifoski mniejszą , efekt ? wyraźnie zauważalny niedobór składników już w tym momencie wegetacji także czy tak da się zaoszczędzić? jeszcze na przestrzeni kilku lat jak tu co poniektórzy piszą? wydaje mi się że gleby ani roślin się nie oszuka, trzeba dać zarowno rzepakowi, zbożom jak i kukurydzy, skutek jeżeli nie będzie zauważalny gołym okiem w trakcie wegetacji to na pewno odczujemy go na wadze

Oczywiście że w pierwszym okresie wegetacji widać wyraźną różnicę ale w miarę wzrostu różnice będą się zacierać i wyrównywać a powodem jest rozwój systemu korzeniowego .Normalne że większa ilość nawozu powoduje lepszy wzrost jednak ogranicza chęć rośliny do rozbudowy systemu korzeniowego i w przypadku normalnego roku jest ok jednak jeśli przychodzi susza  to już nie takie oczywiste i zbawienne

Powiem więcej tę cechę wykorzystali producenci nawozów mikrogranulatów do zlokalizowanego nawożenia  gdzie tona nawozu kosztowała kilkanaście tysi zł a skuteczność gówniana nie przekładająca się na plon- wzrost plonu   nawet nie pokrył wydatku na nawóz - skąd wiem bo dałem się oszukać 

Opublikowano
Dnia 22.06.2021 o 13:56, proxy8441 napisał:

co do obniżenia dawek PK w zbożach i rzepaku to podam przykład, zasobność średnia, systematycznie nawożone uprawiane pole przeze mnie, przez pomyłkę przy początku siewu kukurydzy przestawiłem tylko jedną komorę nawozową zamiast obu w Kuhnie Planterze 4 rzędowym, siałem 2ha z dawką nawozu w dwóch sekcjach o 100kg polifoski mniejszą , efekt ? wyraźnie zauważalny niedobór składników już w tym momencie wegetacji także czy tak da się zaoszczędzić? jeszcze na przestrzeni kilku lat jak tu co poniektórzy piszą? wydaje mi się że gleby ani roślin się nie oszuka, trzeba dać zarowno rzepakowi, zbożom jak i kukurydzy, skutek jeżeli nie będzie zauważalny gołym okiem w trakcie wegetacji to na pewno odczujemy go na wadze

Również zauważyłem u siebie. Łąka z b. wysoką zawartością fosforu (wynik pewny, bo badam co rok). Rozsiewałem superfosfat na ostatniej działce i zabrakło mi dosłownie 15m. Nie warto było otwierać bigbag i dosiewać więc zostawiłem jak jest bo przecież zasobność i tak b. wysoka. Na efekty długo nie trzeba było czekać, przy pierwszym pokosie na tych 15m trawa była wyraźnie słabsza

Jak zwykle sankcje odbiją się na nas...

Opublikowano
17 godzin temu, Strongman napisał:

saletra ukraińska w agroloku 1250.

netto czy brutto?

17 godzin temu, Strongman napisał:

saletra ukraińska w agroloku 1250.

netto czy brutto?

• Like 1
Opublikowano

Zboże troszkę zdrożało i już nawozy w górę bo po co rolnik ma się bogacić i kasę napychać w skarpetę. W zeszłym roku na jesieni Polidap płaciłem po 1700 brutto w tym roku na wiosnę w ostatniej chwili kupiłem po 2200 brutto a teraz jest już po 2600 brutto to jakaś masakra rozumiem 100 czy 200 a nawet 300 zł podwyżki ale nie tyle. Zniszczą polskie rolnictwo bo do tego dążą i za kilka lat za bochenek chleba płacić będziemy po 20 zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

Zboże troszkę zdrożało i już nawozy w górę bo po co rolnik ma się bogacić i kasę napychać w skarpetę. W zeszłym roku na jesieni Polidap płaciłem po 1700 brutto w tym roku na wiosnę w ostatniej chwili kupiłem po 2200 brutto a teraz jest już po 2600 brutto to jakaś masakra rozumiem 100 czy 200 a nawet 300 zł podwyżki ale nie tyle. Zniszczą polskie rolnictwo bo do tego dążą i za kilka lat za bochenek chleba płacić będziemy po 20 zł.

Tyle tylko ze nie tylko u nas fosfory tak drogie. To tendencja europejska a pewnie i światowa 

Opublikowano
1 godzinę temu, logan3512 napisał:

Dokładnie tak chodowle trzody wyniszczyli teraz biorą się za resztę

Co Ty gadasz, wiceminister rolnictwa się wypowiadał że dla nich priorytetem jest przywrócenie chowu trzody chlewnej w małych gospodarstwach 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v